Пасат В4 ADY мени обороти след стартиране... РЕШЕНО!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Пасат В4 ADY мени обороти след стартиране... РЕШЕНО!

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 24 юни 2009 20:16

Автомобила е Пасат В4 2000cc 115hp ADY дебитомер Hitachi....
Проблема е от може би две-три седмици. Преди това не беше така.
Независимо от температурата, външната и тази на загряване на двигателя, стартира без проблем, но на по-високи обороти, 1300/мин след това работи така, тръгвам и при натискането на съединителя при превключване от 1-ва на 2-ра предавка се изфорсирва до към 1700/мин като спра пак работи на 1300/мин. След малко всичко си идва по местата. Пада си на 800/мин при превклюване си пада пак леко към тях, по инрерция, държи малко по-високи примерно 850-900/мин. Както спре автомобила напълно падат на 800/мин леко само да го пусна без да държа спирачките и да потегли от наклона пак дига до към 850-900/мин.
Това второто не ми е проблем с лекото покачване на оборотите при дори леко движение на автомобила, но високите обороти на празен ход определено ми пречат и ме вбесяват.
Някакви идеи ?
Почистил съм всички възможни куплунзи свързани със системата за управление. Мерих съпротивление на 8-пиновия куплунг между клема 7-4 ; 7-3; температурния датчик за входящия въздух е напълно изправен, съпротивленията му отговаря на зададените при определени температури. Захранването на дебитомера е налице. Дебитомера е Hitachi с нагреваем елемент. Дроселовата клапа си има свободен ход, затваря напълно, смених всички маркучи от които може да смуче въздух. Филтъра е чисто нов.
Утре отивам на диагностика, но се съмнявам да хване каквото и да е, все пак всички показания на датчиците са в предписаните граници.

Последна промяна от DoH_KuXoT на Пет 26 юни 2009 13:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Re: Пасат В4 ADY мени обороти след стартиране,какво ли не правих

Мнениеот zdrash » Чет 25 юни 2009 10:34

При мен имаше подобен проблем от релето което управлява инжекциона - студени спойки
махни си капака на бушоните и като направи мизерия слушай дали не чатка релето, ако са спойки, като му биеш 1 чимбер се оправя работата
Успех

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 25 юни 2009 14:11

zdrash написа:При мен имаше подобен проблем от релето което управлява инжекциона - студени спойки
махни си капака на бушоните и като направи мизерия слушай дали не чатка релето, ако са спойки, като му биеш 1 чимбер се оправя работата
Успех

кое е релето, че някой ми е скъсал страницата на книгата на колата, а капака ми липсва :roll:

Потребителски аватар
volodya iliev
Автомобил: Passat B5
Двигател: APT 2000 4MOTION

Мнениеот volodya iliev » Чет 25 юни 2009 17:01

Здравей колега релето ти е №30 и се намира на горният ред с релетата на позиция №3,като махнеш капака които покрива таблото с бушони и релетата откъм шофьорската страна.

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Чет 25 юни 2009 17:16

Здравей колега!
Аз имах подобни проблеми (В3 2Е 2.0 см3).
При палене се изфорсирваше и при всяка смяна на предавките (пускане на газта) държеше високи обороти,които спадаха бавно.Тъй като не за първи път попадах на подобен проблем го отстраних бързо.А именно TPC или датчик-положение дроселова клапа.Провери си го.
До него са 3 кабела:
-захранващ-5V
-маса
-сигнален,на който при празен ход трябва да е 4.5 V и да намалява при отваряне на дросела.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 25 юни 2009 23:51

диагностиката каза че всичко е ок.... за пореден път се убеждавам че нямаме читави диагностици.
Мерси за инфото за релето, утре ще пробвам.
А за датчика аз имам нещо намиращо се отзад на дроселовата клапа, ама в него влиза куплунг с 8 кабелчета. Мерих но нещо не ми показваше нормални стойности и прецених че меря грешно.
п.с. при моя мотор няма стъпково моторче отделено, всичко е в ротора на дроселовата клапа, всмукателния колектор е по-къс и може би наистина този ТПС ще се окаже проблема. Информативно колко пари струваше твоя ?

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат В4 ADY мени обороти след стартиране... РЕШЕНО!

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 26 юни 2009 13:58

днес правих диагностика на друго място, веднага си излезе датчик за температура на охладителната течност. При няма и 40 градуса по показания на бордовия показател, датчика даваше стойност на компа 150 градуса. Смених го с такъв на топран =10лв , О-пръстенче=0.60лв за 1 минутка, колата заспа, сега работи на малко под 800/мин още от самото стартиране задържа 800/и работи много по-спокойно, оказа се че имам и пукнат маркуч към клапана дето продухва абсорбатора. Смених го и него и сега все едно карам друга кола.
Още веднъж мерси на всички отзовали се и нека темата е полезна и на други хора с моя проблем.
Като заключение, видите ли нещо странно в поддържаната температура... при мен почна да показва с 4-5 градуса по-ниска температура и си мислех че е защото съм сменил радиатора, значи въпросния датчик Ви е за смяна.

Върни се в “Passat”