бавно сработване на оборотомер

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
georgipass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

бавно сработване на оборотомер

Мнениеот georgipass » Нед 12 фев 2006 12:34

Като запаля и за да започне да ми мери оборотите,трябва да подам малко газ?Не че ме дразни,но да питам защо е така :lol:

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: бавно сработване на оборотомер

Мнениеот tatenceto » Нед 12 фев 2006 14:33

georgipass написа:Като запаля и за да започне да ми мери оборотите,трябва да подам малко газ?Не че ме дразни,но да питам защо е така :lol:
казвали са ми че е било от алтернатора и по точно от някаква плочка (не съм в час с токовете) и нещо там не работи та трябва да се подаде малко газ и тръгва не било страшно и т.н. аз така карам вече 2 години

Потребителски аватар
versace
Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
Двигател: 320 CDI 224 Hp

Мнениеот versace » Нед 12 фев 2006 16:42

Преди време имах Мазда 626 2,0 бензин. Понеже оборотомерът е свързан с жило към скоростната кутия (както и при теб), беше влязъл прах между жилото и бронировката му (която е от отвътре с тефлон) и с времето се движеше все по-трудно или заставаше на едно място, като накрая спря напълно.
Рецептата е смяна на жилото, което не е скъпо.
Възможно е да има и други обяснение за проблема ти, но това е най-вероятното.

Късмет

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Нед 12 фев 2006 16:53

versace написа:Преди време имах Мазда 626 2,0 бензин. Понеже оборотомерът е свързан с жило към скоростната кутия (както и при теб), беше влязъл прах между жилото и бронировката му (която е от отвътре с тефлон) и с времето се движеше все по-трудно или заставаше на едно място, като накрая спря напълно.
Рецептата е смяна на жилото, което не е скъпо.
Възможно е да има и други обяснение за проблема ти, но това е най-вероятното.

Късмет

Тука става дума за ОБОРОТОМЕРА, не за КИЛОМЕТРАЖА!!!
Оборотомера си е с кабели, не с жило!

Потребителски аватар
versace
Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
Двигател: 320 CDI 224 Hp

Мнениеот versace » Нед 12 фев 2006 18:17

Pav3l написа:[
Тука става дума за ОБОРОТОМЕРА, не за КИЛОМЕТРАЖА!!!
Оборотомера си е с кабели, не с жило!

Пич на Маздата беше с жило. На Голф 2 до колкото помня също е с жило и оттам си извадих извода за пасат В3 че също е с жило.
И ако е с кабел както ти казваш, ми обясни тоз кабел откъде взема инфо за да командва стрелката и сам по себе си той май не може да я движи, какво електромоторче ли има там според теб? ( разсъждавам на глас така че може и да не съм прав :lol: ).
Нека някой технически грамотен да обясни как седи въпроса с оборотомера.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Нед 12 фев 2006 18:31

При бензиновите двигатели най-лесно се реализира оборотомер, като се използва сигнала от комутатора на запалването и с помоща на проста електронна схема с преобразуваните от там импулси в съотвестващ линейно ток се управлява един милиамперметър разграфен в обороти. :wink:

При твоя случай има вероятност на уредчето да му трябва повечко ток да отлепи стрелката, а може и нещо по ел.схемата преди него. Трябва да си се измери.

При дизела един от вариантите е алтернатора да има намотка, която да служи само за управление на оборотомера на базата на индуцирания в нея ток, който е пряко свързан с оборотите на двигателя..

Потребителски аватар
georgipass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgipass » Пон 13 фев 2006 19:39

И в такъв случай кое трябва да проверя....?Това го прави само при първо палене!Тоест като е седяла повече време спряна!

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 13 фев 2006 19:56

Ако нямаш никакви уреди можеш като свалиш таблото с нещо от рода игла или финна пинсета да побутнеш стрелката на уреда и да видиш дали проблема е в него, то ще си проличи ако задържа в началото на скалата.
Ако проблема е в ел.часта ти трябва едно аналогово(със стрелка) волтметърче закачено на изводите на уреда за оборотите, който също нека си е закачен и форсираш и гледаш дали прави мизерии или се движи стрелката веднага и равномерно.
Кофти , че го прави само сутрин , но ако се въоръжиш с търпение и си извадиш жички от уреда навън от таблото ще го хванеш.
Аз залагам да е скапан самия уред все пак.

П.П. Не съм разглобявал точно такова табло и се надявам оборотомера да е на този принцип.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 14 фев 2006 18:17

Не знам как работи твоя, но при дизела е нормално да го прави, защото взима сигнал от алтернатора, както каза L&R. А там има едно реленце.

Потребителски аватар
georgipass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgipass » Пет 17 фев 2006 14:54

Здравейте пак...значи напоследък като се позаглеждам....видях че на моменти стрелката подскача безпричинно :x Тоест спрял съм или се движа и подскача за части от секунда с около 250 об/мин!Прави го,когато му скимне :roll: Идеии???

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пет 17 фев 2006 22:41

ами има един стабилизатор на напрежение в таблото има вероятност да е лош контакт, но трябва да гледаш и другите уреди /вода и бензин/

Потребителски аватар
georgipass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgipass » Нед 19 фев 2006 22:36

alexx написа:ами има един стабилизатор на напрежение в таблото има вероятност да е лош контакт, но трябва да гледаш и другите уреди /вода и бензин/

Мда за бензина забелязах,че малко мудно започва да се мести стрелката :idea: Но това не ме дразни толкова вече...явно е лош контакт,ще разглобя да проверя всичко...повече ме дразни "подскачането" на стрелката на оборотомера...сякаш и се подава някакъв допълнителен сигнал :roll: Ама на,като не разбирам :oops: Възможно ли е и това да е заради лош контакт???

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 19 фев 2006 22:40

georgipass написа:Здравейте пак...значи напоследък като се позаглеждам....видях че на моменти стрелката подскача безпричинно :x Тоест спрял съм или се движа и подскача за части от секунда с около 250 об/мин!Прави го,когато му скимне :roll: Идеии???

бобината...
опитай за пробата да я смениш-само на кабели и ще видиш че тя ти играе тия номера. както и първия за който писа.

Потребителски аватар
georgipass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgipass » Нед 19 фев 2006 22:46

:roll: Тоест.....бобината си е отишла?И плаче за смяна :?Какво и е станало???Няма други признаци като че ли :roll:

Потребителски аватар
georgipass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgipass » Пон 20 фев 2006 16:40

И какво да правя.....да сменям бобина,заради един оборотомер???

Върни се в “Passat”