B4 - Сваляне кората на шофьорската врата

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

B4 - Сваляне кората на шофьорската врата

Мнениеот pronobis » Съб 30 май 2009 11:41

B4 - Проблемът е в шофьорското стъкло, което работи когато си иска.
Сега, доста теми има за врати, но в повечето корите са вече свалени. Исках да проверя нещата едно по едно - сноп кабели, копчетата, механизма и най-накрая ел. моторчето с платката.
Но "забих" още в началото с разкриването на вратата. След отвиване на 6-те винта (х3 от двете страни на кората), никъде не мога да открия по дръжката, показана по-долу капачета, които да подкарам с отверка, за да разкрия някакви други винтчета. :roll:
Та моля за който го е правил - как се сваля пустата дръжка с копчетата за ел. стъклата и джойсткика за огледалата? Колата е с 4 ел.стъкла.
Мерси предваре! :wink:
Ето как изглежда джаджата от няколко ъгъла:
Изображение

Изображение

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Re: B4 - Сваляне кората на шофьорската врата

Мнениеот Гергин » Съб 30 май 2009 13:13

Лесно е. Първо махни джоистика за местене на страничните съкла. Дърпаш смело ще ти остане в ръката. Така, че като разкачиш кората да не се счупи. С плоска отверкара леко подпъхваш в самата ръкохватката, държи се на клипсове, здраво е трудно ще го счупиш. Самата ръкохватка се разглобява на две части. Едната остава на вратата а другата част се сваля. Отдолу ще видиш две дупки в които има болтове, с плюс отверка се свалят, голяма и здрава. Бъркаш в дупките. Трябва да откачиш предварително буксата за ел. стъклото. Бутона остава на дръжката, махни само буксата. Махни и буксата за страничните стъкла. Маи стана объркано.
Питай. Болчетата по вратата ги развии също и предпазителя на самото стъкло, пласмасовият в ъгъла. Да не го счупиш. Накрая за да извадиш кората дръпни ръчката за отваряне да излезе кората.

Увеличи снимката, там съм показал.

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Съб 30 май 2009 15:07

Хаха, мерси, Сашо!
Наистина малко ме обърка относно буксата, другото ми стана ясно, остава да пробвам.
Коя букса сега имаш предвид - някоя, която ще видя като махна с отверка капачката на дръжката и сваля болтовете ли или това в маншона? Щото това в маншона видях, че е букса на задната врата, но отпред си беше сноп кабели...
А за джойстика - е верно ли само с дърпане се маха? Той на букса ли е или като го дръпна ще увисне на кабела си?
Мерси и за обработката на снимката... :beer
P.S. Предпазителят на стъклото, пластмасовият, първи го махам. Той е виден. :D

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 30 май 2009 15:36

Аз процедирам по друг начин :D В долния кран на ръкохватката хващам и дърпам внимателно. Откопчава се тази пластмаса, дърпам дръжката за отваряне в положение отворено и издърпва пластмасата. Като я издърпаш откачаш и буксите. Развиваш двата болта под ръкохватката, шестте винтчета от двете страни. Издърпваш кората първо в горния край да излезе от пластмасата която е около бутончето за отключване и уплътнението. После я дърпаш нагоре и готово :wink:

Гергин

Мнениеот Гергин » Съб 30 май 2009 15:39

Значи когато отвориш с отверката не дърпаи рязко. Ще видиш кои букси.
Говоря само за дръжката, нямаш работа при маншона. И да Квадрата на джоистика се маха с дърпане а след като отвиеш кората навсякъде отваряш леко кората и махаш и буксата. По ясно ли е? Питай ако трябва, ще обяснявам докато ми стане ясно и на мен :lol: :beer

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Съб 30 май 2009 15:40

Winner25 написа:Аз процедирам по друг начин :D В долния кран на ръкохватката хващам и дърпам внимателно. Откопчава се тази пластмаса, дърпам дръжката за отваряне в положение отворено и издърпва пластмасата. Като я издърпаш откачаш и буксите. Развиваш двата болта под ръкохватката, шестте винтчета от двете страни. Издърпваш кората първо в горния край да излезе от пластмасата която е около бутончето за отключване и уплътнението. После я дърпаш нагоре и готово :wink:

Супер! :)
А джойстика? :gruebel

Гергин

Мнениеот Гергин » Съб 30 май 2009 15:44

Сега като зачетох колегата не съм сигурен дали воупще трябва да се сваля квадрата на джоистика или само буксата като се разкачи дръжката :lol: :lol:
Давай смело няма къде да сбъркаш. Не натягай болчетата на кората защото превъртата, навити са в пласмаса ако не бъркам. От долу кората не е с болчета а на щифт, разгледаи и ще ти стане ясно.

