Странен налеп по щеката за маслото

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
deyan83
Автомобил:
Двигател:

Странен налеп по щеката за маслото

Мнениеот deyan83 » Нед 15 фев 2009 11:54

Здравейте,днес отворих капака да проверя какво става отдолу как всяка седмица и с изненада открих,че има някакъв странен налеп по щеката за маслото.И се сетих,че преди седмица странно ми изгуби около литър и нещо антифриз.Може ли да е станало нещо и да го е вкарало вътре в двигателя.Междо другото съм минал около 300км от както изгуби антифриза,и не съм чул странен шум или странно поведение на Пасата.Даржи нормална Темп.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Странен налеп по щеката за маслото

Мнениеот radotom » Нед 15 фев 2009 12:08

Непременно провери какво се случва в картера!
Дрръпни щеката и виж в края й.
Ако маслото не е с характерния си черен цвят- спирай веднага от движение!
Смесването на толкова антифриз с маслото би го превърнало в пенеста субстанция с блед, сивкво-кафеникав цвят. Няма как да го сбъркаш.

Потребителски аватар
ilkomotor
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ilkomotor » Пон 16 фев 2009 16:07

- такае ако е в вид на БОЗА - НАЛЕПА .. то е конденз , ако е маслото в вид на боза - проблем !!!

Потребителски аватар
deyan83
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deyan83 » Пон 16 фев 2009 18:56

Вчера един комшия ме успокои,че щеката не ми прилепва плътно и става конденз.Цвета на маслото си е нормален,ама такова нещо за първи път ми се случва да видя.Това ми е 4 кола за 6 години по пътищата за 1-ви път даже чух за подобен конденз,но -ФАКТ.Човек все има какво да научи.Вчера ме преболя корем докъто разбера,че е фалшива тревога

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Пон 16 фев 2009 20:32

Колега, то хубаво си се успокоил ама литър антифриз не се губи току така.
За мен това не е нормално. Дано не е това което си мисля.

simonvt1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simonvt1 » Вто 17 фев 2009 13:35

Какъв е налепа по щеката, ако е като кремкарамел няма страшно, аз имах такъв на моя Пасат през студените месеци, оказа се от студа. Но ако нивото на маслото ти е по-високо от max. спирай.

Потребителски аватар
hristov_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristov_GL » Вто 17 фев 2009 14:51

Първо си виж мотора дали някъде има петна по радиатора или под него виж около термостата или по датчиците !
Огледай си маркучите и разширителния съд ... парното ти замъглявало ли ти е прозорците? В смисъл като го пуснеш да ти прави мъгла по предното стъкло ? Ако да, значи радиатора ти е пукнат (радиатора на парното).

Ако всичко от горе изброеното е наред, значи вече работата отива на глава ! Гарнитура ! Карай я и гледай ако пак падне нивото на водата я спирай и я карай на майстор !

П.П. Ако изгубиш вода (антифриз) е възможно да се образува възд. балон отдолу или отгоре по системата и едно местенце от главата да прегрее повечко стига за да прегориш гарнитурата да ти се деформира главата и от там нататък ... както казват хората "капка по капка - ВИР" така че да не чакаме да стане маслото на боза ....
виж това че маслото ти не е станало на боза сега не значи че може да нямаш проблем с гарнитурата ... не е задължително да прегори между маслена и водна магистрала ... може да прегори между водна магистрала и цилиндър и тогава от налягането и голямата температура на взривовете самата вода се изпарява или в цилиндъра или се изпарява под формата на балончета и излиза от разширителния съд като водна пара като го отвориш (едно силно изфъскване) .....

А тоя налеп по щеката се получава когато е по-хладно и просто въздуха, който е в картера е по-хладен, а той се състои от определен процент влага (атмосферна) и като се нагрее мотора маслените пари и влагата във въздуха кондензират и се получават тези налепи по щеката или капачката ... ако искаш виж си и маркуча от картерната вентилация ... изкарай го и ще видиш че целия вътре е в такива налепи и бози ;)
това не е притеснително ... притеснително е като почне по щеката ти да се появява нещо подобно на монтажна пяна ! ! !

