Малко въпроси за Пасат Б5.5 AVF 4моушън

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
mopowah
Автомобил: 2021 VW ID3 Pro Performance Max
Двигател:

Малко въпроси за Пасат Б5.5 AVF 4моушън

Мнениеот mopowah » Нед 12 окт 2008 11:27

Здравейте,

след 3-месечно проучване, търсене, гледане, тестване, от няколко дни се радвам на моя Пасат 1.9ТДИ AVF 4моушън, произведен 07/2004.
Но има няколко неща, които не знам за тази кола и те са:

- дали има филтър за твърди частици, при положение, че е слагано специално масло за коли с такъв филтър (за 2,500 км до сега не съм я видял да изпуши черно)

- от каде мога да си купя маслото, с което е карана до сега - CASTROL SLX PROFESSIONAL POWERFLOW LONGLIFE III 5W-30

- утре ще сменям ангренажния ремък, мога ли спокойно да сложа рециклирана водна помпа

- защо влиза в червените обороти, даже минава 5,000 об/мин, няма ли ограничител; дали съм преебал нещо по двигателя за, за 2-3 секунди беше в червената зона (без да исках като задминавах натиснах докрай на свободна)

- купих си багажник за покрива - jetbag - от Германия до тук, среден разход с монтиран багажник 7,5л/100км при максимална скорост 140км/ч (не вдигах повече понеже е на 129,000км и ангренажа не е сменян, т.е. е с 9000км след нормата), нормално ли е това, толкова ли много вдига разхода този багажник, дават 5,5л/100км извънградско за този модел/мотор

- четох много, питах много, но в крайна сметка пак не получих еднозначен отговор за това, дали 4моушън системата на тази кола е с Торсен или с Халдекс диференциал и какво е нормалното/максималното разпределително съотношение м/у преден и заден мост

Това са въпросите, на които все още нямам отговори.
Благодаря предварително за отговорите ви.

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Re: Малко въпроси за Пасат Б5.5 AVF 4моушън

Мнениеот Lisho » Нед 12 окт 2008 15:50

mopowah написа:Здравейте,
- от каде мога да си купя маслото, с което е карана до сега - CASTROL SLX PROFESSIONAL POWERFLOW LONGLIFE III 5W-30......

Виж в някое представителство на VW там поне нещата са истински, но като чуеш за цената..... :horror:

mopowah написа:- утре ще сменям ангренажния ремък, мога ли спокойно да сложа рециклирана водна помпа
......

Извинявай, но да слагаш на 4 год. кола рециклирана водна помпа си чиста руска рулетка - поне на мен така ми звучи.
Ако ти е гарантирано оригинална водната помпа занеси я в най-близкото представителство на VW ще си доплатиш около 115 лв. (поне моята беше толкова) и ще вземеш оригинална водна помпа (помпата,съединител,притискателн диск, дебитомер и още маса неща участват в програмата Austausch на концерна VAG).
Ако представлява интерес пълният списък мога да ти го изпратя.
Условието е да върнеш старата оригинална част.

Потребителски аватар
mopowah
Автомобил: 2021 VW ID3 Pro Performance Max
Двигател:

Re: Малко въпроси за Пасат Б5.5 AVF 4моушън

Мнениеот mopowah » Нед 12 окт 2008 20:00

Извинявай, но да слагаш на 4 год. кола рециклирана водна помпа си чиста руска рулетка - поне на мен така ми звучи.
Ако ти е гарантирано оригинална водната помпа занеси я в най-близкото представителство на VW ще си доплатиш около 115 лв. (поне моята беше толкова) и ще вземеш оригинална водна помпа (помпата,съединител,притискателн диск, дебитомер и още маса неща участват в програмата Austausch на концерна VAG).
Ако представлява интерес пълният списък мога да ти го изпратя.
Условието е да върнеш старата оригинална част.

Да, май става въпрос точно за рециклирана помпа от тази програма. Давам старата и взимам нова за около 120 лв.
Ще съм ти много благодарен ако ми изпратиш списъка.
Пускам ти мейл-а ми на лично съобщение.
Наздраве!

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 14 окт 2008 10:28

mopowah написа:- дали има филтър за твърди частици, при положение, че е слагано специално масло за коли с такъв филтър (за 2,500 км до сега не съм я видял да изпуши черно)

- Какво имаш поставено в завода може да каже "дешифровката" на VIN-а (номера на рамата). Предишният ползвател може да е сложил това масло "защото е по-хубаво". Фактът, че не ти изпушва черно не значи че имаш задължително филтър. Всеки изправен TDI двигател, с нужните настройки и добро гориво може да не пуши. Ако започнеш да виждаш ти че пуши черно, работата не е добре. Първо виждат тези зад теб.
mopowah написа:- защо влиза в червените обороти, даже минава 5,000 об/мин, няма ли ограничител; дали съм преебал нещо по двигателя за, за 2-3 секунди беше в червената зона (без да исках като задминавах натиснах докрай на свободна)

- възможно е да има нещо чип. За толкова нищо не си направил, но гледай да не ти стане навик.
mopowah написа:- купих си багажник за покрива - jetbag - от Германия до тук, среден разход с монтиран багажник 7,5л/100км при максимална скорост 140км/ч (не вдигах повече понеже е на 129,000км и ангренажа не е сменян, т.е. е с 9000км след нормата), нормално ли е това, толкова ли много вдига разхода този багажник, дават 5,5л/100км извънградско за този модел/мотор

- този разход който даваш ми се струва завишен. Сигурен ли си, че си ползвал най-високата предавка ? mhihi Предполагам че багажнка не ти трябва постоянно - свали го (така си пише и по всички инструкции) и пак измери разхода. За колкото по-дълъг път - толкова по-добре (по-точно); от пълно до пълно (но не до изключване на пистолета, а до едно ниво на горивото - и то така, че да го виждаш). Разход от 5,5 л/100 км НЕ е за скорост 140 км/ч, и с доп. приспособления :wink:
Ремъкът като реши да се къса, му е все едно с каква скорост (обороти на двигателя си).
mopowah написа:- четох много, питах много, но в крайна сметка пак не получих еднозначен отговор за това, дали 4моушън системата на тази кола е с Торсен или с Халдекс диференциал и какво е нормалното/максималното разпределително съотношение м/у преден и заден мост

- прочети още ТУК и ТУК например.

Върни се в “Passat”