Последна промяна от Гергин на Съб 30 май 2009 15:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Съб 30 май 2009 15:45

Джойстика остава на пластмасата която махаш. Само му откачаш буксата :wink:
И един въпрос - нали на никой не му свети джойстика?

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Съб 30 май 2009 15:55

Winner25 написа:Джойстика остава на пластмасата която махаш. Само му откачаш буксата :wink:
И един въпрос - нали на никой не му свети джойстика?

Моят поне не свети.
Относно джойстика - питам толкова настоятелно, защото ако се върнете на първия пост и се вгледате внимателно, ще видите колко на криво стои... това е защото почти виси. Явно предишните собственици са напъвали и сега се мандахерца в леглото си. Добре поне, че работи.
Ако времето не беше толкова гадно, вече да бях изскочил с една отвертка навън...
Мерси много, момчета, страхотни сте!
:да:

Гергин

Мнениеот Гергин » Съб 30 май 2009 16:09

Ша откача :063: Гледаи какво намерих!!!!!
viewtopic.php?f=11&t=140516

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Съб 30 май 2009 17:57

Всеки с чалъмите си колега mhihi Принципно с болтчето отстрани на вратата се получава само майче :beer :mrgreen:

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Съб 30 май 2009 21:41

sasho07 написа:Ша откача :063: Гледаи какво намерих!!!!!
viewtopic.php?f=11&t=140516

Ха, да, наистина... И все пак, мисля че и тази тема не е излишна - поне става ясно как се процедира с квадратния джойстик, а именно - не се вади! Буксата му е в нещо като обувка, Г-образно, така че първо се маха дръжката, както е описано по-горе.
Използвах, че в края на деня времето се оправи, и свалих пущината по вашите инструкции без грам проблем.
Сега, друг е въпроса, че по проблема със стъклото, който имам, нищо не можах да свърша, но това е друга тема.

Тук изникна нов въпрос - на снимката по-долу открих букса, която така си стоеше във въздуха, между кората и стиропорподобното уплътнение отвътре - някаква идея това чудо какво е и къде трябва да се свърже? Задна лява врата е единствената, на която не свети копчето за стъклото, което ме навежда на мисълта, че до нея изобщо не стига ток - така или иначе нейното стъкло изобщо не работи, копчето дори не цъка... Но пък едва ли причината е в тази букса... или бъркам? Поогледах откъде може да е, но никъде не видях "самотен" конектор... :gruebel
Да добавя, че централното си работи на всички врати, т.е. ключи си ги.

Изображение

Последна промяна от pronobis на Нед 31 май 2009 17:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Съб 30 май 2009 22:34

И аз имам такава малка букса - даже пусках тема за нея. Имаше предположение че е за диод или пищялка.
Пробвах - не свети, не свири, от време на време се появява някакво няпрежение но не можах да открия някаква зависимост :roll:
Аз на задна лява врата съм си изключил машинката на ел стъклото и не ми свети копчето :)

Гергин

Мнениеот Гергин » Нед 31 май 2009 0:45

Същата имам и аз.
Ако разберете :beer

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 31 май 2009 1:10

Тази букса... напомня ми за една моя идея, дето имах миналото лято, но се отказах, защото не исках да разлепвам найлона на вратата..
Я пробвай дали при включени габарити (паркинг-светлини и при отваряне на вратата няма да дойде ток до нея. :roll:
Сещам се за червените светлинки по колоните на вратите на скъпите модели автомобили. С цел, при отваряне на вратата нощно време да светне нещщо, да не отнесат слизащия от колата...
Иначе тази ми беше идеята, де! :lol: Такава светлинка

Върни се в “Passat”