По какво да позная,че предните/задните накладки са за смяна

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

По какво да позная,че предните/задните накладки са за смяна

Мнениеот doktora » Пон 14 ное 2005 14:02

Все още съм "новичък" шофьор, тъй като карам собствен автомобил от близо 2 г и в случая нямам никаква представа, ако някой от накладките са ми за смяна как да разбера това. Непосредствено след закупуването на колцата, имаше смяна на предни накладки и проверка на задни, като от тогава съм си записал единствено километрите,след изминаването на които майстора ми е казал че трябва да се сменят.В същото време съм наясно, че препоръчването на километри е относително, тъй като за един шофьор със състезателен дух ,да кажем изминаването на 17 000 км ще са крайния срок за смяна, а за друг - смяната ще е прибързана.
Замислям се за накладките, защото вече съм изминал препоръчаните 17000 км за предните и някъде толкова за задите и почвам да се чудя дали са за смяна.Видимо, т.е. при нормално спиране а не при екстремно, няма никакви признаци за "лош" спирачен път. Не ми се е налагало скоро и дано да не ми се налага да спирам рязко при висока скорост, за това не мога да кажа тогава как се държи колата.
Единствените "признаци" които усещам в момента, е едвам доловимото проскърцване при тръгване и усещането за някакво леко задържане ( например при лек наклон, след освобождаване на ръчната колата не потегля ).
Та тук е мясото за въпросите:
1. По какъв друг начин, освен по препоръчаните километри, или чрез отваряне на предните и задните колела, може да се разбере/предположи че накладките са за смяна?Какви са "симптомите" при изтъркани задни и при изтъркани предни накладки?
2. В случая Пасата разполага с ABS - ще светне ли лампичката ако някои от накладките е за смяна?

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Пон 14 ное 2005 14:20

Когато колата няма датчици за износени накладки (жичка вградена в накладките, свързана с лампа на таблото, която при определено износване на накладката дава контакт в диска и лампата светва) единствения начин за проверка дали си за смяна е да погледнеш самите накладки. Това с изминатите километри со смяна няма нищо общо с истината. Ако си спирал екстремно и си подпалил феродото може да ти се наложи да сменяш въпреки дебелината му, но това е друг въпрос.
Лампата на АБС-а няма да ти светне, че си за смяна на накладки.

Потребителски аватар
popeye
Автомобил: VW Passat variant 4motion 2002
Двигател: AMX 193hp 2771cc
Контакти:

Мнениеот popeye » Пон 14 ное 2005 21:02

по стърженето :lol:

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Пон 14 ное 2005 21:02

Кто поставиш нови накладки,може да бележиш на съда със спирачна течност до къде е било нивото на старите накладки.После само при отварянето на капака може да се ориентираш имаш или нямаш накладки.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пон 14 ное 2005 23:36

Vasseto написа:Кто поставиш нови накладки,може да бележиш на съда със спирачна течност до къде е било нивото на старите накладки.После само при отварянето на капака може да се ориентираш имаш или нямаш накладки.

Колегата мисли много логично и рационално.Предните се виждат и през дупките на джантите.За по-сигурно свали гумата и готово.а при задните е друг въпроса!

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Вто 15 ное 2005 10:36

Vasseto написа:Кто поставиш нови накладки,може да бележиш на съда със спирачна течност до къде е било нивото на старите накладки.После само при отварянето на капака може да се ориентираш имаш или нямаш накладки.

Ако няма теч! :wink:

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Вто 15 ное 2005 12:01

Относно нивото на спирачната течност за което говорите . Най-странното при мен и може би хубавото е, че нивото не е мърдало дори и милиметър от както съм взел колцата. А от тогава са сменяни предни накладки и сега е на път да се сменят втори път!
Според вас, какво количество от спирчната течност долу горе "заминава на кино" като се изтъркат накладките?
Предполагам че много зависи от накладките какви са, но долу горе?!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 15 ное 2005 12:28

за да си спокоен-сваляш барабаните и гледаш....имай в предвид, че задните се изхабяват мноого по-бавно от предните

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Вто 15 ное 2005 12:42

Pichaga написа:за да си спокоен-сваляш барабаните и гледаш....имай в предвид, че задните се изхабяват мноого по-бавно от предните

Мда, за задните забелязах че имат доста по голям живот от предните, защото когато сменях първия път предните накладки, проверихме и отзад как е работата, та тогава ми казаха майсторите че задните ще издържат поне още 18 хил км.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Чет 17 ное 2005 9:23

направо се плаша от тия твойте майстори с какви цифри боравят .... :shock:
вземи дигни колата свали гумите и провери визуално за задните малко по сложно .........

Върни се в “Passat”