пасар B5,5 дизел или бензин

Техническа и сервизна информация за Passat
fidleraki
Автомобил:
Двигател:

пасар B5,5 дизел или бензин

Мнениеот fidleraki » Пон 01 авг 2011 14:11

здравейте...
на път съм да си купя пасат Б5,5..
въпроса ми е: кой тип двигател, дизел или бензин да избера?
на година минавам не повече от 15000 км.
интересуваме дали поддръжката на дизеловите мотори е по-скъпа от тази на бензиновите...
благодаря предварително..

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Re: пасар B5,5 дизел или бензин

Мнениеот dancing_niki » Пон 01 авг 2011 18:18

При такъв пробег, по-удачния варянт може би е бензина. 1.8T според мен в комбинация с газов инжекцион би дал добър разход откъм пари за 100 км. Дизел... малко по-скъпа е поддръжката, а цената за горивото няма да е много по-различна в сравнение с 1.8Т при този годишен пробег. Не си взимай 2.5 TDI, защото макар и последните модификации от 2004-та година си искат своите грижи, а и разхода никак не им е малък, поне моя в София си хапва от 10 до 16 литра на 100 км :)

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Сря 03 авг 2011 7:39

Според мен от съществено значение, от гледна точка на икономичността, е тези 15К км годишно къде и как се карат.
Разликата в разхода между дизела и бензина при градско каране и на къси разстояния е значително по-голяма при тази на извънградско.
Има го и момента с личното предпочитание, дали стила на каране на собственика е такъв, че изисква голяма тяга при ниски обороти, характерна за дизелите или не.
Има и разлика между различните двигатели, използващи едно и също гориво. Няма как да се приравняват 1.6 и 1.8 с 1.8Т, понеже са бензинови, както и 1Z (90 к.с., той не се монтира на Б.5.5, просто давам пример) с AVF (130 и огромен въртящ момент от 310 Нм в сток), само защото работят с дизел.

Моят съвет към автора на темата е по възможност да покара няколко различни коли и да си избере "своята". Изборът на автомобил, само според икономичността му (разход на гориво и консумативи) е доста неправилен подход, поне според мен.

И за финал Пасат 5.5 е кола от висок клас, която изисква своето, като разходи за поддръжка и ако тези разходи ще създават финансов дискомфорт на бъдещия собстеник, то е по-добре той изначално да се насочи към по-евтин за поддръжка автомобил, който е по джоба му. Все пак колата се купува за да служи, а не за да и се служи.

fidleraki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fidleraki » Съб 06 авг 2011 0:02

здравейте:)става дума за Пасат 5.5 1.9TDI 131к.с 2004 г.на 118 хил.км. проверих километрите в фолксваген България...Колата се обслужва там..колата е в много добро състояние.. ,,единственото нещо ,което ме притеснява е проблема ,който дават дизеловите двигатели..най-вече проблема с дюзите,,колата е дюза/помпа..това ,което ме притеснява ,че цената на една дюза е около 1000лв. а може би и повече...преди няколко дена четох в форума ,че развалили се една дюза,след не много време се развалят и другите...
благодаря за отговорите,,

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 06 авг 2011 7:50

е с това трябваше да почнеш- ПД(помпа дюза)!много скъп за ремонт и подръжка мотор!скъпи дюзи (800-1600лв)скъп съединител-пак толкова !да луксозен автомобил е ,но и подръжката му е такава! по скъпа от МБ!
П.П. един форумен майктор споделя с мен ,че седмично сменя по 4-5 помпи дюзи на различни модели!

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Съб 06 авг 2011 7:54

fidleraki написа:...колата е дюза/помпа..това ,което ме притеснява ,че цената на една дюза е около 1000лв. а може би и повече...преди няколко дена четох в форума ,че развалили се една дюза,след не много време се развалят и другите...
благодаря за отговорите,,

Това се отнася за 2,0 TDI, за този мотор това не е така

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Съб 06 авг 2011 9:18

Този на който си се спрял е железен,вече дали ще изгори дюза,само началника може да каже :bishop Избора е добър който си направил на двигател,щом е поддържана във фв или е купувана от тук,или е гледана.Няма да сбъркаш,а и щом е на 118 х.км. считай,че е малко като джакпот.Разбира се да не е за 15 000 лв.Ако ти харесва купувай смело,тия двигатели,при добра поддръжка,изкарват много км,а с тия 15 000,които си заявил,и ако ще я караш 5-6 години,не вярвам да ти излезе сериозен ремонт.И съединителя ще те изкара,и турбината (ако се кара,както се кара турбо-мотор) и дюзите няма да видиш проблем.

Преди в немския мобиле имаше 2002-2003 година модели на по 300 000+ км. и си изглеждаха по-добре от нашите на по 148 000,това го казвам да те успокоя,че тия дюзи с които всички са наплашени,не са толкова чест проблем за това поколение.За 2.0 тди е друг въпрос.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Съб 06 авг 2011 9:45

Ако колата вярно е на 118 000км и на добри пари няма за какво да се чудиш :idea: Както е казал и колегата по нагоре проблемните дюзи НЕ са на този мотор :talk:

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Съб 06 авг 2011 12:02

Ако е на добра цена, вземай. Е, едно влизане за проверка в сервиз никога не е излишно, в краен случай поне проверка с ВАГ-КОМ.
Двигателят е хубав, при него проблеми с помпа-дюзите няма, ако използваш препоръчаното от производителя масло ( и го сменяш редовно, разбира се) и не си правиш експерименти с гориво от случайни бензиностанции.
Успех.

fidleraki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fidleraki » Пон 08 авг 2011 16:58

благодаря за информацията.последен въпрос:да ме посъветвате, къде да закарам колата да я погледне някой майстор преди да я взема?? :

Върни се в “Passat”