Към bachest и ktamen
Да с нарастване на напрежението тока пада и вътрешното съпротивление на батерията расте, но все гълта някакъв ток и го кипи.
Какво странно има в мнението ми - пиша това което опита и логиката ми показват.
Не сме в ТУ и некой професор да чете лекции - простите неща са гениални, та всички да ги разберем.
Ако напиша че тока е физическа величина която е равна на ел.заряд, преминал за единица време през напречното сечение на проводник, дали някой ще ме разбере и ще направи ли разликата между тока и напрежението ? Според мене НЕ.
Токоизточника произвежда оптимума си тоест 90А по 14В е 1260 вата(примерно) - така работят и парогенераторите в АЕЦ- консуматорите да му мислят.
Динамото е силно зависимо от оборотите - всички знаем това от колелата с динамо и фарче- бързо караш имаш силно светене и обратното.
При алтернатора е друга бирата - над определени обороти (850примерно)- та до 7000 оборота, напрежението е 14.2 и това е, и тока стой оптималния.
За зареденоста съм сагласен, че напрежението не определя заредеността на акуто.
Са да ви кажа, че всичко разбирам ще ви излъжа, а и задълбахме доста надълбоко в материята- и на мене не са ми ясни доста неща. Ама човек цял живот се учи и нема научаване.

За UPS ите не съм се занимавал , но знам че те пазят батерията като пак на инпулси я зареждат и следът състоянието и, поради тази причина държат и по високо напрежение. Сухите батерии са с по голямо вътрешно съпротивление, тоест и напрежението е по високо. Всичко над 12.65 волта докъм 13.6 волта е 100% заряд - в електротехниката на това му се казва толеранс на стойността.(крушка на 12 волта работи и на 16)
Относно "сухие" акута, не съм ползвал до сега, но щом не можеш да измериш плътност на електролит ти остава само мерене на напрежение и ток при заряд. Също мериш след известно време какво напрежение държи без товар и с товар(лампа). С лампата 21 вата не би следвало да пада много напрежението- около 12 волта да държи, но немога да кажа.
Знам че тоя чишит акута се зареждат на слаб ток и на импулси - нещо като мойто зарядно и ако стане стане. Не трябва много да кипи, а леко да се гъделичка

.