Здравейте,
Знае ли някой на какъв интервал (пробег) трябва да бъде сменено маслото в скоростната кутия? По дебелите книги пише само на 30.000 да му се проверява нивото и че трябва да бъде синтетично SAE75W-90 (или G50 по VW спецификация). Също така ме интересува и колко литра събира?
Колата е Passat 1.9 TDI, AJM мотор, 1999 с 5 степенна механична скоростна кутия.
смяна на маслото в скоростната кутия
-
- Автомобил: VW Polo 1991
- Двигател: NZ
Дали има нужда от подмяна на маслото в скоростната кутия? Ами зависи от неговото състояние, което пък е резултат от начина на експлоатация на автомобила. Някой производители на автомобили наистина не поставят изискване за смяна, а само за доливане. Това обаче според мен важи за периода след разработката.
Иначе трансмисионните масла също влошават качествата си с течение на времето. Поради относително по-леките условия на работа обаче, това се случва по-бавно във времето, отколкото при моторните масла. Казвам “относително” по-леки, защото все пак не бива да се забравя, че в скоростната кутия на автомобила маслото не се филтрира. Последното означава, че продуктите от механичното износване на зъбните двойки остават в маслото. Е… прилагат се и някой трикове с магнити, но това едва ли е толкова ефективно, колкото един класически маслен филтър.
В техническата и сервизна литература за експлоатационен срок на трансмисионни масла при леките автомобили съм срещал доста различни цифри: от 60 до 130 х.к.
Колкото до обема, за AJM AutoDATA-та казва 2.25 l.
Иначе трансмисионните масла също влошават качествата си с течение на времето. Поради относително по-леките условия на работа обаче, това се случва по-бавно във времето, отколкото при моторните масла. Казвам “относително” по-леки, защото все пак не бива да се забравя, че в скоростната кутия на автомобила маслото не се филтрира. Последното означава, че продуктите от механичното износване на зъбните двойки остават в маслото. Е… прилагат се и някой трикове с магнити, но това едва ли е толкова ефективно, колкото един класически маслен филтър.
В техническата и сервизна литература за експлоатационен срок на трансмисионни масла при леките автомобили съм срещал доста различни цифри: от 60 до 130 х.к.
Колкото до обема, за AJM AutoDATA-та казва 2.25 l.