Цена на ламбда сонда на Пасат Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Цена на ламбда сонда на Пасат Б3

Мнениеот kr1s0 » Сря 21 яну 2009 22:51

Здравейте имам 1 въпрос за ламбда сонда на Пасат Б3 каква цена горе-долу е нова.
В бош сервиза ми искат 100лева само да я закупят отделно работа :oops:
Нормална цена ли е това ?

Ако има значение пасата е 1.8моно

Последна промяна от dobrin на Сря 21 яну 2009 23:16, променено общо 1 път.
Причина: Пишете по ясни заглавия!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Въпросчета за цени

Мнениеот zfa159 » Сря 21 яну 2009 23:00

Има значение само дали е с 1 кабелче или с 3 кабелчета.Ако е с 1 кабелче струва 103лв (не в Киров-Бош понеже там са ментета и много хора се оплакваха от тях).Ако е с 3 кабелчета струва около 170лв (не помня точно).
Ако е с 1 кабелче това значи,че е без подгряване (електрическо е и затова са двете допълнителни кабелчета).
Ако е с 3 кабелчета има подгряване.Практически може да сложиш на кола каквато и да е зашото разликата межу двете е следната - тази с 3 кабелчета започва да работи по-бързо след като си запалил колата понеже ламбда сондата за заработи трябва да се загрее до бая висока температура.В другия случай когато се напекат газовете достатъчно тогава заработва добре ламбда сондата.Обикновенно ако е без подгряване отнема около минута докато се стопли и заработи...може и малко повече.А ако е с подгряване става по-бързо ама незнам колко точно по-бързо става.
Успех!

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Сря 21 яну 2009 23:14

zfa159 написа:Има значение само дали е с 1 кабелче или с 3 кабелчета.Ако е с 1 кабелче струва 103лв (не в Киров-Бош понеже там са ментета и много хора се оплакваха от тях).Ако е с 3 кабелчета струва около 170лв (не помня точно).
Ако е с 1 кабелче това значи,че е без подгряване (електрическо е и затова са двете допълнителни кабелчета).
Ако е с 3 кабелчета има подгряване.Практически може да сложиш на кола каквато и да е зашото разликата межу двете е следната - тази с 3 кабелчета започва да работи по-бързо след като си запалил колата понеже ламбда сондата за заработи трябва да се загрее до бая висока температура.В другия случай когато се напекат газовете достатъчно тогава заработва добре ламбда сондата.Обикновенно ако е без подгряване отнема около минута докато се стопли и заработи...може и малко повече.А ако е с подгряване става по-бързо ама незнам колко точно по-бързо става.
Успех!

Колега, искаш да кажеш че докато не заработи нормално Ламбда сондата колата работи различно и харчеи повече гориво ли? Демек това е единствената разлика за Пасата на kr1s0, че ще поработи 1-2 минути павече на високи обороти ли?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Re: Цена на ламбда сонда на Пасат Б3

Мнениеот zfa159 » Сря 21 яну 2009 23:21

Той не работи на високи обороти....на същите си работи.Идеята е простичка :
-ЕКУ-то знае,че като запалиш колата ламбда сондата не пали веднага и и трябва време.Затова ЕКУ-то какво прави - симулира си сигнал от ламбда сондата на стойност 0.5V (точно средата между 0 и 1V ,които са и двете гранични стойности)...и като поработи двигателя известно време и ЕКУ-то усети,че сондата вече работи - скокообразни промени в напрежението в границите 0 до 1V спира да си симулира това напрежение и си заработва както трябва....съответно ако сондата е с подгряване това става по-бързо ама с не повече от 1-2 минути.
А същата симулация се ползва когато е откачена или е тотално повредена ламбда сондата - ЕКУ-то си симулира 0.5V и си работи с тях вместо да се съобразява с ламбда сондата....затова като започне да се скапва е по-добре да се откачи докато се смени отколкото да седи и да лъже комп-а защото го ошашква и колата се държи неадекватно.
Практически е без значение каква ще си купи - те се продават като универсална и не е с букса накрая....така или иначе трябва да среже куплунга от старата и да го прикрепя към новата (нарочно не казвам започва защото кабела,който излиза от ламбда сондата не може да се запои....поне аз с какви ли не киселини и т.н. не успях да го калайдисам пустия кабел)...дали ще свърже една или 3 жички е въпрос на това каква сонда ще си купи.ама според мен е излишно да инвестира още 60-70 лв в подгряването...ако въобще колата е с подгревна сонда.
Успех!

