Детонации на газ и бензин

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Детонации на газ и бензин

Мнениеот Чудомир » Пон 15 авг 2011 22:51

Не знам вече накъде и се престрашавам да търся VW експертите от форума...

Началото на историята почва със: свещите, бобината и кабелите са нови (на бензиново/газовия ми V6 пасат). Също така и меките връзки от колектора към ауспусите (едва ли има значение, но да си кажа)

Въпреки това от скоро имам гърмежи/детонации и подобни в 2ри и 4и цилиндър. Когато проблемът е налице, колата не може да отлепи на 1ва. А като го няма карам 160 на магистралата без проблем. Проблемът се появява в ниските обороти и се изразява в силно тръскане. Грешките са

P00.. Multiple missfire detected (не помня номерчето)
P0352 Ignition Signal Coil B Fault/
P0302 Cylinder #2 Misfire
P0304 Cylinder #4 Misfire

На цилиндър 2 и 4 свещите са NGK BKR7EIX, останалите са NGK LPG1. Засега изключвам проблема да е в свещите.

Въпрос 1
: Дефект в коя част би могла да причини детонации в 2 от 6 цлиндъра? Тук се описва подобен проблем при W8 двигателите и като основен заподозрян са G40 / G163 сензорите (cam shaft position sensor)

Въпрос 2
: Днес по невнимание карах около 60 км без да съм закачил буксата на вентила за Nockenwellenverstellung (позициониране на коляновия вал ли е тва?). Съответно по някое време ми присветна нова грешка 0011, която след това повече не се появи

Въпрос 3: Какво значение има с каква сила ще са затегнати болтовете на бобината? В смисъл - има ли го момента "по-силно затегнато" води до "по-добра маса"? Нещата, които намерих за 0352, показват проблеми в масата, но никва идея нямам как да го проследя/проверя колко е добра масата...?

Имам и още, но аиде за начало толкова, да не се размива.

P.S.
Въпрос 4: Как се казват сините маркучи на снимката и може ли някой от тях да предизвиква тресенето?
5.jpg

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Детонации на газ и бензин

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 16 авг 2011 0:54

Аз едва ли мога да съм много полезен, но все пак за сините маркучи. Много ми приличат на някоя система за отделяне на бензинови пари от незнам си какво. Ако е запушен някой от тях и системата е такава каквато предполагам има логика един вид да обогатява горивната смес посредством тия пари вкарани с входящия въздух. Само си размишлявам де и докато си размишлявам може да съм изписал невероятни глупости, но все пак се надявам да съм бил поне малко полезен :oops:

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 16 авг 2011 1:21

Тези маркучи се викат на немецки Unterdruckschlauch, сиреч буквално "маркуч за ниско налягане". Тъй като обаче съм бос на български термини ми беше въпроса как им е обичайното име на български :beer
А тва с бензиновите пари е малко по-вляво, на снимката го няма. И са едни по-дебели мЪркучи.

Потребителски аватар
kirhadj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kirhadj » Вто 16 авг 2011 6:53

INTAKE SYSTEM / ACTIVATED CARBON FILTER SYSTEM / VACUUM SYSTEM / SUCTION JET PUMP / 2.8ltr. / / 6 cylinder:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 16 авг 2011 7:37

А тази грешка някой видя ли я?
P0352 Ignition Signal Coil B Fault mhihi
Иначе като грешка е написано ясно и точно - липсва сигнал от запалителна бобина " B "
Вече за това причините могат да са много,ама е едно добро начало в търсенето на проблема и липсата на два от цилиндрите понякога.
Трябва вече кода на двигателя,за да се види дали е като стария с 3-те бобини,при което всяка е за 2 цилиндъра,при което чудесно си пасва проблема на 2 от цилиндрите,с грешката за сигнала на бобина " B ".
:beer

Последна промяна от zfa159 на Вто 16 авг 2011 7:44, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 16 авг 2011 7:41

