Странен шум при пасат б3 ! Помощ!
- Savatage
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Странен шум при пасат б3 ! Помощ!
Колеги , преди малко се прибрах от провинцията и на влизане в Сф усетих странен шум отпред от дясно. При набиране на колата и натискане на спирачката млъква , но при инерция или поддържане на една скорост вика "хлоп хлоп хлоп" заедно с оборотите на колелата! Звучи ми като триене на метал в нещо
...усеща се и на волана
Дали на някой му се е случвало такова нещо и ако имате идея от какво е, моля споделете. Благодаря!
- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Странен шум при пасат б3 ! Помощ!
Шумът който при натискане на спирачката спира доколкото аз се сещам се получава от водачите(не съм сигурен за термина)на спирачните апарати(оправясе с нови накладки)....
На един колега така му чукаше и вътрешно каре ама то и на спирачки се чуваше.....
аз поне за това се сещам
На един колега така му чукаше и вътрешно каре ама то и на спирачки се чуваше.....
аз поне за това се сещам

- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Именно - водачите на сп. апарати. С нови накладки - да, ще спре сигурно, но не защото се е оправило. Оправя се с почистване и смазване, например със силиконова грес. Това би трябвало да е част от годишната профилактика на колата.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Да вметна - най-добре проблема с водачите се решава с нови водачи ако старите са се износили....и навременната им смяна е решаваща за запазването на това,в което те влизат добро за дълги години (супорт се нарича по принцип).Водачите са два метални цилиндъра,които влизат в супорта и осигуряват движението на апарат от и към диска при натискане и отпускане на спирачките и съответно местенето на апарата с течение на времето заради износването на накладките....тези водачи като се износят се сменят с нови - цена 40лв на комплект за колело за В3 в магазина на Софрост...това включва два водача с маншончетата им....съответно махаш старите,почистваш много добре (важно е за да не си направиш шлайф-паста от боклуците и новата грес и да е**ш мамата и на новите водачи),гресираш с пордохдяща грес и сглобяваш - няма тропане няма нищо...става идеално.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Само да вметна, че 'хлоп-хлоп-хлоп'-то, изчезващо при натискане на спирачка може да се получи и при разхлабена гайка на главината или разхлабени болтове на джантата
Спирачния диск (предния) се държи за главината посредством притискането от джантата.
Това поне е лесно! Провери го, щото един такъв смелчага вчера на Калояново смачка роговете на едно Саксо... Изхвърча му предна лява гума, скочи на 20 метра над него, а той се шмугна в бетонната стена!
За щастие- само ламарините пострадаха.
Спирачния диск (предния) се държи за главината посредством притискането от джантата.
Това поне е лесно! Провери го, щото един такъв смелчага вчера на Калояново смачка роговете на едно Саксо... Изхвърча му предна лява гума, скочи на 20 метра над него, а той се шмугна в бетонната стена!
За щастие- само ламарините пострадаха.
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
и аз залагам на вътрешно каре 
при ускорение и спиране се обира луфта в карето и не трака,
а при поддържане на постоянна скорост и по инерция трака и има вибрации в волана

а при поддържане на постоянна скорост и по инерция трака и има вибрации в волана

- Savatage
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Звучи доста зле "вътрешно каре" ... надявам се колегите по-горе да оцелят ... иначе ще се разрева
благодаря ви за бързата реакция , утре ще влезна в бокса и ще видя за какво иде реч... на наистина нещо от към скоростите е по-скоро ... доста груб и силен е звука 
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
moimoimoi написа:и аз залагам на вътрешно каре
При мен вътрешното каре беше пълно с прах и беше блокирало. При ускорение и спиране тракаше а като се движа с постоянна скорост - не. На моменти такива вибрации се получаваха че цялата кола се тресеше отпред а волана не трепваше. След като го почистих и му смених маншона вече не трака
- vit_autosofia
- Автомобил: Мерцедес W210 2002г
- Двигател: 2700CDI
- Контакти:
Може да провериш и балансиращ танпон на полуоската
-
stanev11
- Автомобил:
- Двигател:
а може и накладките да са,понякога пружината която ги държи омеква и те стоят много хлабави,а от там се получава тропане.
zfa159 написа:Да вметна - най-добре проблема с водачите се решава с нови водачи ако старите са се износили....и навременната им смяна е решаваща за запазването на това,в което те влизат добро за дълги години (супорт се нарича по принцип).Водачите са два метални цилиндъра,които влизат в супорта и осигуряват движението на апарат от и към диска при натискане и отпускане на спирачките и съответно местенето на апарата с течение на времето заради износването на накладките....тези водачи като се износят се сменят с нови - цена 40лв на комплект за колело за В3 в магазина на Софрост...това включва два водача с маншончетата им....съответно махаш старите,почистваш много добре (важно е за да не си направиш шлайф-паста от боклуците и новата грес и да е**ш мамата и на новите водачи),гресираш с пордохдяща грес и сглобяваш - няма тропане няма нищо...става идеално.
Тези ли водачи натискат накладките към диска ? Като свалях с баща ми старите накладки първо свалихе апарата и после накладките и като тръгнахме да слагаме апарата без новите накладки на диска не можехме беше излязъл някакъв цилиндър с маншонче , който притиснахме със адски много усилия навътре и успяхме да си сложим всичко както си му е реда ? Това ли е въпросния водач ? И нормално ли е да се прибира навътре със родилни усилия от наша страна ?

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Това което сте върнали трудно е цилиндъра и мисля че е нормално да се връща трудно.
Водачите са там където се завиват болтовете на спирачния апарат. Има малко маншонче около тях
Водачите са там където се завиват болтовете на спирачния апарат. Има малко маншонче около тях
vit_autosofia написа:Може да провериш и балансиращ танпон на полуоската
И аз съм на същото мнение. С течение на годините той се разхлабва и се мести по полуоската. При спиране колата прикляка с предницата и тампона опира я в магарето, я в друг детайл според това на къде е мръднал по полуоската. Решението е или рязане на тампона (с флекс, защото е гумено-метален) или смяна. Но смяната е сложна, защото се нахлузва на полуоската, т.е. е нужно махане и на каре.Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: martingeorgieff и 35 госта