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Сря 21 яну 2009 23:44

Много интересно, благодаря за разяснението. Научих полезна информация, нищо че на моя двигател 1Z нямам Ламбда сонда.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 22 яну 2009 10:29

Аз тази информация я научих,когато сменях на моя.Видях,че е с 1 кабелче ама в магазина ме питаха дали искам с едно или с три и аз ги разпитах каква е разликата,после една бърза тема за разяснение всъщност какво значение има и как работи тая гад....и разбрах къде е ключа от палатката :)
Между другото при мен старата (оригиналната на колата) се разви заедно с резбата....по-точно нейната резба остана по резбата в колектора.....бая зор видях докато открия такъв голям метчик за да изчистиме резбата преди да навием новата.Ако човек няма канал или подемник е малко мъчително (пък и често изисква бая дълга тръба за да се развие)...на мен ми взеха 10лв за смяната в някакъв сервиз (първия,който мернах по пътя си)...дълго след това съжаляваха понеже се мъчиха 2 часа а после 2 дни чакаха метчика ама вече ми бяха казали цена.
ако се закучи работата с резбите или се скъса сондата отивате на варианта демонтаж на колектора и работа навън на просторно място ако сондата е на колектора....ако е долу при катализатора май ще е по-лесно.
Успех!

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Чет 22 яну 2009 19:47

zfa159 написа:Обикновенно ако е без подгряване отнема около минута докато се стопли и заработи...

Моята я засичах с ваг-ком и докато двигателя не се стопли до 70-80 градуса, сондата не тръгва. Иначе е пъргавелка. Заработи ли подскача напрежението. :lol:

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 22 яну 2009 20:35

Ами моята от напълно студен двигател заработваше след около две-три минути зимата и след около минута-минута и половина лятото....ама беше чисто нова все пак :lol:

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пет 23 яну 2009 14:50

Взеха ми 100лв. за сондата с 1 година гаранция ми написаха.
Свещи бош
Смяна масло + ново масло филтър
Тампон под моно инжекцията
Смяна на тампон под моно инжекцията
Гарнитура
Работа

450лв. :drunk :drunk :drunk :drunk

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 23 яну 2009 20:43

Да те попитам - каква е цената на тампона под моното ако знаеш като отделна част? Понеже се чудя колко струва от доста време пък тук стана дума и използвам случая.
Значи все пак сондата ти е с едно кабелче ;)

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Съб 24 яну 2009 1:28

Дам с 1 е явно.
70лв. ми излезна тампона и някаква гарнитурка някъде там имало с нея беше цената , така че някъде към 60на лева е.Но колата е в пъти по различна ! При положение , че е 90кс пак усетих невероятна разлика и си е центрована много добре колата .. убиец!

Препоръча ми след смяна на тампона да изляза извън градско малко да я вкарам в обороти за да се разработела заради тампона не знам защо.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 24 яну 2009 9:19

Ахам...благодаря ти!

Потребителски аватар
modiliani
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот modiliani » Нед 25 яну 2009 21:07

zfa159 написа:Да те попитам - каква е цената на тампона под моното ако знаеш като отделна част? Понеже се чудя колко струва от доста време пък тук стана дума и използвам случая.

Здравей,
Цената на тампона под моното е около 16 лв. от "еуро07", можеш да провериш и на сайта им : еуро07.нет. А смяната на тампона е елементарна и става за около 20 мин. максимум.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 26 яну 2009 21:55

modiliani написа:
zfa159 написа:Да те попитам - каква е цената на тампона под моното ако знаеш като отделна част? Понеже се чудя колко струва от доста време пък тук стана дума и използвам случая.

Здравей,
Цената на тампона под моното е около 16 лв. от "еуро07", можеш да провериш и на сайта им : еуро07.нет. А смяната на тампона е елементарна и става за около 20 мин. максимум.

Както съм казвал и ще продължавам да казвам - от тях няма и шайби да си купя и да си ги сложа по колата.Чарковете им за италианските коли са добри ама за немските продават предимно италиански части,които не изкарват много дълго...имам много лоши впечатления от тях.Аз лично пазарувам само от Елит Кар,Софрост и Косер....

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 26 яну 2009 23:58

Тогава си вземи Febi от Аутодинамик (Раковска и Козлодуй). Около 36 лв ми се върти - миналото лято го сменях.
А да се оплакваш от Евро-то, пък да споменаваш Косер, странно... :banghead:

Поздрави.

Върни се в “Passat”