Става въпрос за passat b5.5 с 1.8Т. Преди няколко дни сменях термостата и после търсих пробка от която да източа напълно антифриза от блока. И за голям мой "късмет" отвъртях погрешният 19мм болт, който се оказа, че има вътрешна пружина. Намира се отстрани на масления филтър. Как ли не се опитвах да го вкарам обратно, ама мястото е толкова малко, че просто е невъзможно. Трябва да откача металната част на тръбичката за щеката на маслото. Като се опитах да отстраня цялата тръбичка(от горе), естествено, пластмасовата част се счупи на най-малко 5-6 парчета от "моркова" и слава Богу не забелязах да паднаха парченца пластмаса вътре. Въпреки това ще сменя маслото преди да запаля. Махнах също и тампона на двигатела от шоф. страна наколата, за да се освободи допълнително място, та да обхвана тази тръбичка. Проклетата тръба обаче не ще и не ще да излиза. Как ли не я мъчих. Тъй като има нещо като шайба към горната част, поставих раздвижен ключ там и го подпрях на някой си ръб по мотора за контра и напъвах - ефект никакъв. Разпробих металната тръбичка с дрелка много внимателно, да не падне парченце метал в картера - успешно. Пробвах да вкарам отверка през отвора и да напъвам (така или иначе ще я сменя тази тръбичка) и пак не успях. Вярно е, че не смея да напъвам много здраво, но просто се изумих. Изчерпан съм откъм идеи. Остава ми само ракетата като опция, но няма да бързам да прибягвам до такива мерки.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем. Да не би случайно тази мизерна тръбичка да е захваната с гайка от вътрешната страна на блока. Дайте някакви идеи как да я изкарам, че ми се пререва.