дали има вариант да прехвърля колата от джанти с 4 болта към джанти с 5 болта? И какви са вариантите да бъде направено това? Благодаря на отзовалите се
От 4 към 5 болта на джантата
- basketwarrior
- Автомобил: Passat B5 variant
- Двигател: 1.8T APU
От 4 към 5 болта на джантата
Колеги,
дали има вариант да прехвърля колата от джанти с 4 болта към джанти с 5 болта? И какви са вариантите да бъде направено това? Благодаря на отзовалите се
- Вълков
- Автомобил:
- Двигател:
Re: От 4 към 5 болта на джантата
Смяна на главини или фланци от 4х100 към 5х100 

- basketwarrior
скъпо ли излиза това или не толкова ?
- ludiq1918
- Автомобил: Honda Civic
- Двигател: D14A2 - 1997
Колегата по горе е дал вариантите, ама направата на фланците няма ли да излезе по скъпа от колкото закупуването на главини и дискове с 5 отвора, втора употреба да кажем.
- basketwarrior
и другото което съм си мислил е смяната на цялата ОС с такава с дискови спирачки и 5 болта.Мисля че ако говорим за 500-600 лева мога да си намеря целия мост със спирачните апарати за тези пари. (Говорим за отзад)А пък отпред ще търся най-удачния вариант 
- basketwarrior
Направо да си кажа кво съм намислил.Да хвана една B1-чка Пасат.И да си направя супер големия проект (поне аз така го виждам).То ще изкочат много проблеми ,но само пари да има ще го направя.Първия проблем на който се спрях е точно този.След това съм намислил един VR6-так(или ако си намеря ТУРБИНИРАН БОКСЕР). Но него после ще го мисля.Както съм го намислил проекта поне 30-40 000 трябва да извадя.Още колата не съм купил.Но този проект ще ми отнеме и бая годинки.Но все от някъде трябва да започна.1-во го мисля как да подходя.Щото още не съм сигурен в проекта. 
- Вълков
- Автомобил:
- Двигател:
Колега ще се радваме да видим твоя проект. Има много теми във форума изписани по темата за преминаване от 4х100 към 5х100. Фланците излизат по - скъпо, но ти си решаваш кое по те устройва. Лека вечер 

- goroman
- Автомобил:
- Двигател:
Отпред само фланците,който влизат в лагера и на тях се стяга полуоската и джантата,есстественно и дисковете, а отзад направо оси,барабар с главините ,дисковете,апарати и така ще минеш най-тънко
Но на фона на всичко останало,след като си замислил проект,100% ще решиш в последствие да поизхварлиш джантите с фланчета,след това по-големи дискове........много неща тъй,че първо почети из темите и тогава почваи да праскаш пари!Това е моето скромно мнение. ПОЗДРАВИ!!!!
Но на фона на всичко останало,след като си замислил проект,100% ще решиш в последствие да поизхварлиш джантите с фланчета,след това по-големи дискове........много неща тъй,че първо почети из темите и тогава почваи да праскаш пари!Това е моето скромно мнение. ПОЗДРАВИ!!!!
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Това ще е интересен проект, чието развитие бих следил с интерес, ако решиш да споделиш с нас де.
Интересно ми е само от каде ще вземеш B 1-цата, у нас не съм виждал такива (поне аз де), от германско ли ще я търсиш ?
Интересно ми е само от каде ще вземеш B 1-цата, у нас не съм виждал такива (поне аз де), от германско ли ще я търсиш ?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Става и с разпробиване при фрезист/стругар или там както му се вика. Едната дупка съвпада със старите, правят се нови 4. Но ако ще сменяш двигател, окачване, спирачна система и т.н., то най-добре направо с нови главини.
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
dobrin написа:Става и с разпробиване при фрезист/стругар или там както му се вика. Едната дупка съвпада със старите, правят се нови 4. Но ако ще сменяш двигател, окачване, спирачна система и т.н., то най-добре направо с нови главини.
Fill and redrill се нарича интервенцията и има доста инфо в нета. Но според мен не си заслужава и аз съм за нови главини, защото гаранция няма да останеш с тези джанти ако са 14-ки или 15-ки особено ако ще слагаш по-големи дискове и апарати...
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Уоууу, не говоря за това. Говоря за разпробиване на главините. Джанти се сменят, да се прави това от снимката ми се струва ненужно.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
По доста подобен начин изглеждат нещата и при разпробиването на главини
За kam_tod навремето организирах обратния вариант - от 5 на 4 дупки, защото търсения от него размер на диска го нямаше във версия 4х100 (за задни дискове говорим)
Снимката е кофти, но се вижда кое-къде идва:

Застъпват се отвори както и да го гласиш!
За kam_tod навремето организирах обратния вариант - от 5 на 4 дупки, защото търсения от него размер на диска го нямаше във версия 4х100 (за задни дискове говорим)
Снимката е кофти, но се вижда кое-къде идва:

Застъпват се отвори както и да го гласиш!

- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Добрин много добре го каза и наситина този подход не е много правилен предвид идеята на нещата 
Щом ще е с як мотор,трябват яки спирачки.За яките спирачки,трябва да се сменя целия шенкел и няма смисъл да се сменя само главината с такава за 5 болта или да се прави фланец,защото с диска 239мм (завдоски на В2 това е най-големия,за В1 да не говорим),няма да можеш да се спреш никога
А ако се сменят дисковете с 280 или 288 (смислени спирачки за дори ежедневка в днешно време),тогава вече те самите изискват главина с 5 болта и джанта с 5 болта поне 15 цола
Общо взето за да се сложат такива спирачки,трябва да се смени целия шенкел,което решава радикално проблема с болтовете (той дори става доста смешен на фона на слагането на другия шенкел към тази ходова част) 
Щом ще е с як мотор,трябват яки спирачки.За яките спирачки,трябва да се сменя целия шенкел и няма смисъл да се сменя само главината с такава за 5 болта или да се прави фланец,защото с диска 239мм (завдоски на В2 това е най-големия,за В1 да не говорим),няма да можеш да се спреш никога
А ако се сменят дисковете с 280 или 288 (смислени спирачки за дори ежедневка в днешно време),тогава вече те самите изискват главина с 5 болта и джанта с 5 болта поне 15 цола

- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз пък ви казвам, че ако някой дойде при мен и иска да му разпробия на машините, главините или джантите на колата, ще го изгоня директно!!!! Абе вие добре ли сте или сте камикадзета бе?!
знаете ли как хубаво може да се пръсне при удар такъв барабан-главина или да се отчупи част между новата и старата резба и да изхвърчат болтовете
Чугуна е доста крехък материал, не го надценявайте, издържа на топлина но не и на гаври
Доста често връщам хора с разни подобни щури идеи за разни преработки, с обяснението че аз отговорност за евентуално ПТП и смърт по невнимание няма да нося.
Никога ама никога не бих си сложил "главата в торбата" да направям подобни рисковани вмешателства в толкова отговори за безопасността на дадено МПС елементи!
И да, по добре си вземи голями главини отколкото да се занимаваш с глупости като фланци, или поне си купи готови фланци от някъде. Направата на фланци не е никак евтина и бърза, трябва да се изработят много прецизно двете повърхнини една спрямо друга а и заготовките за фланците са доста голямки в диаметър и не са никак евтини ако тръгнеш да ги купуваш.
Тези двата болта дето ще се навиват в по горната снимка от колегата дето е дал, се държат в отворите на магия, ама чисто на магия се държат в тези застъпени отвори в чугуна.
Успех с начинанието колега
Доста често връщам хора с разни подобни щури идеи за разни преработки, с обяснението че аз отговорност за евентуално ПТП и смърт по невнимание няма да нося.
Никога ама никога не бих си сложил "главата в торбата" да направям подобни рисковани вмешателства в толкова отговори за безопасността на дадено МПС елементи!
И да, по добре си вземи голями главини отколкото да се занимаваш с глупости като фланци, или поне си купи готови фланци от някъде. Направата на фланци не е никак евтина и бърза, трябва да се изработят много прецизно двете повърхнини една спрямо друга а и заготовките за фланците са доста голямки в диаметър и не са никак евтини ако тръгнеш да ги купуваш.
Тези двата болта дето ще се навиват в по горната снимка от колегата дето е дал, се държат в отворите на магия, ама чисто на магия се държат в тези застъпени отвори в чугуна.
Успех с начинанието колега