Passat B8 2018 Смяна на камера за Lane Assist
Passat B8 2018 Смяна на камера за Lane Assist
Здравейте! Как мога да сменя малката камера на предното стъкло с голямата за Line Assist?
- Vlad777
- King of the Road

- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Камера за Line Assist
Здравей, запознай се с правилата на форума и по-специално с шаблона за публикуване на заглавията на темите:
viewtopic.php?f=5&t=352512
Тук от години практикуваме ясновидство, но все още сме начинаещи врачки и магьосници и трудно се ориентираме кой за каква кола или техника пита...
viewtopic.php?f=5&t=352512
Тук от години практикуваме ясновидство, но все още сме начинаещи врачки и магьосници и трудно се ориентираме кой за каква кола или техника пита...
Re: Камера за Line Assist
Здравейте! Извинявам се за този пропуск. Осъзнах го веднага щом публикувах обявата, но тъй като съм все още нов не знам как да го коригирам. Затова тук внасям пояснение. Става въпрос за Passat B8 Variant 2018 година.
- Vlad777
- King of the Road

- Контакти:
Re: Passat B8 2018 Смяна на камера за Lane Assist
Коригирах заглавието. Името на асистента e "Lane assist" или "Асистент за поддържане на лентата".
Ето една тема, в която се дискутира:
viewtopic.php?f=6&t=477405
Какво представлява тази "малка камера", може ли снимка?
Ето една тема, в която се дискутира:
viewtopic.php?f=6&t=477405
Какво представлява тази "малка камера", може ли снимка?
Здравейте отново! Благодаря за корекцията! Тази тема viewtopic.php?f=6&t=477405 съм я видял, но съжаление не отговаря на моето запитване, а именно: Как мога да сменя малката камера с голяма (Модул А5) и лесно ли се сменя, т.е. мога ли сам да го направя? И сега ми идва на ум още едно питане в тази връзка - трябва ли да се сменя целият модул заедно с огледалото или може само камерата, защото аз съм с малката камера, но с новото *безрамково* огледало?
- alpinab
- Автомобил:
- Двигател:
Ето тази камера е т.н. “малка”. На безрамково огледало беше в Пасата ми 2015 с обикновени рефлекторни фарове. Колата имаше асистент за дълги светлини на принципа включени/изключени. Тази камера е само за тях. Нищо друго не прави.
Камерата при лайн-асиста инкорпорира и разпознаване знаци и обратната връзка за динамичното управление на ЛЕД фаровете.
Камерата при лайн-асиста инкорпорира и разпознаване знаци и обратната връзка за динамичното управление на ЛЕД фаровете.
Здравейте отново! Ето това е при мен като камера. За момента като активни асистенти имам само АСС, но той мисля, че се контролира от сензорите в емблемата на предната решетка. Освен това към навигацията имам разпознаване на пътни знаци. Затова ми беше и запитването в предишните коментари - мога ли да заменя това с голямата камера А5 без да сменям безрамковото огледало, лесно ли става тази смяна и какви асистенти ще мога да активирам. Като приоритет са ми асистент за дълги светлини и Lane Assist. Благодаря!
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Ако не се лъжа това е само сензор за дъжд. Не е просто, като монтирах видео регистратора отворих при камерата, имаш камера, контролери… Голяма каша е вътре. Не ти трябва, аз пари дадох да мога да направя lane assist да има памет и от как съм го спрял, не съм го пускал повече.
- Vlad777
- King of the Road

- Контакти:
Това не ми прилича на камера, а на сензор за осветеност напред, а нагоре сензор за дъжд. Не знам защо му казват "малка камера", но както и да е. Ето пак в цитираната по-горе тема е даден линк, в който се описва процеса, който включва и подмяна на челното стъкло:
https://forums.ross-tech.com/index.php?threads/18472/
Ето и бърз превод от ChatGPT:
След това трябва кодиране, адаптация и калибрация - всичките са описани в темата във форума на ross-tech.com.
Всеки сам си преценява дали си заслужава - няма невъзможни неща. Аз лично като ме питат какъв Пасат да си купят хората им казвам задължително да гледат да е с камера на предното стъкло, защото това е една от "екстрите", които доста трудно се добавят - не е като да си сложиш камера отзад, теглич или ел-багажник.
https://forums.ross-tech.com/index.php?threads/18472/
Ето и бърз превод от ChatGPT:
Необходими части:
Челен прозорец тип DAP за вашия автомобил. С маркировка „VW“ или Pilkington. ИЛИ някакво DIY решение, включително 3D-принтирана стойка за камерата и т.н. Официалните сервизи/дилъри на VW може да не желаят да се занимават с подобни модификации и има риск калибрацията да не успее или да се провали по-късно, и/или някои от функциите да не работят толкова точно, колкото трябва. Разбира се, можете да получите официална калибрация и от други доставчици.
Камера 3Q0 980 654 – моята беше с обозначение G, а софтуерът – H. – от Kufatec (моя препоръка).
Кабели – от Kufatec (моя препоръка). Необходимите връзки са: +12V (запалване), маса, два чифта CAN High/Low и евентуално още един отделен чифт CAN High/Low за sensor fusion (Front Assist ACC <> камера). След това допълнително окабеляване (+ и маса) от камерата към подгрев/обезпотителя на кората. И правилните конектори и клеми.
Кора с подгрев/обезпотяване 3G0 862 505 – от дилър (Marbledesk), изненадващо евтина.
Пластмасови кори: 3G0 868 437, 3G0 858 634, 3G0 858 633 (цвят: „titan black“) – от дилър.
След това трябва кодиране, адаптация и калибрация - всичките са описани в темата във форума на ross-tech.com.
Всеки сам си преценява дали си заслужава - няма невъзможни неща. Аз лично като ме питат какъв Пасат да си купят хората им казвам задължително да гледат да е с камера на предното стъкло, защото това е една от "екстрите", които доста трудно се добавят - не е като да си сложиш камера отзад, теглич или ел-багажник.
Благодаря за отговорите! Наистина малко късно, след като вече бях взел колата осъзнах, че съм пропуснал тази подробност с камерата. Но честно казано изборът ми падна върху точно тази кола заради изключително запазеният вид на купето (вътре, отвън и отдолу) и според мен много добрият пробег -102к (доказани) спрямо годината си. Мисля, че ще мога да преживея тази липса. А и като се замисля прекалено многото асистенти правят шофьора по-разсеян и доверчив на технологиите.