Кода на двигателя е AMX. Бобината е един блок с 6 изхода. Е като тва:
Изображение

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 16 авг 2011 7:49

Е,за този проблем,Аутодата с произнесе еднозначно - проблем в бобината,по кабелите или в компютъра.Общо взето започни с проверка на всички връзки и куплунзи по трасето на тези кабели до компютъра (вкл. и неговата букса),ако там няма проблем,вариант е да се отвори компютъра и да се види да няма спукани спойки (случва се ама доста рядко чак там да има спукани спойки).Ако и там всичко е ок,следва смяна на блока с бобините.
Общо взето когато започне да си отива бобина,прави така,понякога работи,понякога не,предимно на загрял двигател,като се напече,спира да работи и понякога,като изстине,тръгва пак...

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Вто 16 авг 2011 8:09

аз не съм наясно затова не ми се смейте ако кажа глупост но може ли да е от комутатор

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 16 авг 2011 8:18

Ами вграден е в бобината,иначе обикновено те се скапват,понеже самата бобина трябва да види доста зор,за да се скапе.С цел да става по-прецизно подаването на искрата и да е с максималното си напрежение,започват да ги правя заедно в общ корпус (така няма паразитни капацитети по кабелите от комутатора до бобината,спестяват няколко куплунга и няколко по-дебелички кабела от комутатора до бобината).Съответно обаче пък така комутатора се грее постоянно от двигателя и от бобината и заминава много по-бързо,като обикновено започва да прави такива номера - ту работи,ту не,може да работи 6 месеца без проблем,после 6 да не работи,после пак да заработи,както е на кеф общо взето :)

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 16 авг 2011 8:23

Чудомир написа:Началото на историята почва със: свещите, бобината и кабелите са нови

Ами аз затова почнах с това. Днес ще пробвам старата, да видим...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 16 авг 2011 10:26

AUDI_VW V6.JPG

При мен на Пассат схема не излиза, за това пък на АУДИ А6 със същия код на мотора се показаха доста... хммм... картинки :roll:
Надявам се, вижда се, че от контролера към блока с бобините вървят само 3 кабела. Вътре в самия блок си се мултиплексират явно коя бобина кога да 'цъкне'.
Остава открит въпроса дали комутаторите не са също 3 броя, като всеки от тях управлява по 2 бобини :roll:

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 16 авг 2011 12:03

Щекера, които влиза към бобината, има 5 жици. Сега ще ида да го щракна, въпроса ми е има ли начин с обикновен волтметър и 12 волта лапичка с 2 жици да проверя дали до тази букса идва достатъчно ток, както е по диаграмата:
Изображение
Маркирал съм самия щекер, доколкото разбирам диаграмата.
А да, и обясненията по електриката моля като за 1ви клас :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 16 авг 2011 14:04

Такаа....Update:

Сложих старата бобина и натегнах болтовете според указанията с 10 Нм (даже май станах 20а, че ключа ми май не хваща толкова малки Нм). Освен това ми направи впечатление, че на старата бобина Бреми като нахлузвам кабелите се чува ясно щракане на всеки кабел, а на новата Хела - не.

След смяната колата върви поне засега нормално и най-вече оборотите на място са стабилни.

Ще покарам тези дни малко и ще видя как се държи...Имам съмнения, че разковничето е в силата на натягане на болтовете за придържане на бобината.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 16 авг 2011 14:48

Ами не е невъзможно да се усуква ако се стегне повече и да прави проблеми понякога,но такова нещо никога до сега не ми се е случвало.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 16 авг 2011 14:55

Ами ето тази картинка ме наведе на тази мисъл, както и факта, че вчера най-голям беше проблема след като бях монтирал една планка между бобината и нейното леглото.
Изображение

При точка 9: "Силата на натягане има въздействие върху работата на Klopfsensor-a".

Може пък същото да важи и за 5, знам ли...

Върни се в “Passat”