проблем след смяна на масло -дали е решен?

Техническа и сервизна информация за Passat
dsm
Автомобил:
Двигател:

проблем след смяна на масло -дали е решен?

Мнениеот dsm » Пет 12 дек 2008 9:41

Привет на всички ! исками се да споделя снощното си поредно приключение с милия ми ПАСАТ( В3 1.8 моно РП 1991г).реших че е време на сменям маслото (след около 10000км)пак със същото т.е. Q8 10W40имах добри впечетления от него долях само 1 л/10000км. Та така след смяната -запалих и и ужас видях че НЕ ГАСНЕ лампата на маслото . Махнах новия филтър )МАН )-празен .Айде на майстор махна картера ,свали и прегледа маслена попма уж наред ,сложи стария филтър- лампата изгасна :?: после пак новия и всичко е наред -не мига лампата , няма шумове поне не нови .На какво ли се дължи това ? Дали ми е решен проблема на безцения ми Паско? :? :cry:

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 12 дек 2008 9:54

Добре дошъл колега, точно смятах да те скастря :D , че не си потърсил в темите за маслените въпроси в този подфорум, размина ти се.
На кратко, при смяната на филтъра е добре в новия да се сипе малко ок 100-150-тина грама, за да не се получава това светене на лампата, защото при самия филтър има датчик, който отчита това. Не е притеснително, че е светнало на таблото, просто е прябвало да се поизчака да поработи малко. При две от смените и моя така реагира.

dsm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dsm » Пет 12 дек 2008 12:30

много благодаря колега за успокоителните слова :ahoy и най-вече че ми се размина скатрянето :oops: но май има проблем търсачката(или аз имам такъв с нея) . От казаното си правя извода ,че целия екшън с свалането на картера и маслената помпа +разходите и мръзненето са били излишни :banghead:Блатодаря още веднъж.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 12 дек 2008 19:53

още първия път като сменях масло преди 8 години ма направи тая магария...без малко да я изпусна...добре че се разтропаха повдигачите...
1-во филтъра не трябва да се пълни с масло ...
2-ро желателно е да не се дърпа с помпа през щеката а да се остави да изтече през пробката.
3-то ...ако все пак не изгасне лампата ...развиваш филтъра и въртиш много малко на стартер или ако запали гасиш докато пръсне масло през филтъра ...след което стягаш палиш и лампата гасне....

през всичките тези години доста пъти ми е правила този номер като винаги е било след като са ми източвали или доизточвали маслото през щеката с помпа ...и никога ако се източва само през пробката....
за сметка на това нищо не съм пипал по мотора помпата и т.н ..и никога не ми е е пищял зумер.....
предполагам при мен проблема е от леко подбитит картер и предполагам помпата остава без масло и след това при малко по голямо съпротивлвние не може да засмуче масло.....

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 12 дек 2008 22:10

Това се случва често по принцип :
-като за начало е нормално при нов филтър да не изгасне веднага лампата за маслото - отнема време да напълни филтъра и да качи масло навсякъде - при мен около 5-6 секунди след запалването всичко се нормализира.
-не е редно да се пълни филтъра с масло - не е вредно,но няма и същестен смисъл.За тези 5-6 секунди няма какво да му стане на мотора понеже все пак не може да се изцеди всичкото масло до капка и да не остане въобще смазване за да с еполучи сухо триене на деатйлите....най-вредно е за повдигачите ама те това го преживяват всяка сутрин ;)
-на филтъра му се маже само уплътнението с малко масло за да прилепне добре,да се оберат прашинките и мизерията и ефекта е,че оттам не тече и не омаслява ;)
-случвало ми се е и друго - помпата да се изцеди до такава степен,че да не може да подкачи масло наново - по принцип ако се обезмасли доста добре се случва такова нещо....тогава се сваля филтъра - врътва се малко двигателя (аз лично откачам и кабела за към делкото за да може да не запали а само да върти на стартер) докато не изхвърли малко масло през отвора за филтъра и.....се навива филтъра и....готово ;)
Успех!

dsm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dsm » Пон 15 дек 2008 10:19

мнението на моя майстор беше същото ,че помпата се е изцедила ,пък и моя къртер смачкан близо до смукатела на маслената помпа .Колата работи около 1-2 мин на празен ход и през цялото време мигаше лампичката за маслото ,иначе при палене ми примигва секунда две и ако не съм я карал по-дълго ми чукат и повдигачине няколко минути и след вдигане на обороти до около 2000-2500/ мин ичезва и чукането .Не виждам смисъл в това да се сипва масло в м.филтър предварително . Чудя се да ли е проблем смачкания картер и как ли може да се оправи .

Върни се в “Passat”