Потребителски аватар
deyan83
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deyan83 » Вто 17 фев 2009 19:09

благодаря ви за отговорите.Ще ходя на майстор все пак да видя,че днес гледам пак ми е понамаляло нивото на антифриза.Между другото Пасата ми е В-3 с допълнително слаган климатроник,възможно ли е заради 2-рия радиатор и клима-та да изпарява водата.Преди пак си ми е изпарявала ама лятото мислих,че е нормално заради климатроника.А той пък след това се развали и сега скоро го оправих(климатроника) и затова чак сега обръщам внимание

Потребителски аватар
hristov_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristov_GL » Сря 18 фев 2009 0:12

deyan83 написа:благодаря ви за отговорите.Ще ходя на майстор все пак да видя,че днес гледам пак ми е понамаляло нивото на антифриза.Между другото Пасата ми е В-3 с допълнително слаган климатроник,възможно ли е заради 2-рия радиатор и клима-та да изпарява водата.Преди пак си ми е изпарявала ама лятото мислих,че е нормално заради климатроника.А той пък след това се развали и сега скоро го оправих(климатроника) и затова чак сега обръщам внимание

радиатора на климата няма нищо общо с водната система ... и аз съм с Б3 с климатик слаган и тъпанарите сложили радиатора на климата пред радиатора на мотора и познай кво става в най големите жеги ! дори и да има перка .... пак не трябва да е така ! (радиатора на климата е на масло) така най вероятно си го прегрял лятото с климата ... но щом каза 4е имаш климатик се погготви за смяна на гарнитура ;) и моя съвет е ако радиатора на климата ти е пред радиатора на мотора да си го преместиш зад него ! ! ! айде успех и дано няма големи ядове ;) пиши ако има нещо минал съм го тоя път с 4 гарнитури ;)

П.П. нашите пасати поради охлаждането си само от ножа си имат проблем с по топлия климат при нас ! поради затворената маска и т.н. и е нормално лятото да ти пада МАЛКО нивото на антифриза защото ако си забелязал като се включи перката докато охлади темпа се качва почти до 100 градуса ... и част от водата се изпарява ..... така 4е до някъде е нормално ,но за да не патиш като мен те съветвам след като си с климатик си сложи дизелов радиатор ! аз лично съм с радиатор от толедо 1.9 ТДИ който е от фар до фар и съм сложил дифузьор с две перки ;) мен тази интервенция ми струва6е 160 леа но ми свали 10 градуса от редовната температура ! в градско се движа със 85 макс 90 (няма вече през лятото на всеки светофар перка) а на извънградско сега през зимата карам с 75 макс 80 а през лятото твърдо 80 ! ! !

Потребителски аватар
fed
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fed » Сря 18 фев 2009 10:27

Колега това е мнгого хубаво, но до колкото съм чел съм разбрал че двигателя има някяква работна оптимална температура. Работата на мотора под или над тази температура води до различни ефекти. Примерно в случая на по-ниска температура (често срещано при повреден термостат заседнал в отворено положение) се покачва разхода и мотора достига работната темп по бавно.

Потребителски аватар
hristov_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristov_GL » Сря 18 фев 2009 13:15

fed написа:Колега това е мнгого хубаво, но до колкото съм чел съм разбрал че двигателя има някяква работна оптимална температура. Работата на мотора под или над тази температура води до различни ефекти. Примерно в случая на по-ниска температура (често срещано при повреден термостат заседнал в отворено положение) се покачва разхода и мотора достига работната темп по бавно.

много си прав колега .. но при мен се наложи тази интервенция защото колата е на метан и грее повечко от нормалното и затова реших да направя така.

Върни се в “Passat”