Питане за копчетата на климатик на пасат Б4...?

Техническа и сервизна информация за Passat
ivanveltchev
Автомобил: VW Cross Touran
Двигател: BMY 2009

Питане за копчетата на климатик на пасат Б4...?

Мнениеот ivanveltchev » Пон 03 авг 2009 19:25

Привет колеги, днес установих че копчето с което се затваря клапата да не вкарва въздух отвън не работи, натискам го но не щраква както другото, иначе светва, питането ми е има ли възможност да се свали само блокчето, на което са копчетата за да се смени примерно. Колата е Пасат Б4, ABS мотор, 90к.с., с оригинален климатик.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Питане за копчетата на климатик на пасат Б4...?

Мнениеот milmar » Пон 03 авг 2009 19:37

Точно днес отстраних повредата на моето Б4 при същите симптоми . Блокчето се вади много лесно , то е закачено на кукички към големия блок с трите врътки . Освобождаваш големия блок , а блокчето с двата бутона първо леко натискаш надолу и след това навътре (към таблото) :) .

При мен обаче излезе клеясал ел. магнитен клапан . Той се намира зад акумулатора , пред левия преден калник .Реших да го ремонтирам , но разглобявайки го се скъсаха гумичките вътре . Отидох до една морга - 30лв :shock - отказах се . На друга намерих за по 10 лв :D .... всичките им налични 4-5 броя бяха с ОКЪСИЛИ НАМОТКИ , правих проба намясто и почти си запалих инсталацията :horror: , така че внимавайте :012: . Купих си изгорял , но със здрави гумички и с помощта на моя , на който бобината беше здрава - вече клапата ми работи mhihi .

ivanveltchev

Мнениеот ivanveltchev » Пон 03 авг 2009 21:47

Успях да сваля блокчето с бутоните за климатика, и доколкото виждам май самото копче за клапата се е развалило нещо, ще трябва да си намеря такова блокче втора употреба работещо.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 03 авг 2009 22:21

ivanveltchev написа:... май самото копче за клапата се е развалило нещо....

по какво съдиш ? Ако е нагоряло , преди да сложиш друго провери да не е окъсил ел. магн. клапан , както поне на мен вече ми стана ясно че 99% от дефектите на тези клапани е късо в бобината :) .

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Вто 04 авг 2009 0:33

И аз имам този проблем с копчето за клапата на въздуха на такъв пасат. При мен копчето при натиск влиза навътре и при последващ натиск за изключване копчето не се изключва а влиза отново още по навътре и трябва да го хвана с два пръста и да го издърпам напред. Един вид все едно не щрака като копче а се движи свободно навътре-навън. Пробвах преди време да извадя въпросния блок, на който са двете копчета с климатика, но така и не успях и се отказах. За момента клапата за въздуха се отваря и затваря чрез допълнително монтирано копче, но ми се ще да го оправя и да си е както трябва. За това ще помоля колегата, който в момента оправя нещата да сложи ако може снимки как точно се свалят двете копчета.

ivanveltchev

Мнениеот ivanveltchev » Вто 04 авг 2009 20:36

Със сигурност копчето не е в ред, защото днес ми изпадна блокче с бутончета от климатик на пасат Б3 и го сложих и всичко си работи тип топ. Вътре в самото блокче има едни пластинки които при натискане щракват и правят контакт и доколкото установих тези пластинки омекват с времето и просто немогат вече да правят контакта и затова копчето така прави. Единия вариант е да се намери някакво друго неработещо блокче и да се видят пластинките дали са читави и от двете да се събере едно читаво или направо втора ръка да се намери работещо друго блокче.
Колега dodo2000 свалянето не е толкова трудно на самото блокче, но трябва да разкачиш половината табло, поне аз така направих. Трябва да стигнеш до управлението с врътките на вентилацията и да го освободиш свободно да можеш да го вдигнеш за да можеш да извадиш блокчето с копчетата. Иначе самото блокче е вкарано в каналчета и се издърпва напред и само пада. Но докато стигнеш дотам трябва да свалиш всички пластмаси около врътките на духалките. Надявам се че си ме разбрал че малко неясно обяснявам. Ще кача снимка на самото блокче да видиш как изглежда свалено. Ако си търсиш друго блокче гледай да е от пасат Б4 защото установих че от Б3 имам малко разлика във включването с копчетата.

Изображение

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 04 авг 2009 20:43

Мдам, на В3 климата е с NORM и МАХ, а на В4 е Клима и вътрешен кръг. Най-голямата разлика е, че при В4 можеш да си ползваш вътрешния кръг и без да си на климатик, докато при В3 - МАХ затваря клапата, но и климата работи на макс ;)

ivanveltchev

Мнениеот ivanveltchev » Вто 04 авг 2009 20:54

Мерси много колега да разяснението, точно това се чудех днес защо като затвориш само кръга пак тръгва климатика, вече разбрах защо е така.

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 04 авг 2009 21:00

ivanveltchev написа:Мерси много колега да разяснението, точно това се чудех днес защо като затвориш само кръга пак тръгва климатика, вече разбрах защо е така.

Аз пък не знаеш, че си пасват на местата ;)
Ще взема да потърся едно такова из моргите, че не мисля всеки път като карам зад автобус, включително и през зимата, и да пускам климата :да:

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Сря 05 авг 2009 1:49

Колега ivanveltchev мерси за насоките, които ми даде. Още утре ще се заема с разглобяването и дано проблема с въпросното копче да не е голям и да може да се отремонтира лесно.

Върни се в “Passat”