Зареждане на акумулатор Passat B8

Техническа и сервизна информация за Passat
ventsi34
Автомобил: VW Golf MK5
Двигател: 1900 TDI BLS

Зареждане на акумулатор Passat B8

Мнениеот ventsi34 » Чет 20 ное 2025 10:48

Здравейте,

от няколко години вече ползвам Passat B8 (2.0TDI 190к.с. ако има значение). Понеже колата е с оригинален акумулатор още миналата зима имах малък проблем, с това ще беше паднал и трудно палех от време на време. Отидох да го замеря и препоръката на човека там беше "Тези акумулатори са висок клас. Твоя още не е за смяна. Опитай да го заредиш". Така и направих и нямах проблеми след това. В началото на тази зима го замервам с мултицета и отново ми се струва слабичък и за да избегна бъдещи проблеми ми се иска да го заредя предварително. Тук обаче идва питането. Колата е с печка, което означава, че акумулатора е поставена в багажника и понеже е на неудобно място ми се иска да не го свалям. Въпроса ми е мога ли да го зареждам през изкарания + и - в моторния отсек? В книжката пише, че тези + и - (в моторния отсек) е само за подаване на стартов топ при невъзможност за запалване на автомобила, но няма опътване ако искаме да зареждаме дали може да се ползват.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Зареждане на акумулатор Passat B8

Мнениеот VWGT » Чет 20 ное 2025 11:21

Доколкото знам AGM акумулатор не може да се замерва с мултицет, трябва уред за него.
Имаш ли проблеми с паленето? Как прецени, че е заминал?

Аз тази година смених оригиналния. Имах проблеми с паленето след продължителен престой и за това, когато не се кара колата постоянно седеше на зарядно. Така изкарах около месец, докато ми остане време да отида и да взема нов. Трябва самото зарядно да има режим за AGM акумулатори.

ventsi34
Автомобил: VW Golf MK5
Двигател: 1900 TDI BLS

Мнениеот ventsi34 » Чет 20 ное 2025 12:12

Той не е заминал. Както написах искам да го заредя просто. Предни години се е случвало да имам проблеми за това искам да го заредя преди да имам отново такива. Каква е логиката да не може да се тества волтажа на AGM акумулатор? И както писах, акумулатора беше тестван предната година с някакъв инструмент (за стартов ток, ако не се лъжа) на Bosch в пунк, който се занимава само с това.

Въпроса е как зареждаме акумулатори на такива автомобили? Може ли през извадените за подаване на ток изводи в моторния отсек или трябва да го свалям?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 20 ное 2025 12:43

Да може, те за това са изкарани отпред, за удобство. Моят е отпред и го зареждах както е директно на колата.
Само си вземете подходящо зарядно.
С мултицета мерите само напрежение, но за паленето трябва стартов ток. Ако са го мерили с уред, ок ... но щом сте имали проблеми миналата година, тази нещата може да са се влошили, а това с мултицета не знам как ще го хванете. При мен за около година нещата се влошиха в момента, в който започна застудяването.

Върни се в “Passat”