Здравейте,
Ще си купувам кола,
как може да се определи годината на производство, от автокъщата ми казаха: 1998г.
Ето какво знам за колата:
VW Passat 1.9TDI highline комби
110 к.с.
дизел, автоматични скорости
климатроник, кожен салон, автопилот
Нямам никакъв опит.
Можете ли да ме посъветвате за какво трябва да внимавам, какво да огледам, защото ми се стори шум от предно ляво колело.
Обявената цена е 7700 лева без регистрация.
Благодаря предварително за всички дали ми отговор.

Определяне на година на производство на Passat
- Pav3l
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1998
- Контакти:
Re: Определяне на година на производство на Passat
mysqld написа:Здравейте,
Ще си купувам кола,
как може да се определи годината на производство, от автокъщата ми казаха: 1998г.
...
Десетия знак на номера на шасито определя годината на производство. За 98-ма трябва да е "W", но имай предвид, че обикновено последните три месеца носят буквата на следващата година.
Примерно: WVWzzz3BzWE012345. Обаче колата може реално да е произведена и през ноември 97-ма, което реално няма голямо значение...
1996 - T
1997 - V
1998 - W
1999 - X
2000 - Y
Единадесетия знак определя завода производител, което дефакто няма голямо значение...
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Пише я годината поне на 10 места по колата.Прозорци колани пепелник пластмасови кори. 

- Pav3l
- Контакти:
KirilGeorgiev написа:Пише я годината поне на 10 места по колата.Прозорци колани пепелник пластмасови кори.
Има едни пратки за Италия, на които по нито едно стъкло няма да видиш цифра за година. Пластмасите може и да са сменяни, ако е претърпяла удар - коланите се сменят... Безброй варианти да объркаш годината, ама като я засечеш от няколко места и си готов. Все пак като вдигнеш капака и видиш номера на шасито - него няма как да го "подменят", не и "случайно" или като консуматив...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Pav3l написа:KirilGeorgiev написа:Пише я годината поне на 10 места по колата.Прозорци колани пепелник пластмасови кори.
Има едни пратки за Италия, на които по нито едно стъкло няма да видиш цифра за година. Пластмасите може и да са сменяни, ако е претърпяла удар - коланите се сменят... Безброй варианти да объркаш годината, ама като я засечеш от няколко места и си готов. Все пак като вдигнеш капака и видиш номера на шасито - него няма как да го "подменят", не и "случайно" или като консуматив...
Изобщо не съм съгласен с теб колега.Мойта кола по шаси излиза 2002г а на всякъде по нея пише 2001 и първата регистрация е 2001.За мен това е кола 2001г а това че по шаси е 2002 не я прави по млада с една година.
- Pav3l
- Контакти:
KirilGeorgiev написа:Pav3l написа:....
Изобщо не съм съгласен с теб колега.Мойта кола по шаси излиза 2002г а на всякъде по нея пише 2001 и първата регистрация е 2001.За мен това е кола 2001г а това че по шаси е 2002 не я прави по млада с една година.
Всъщност говориш за няколко месеца (по-точно до три). Пък и нали не мислиш, че всичко се произвежда конкретно за твоята кола, че да ти отговаря и по месеци...? Все пак се оставят бройки от артикулите и на склад, нали?
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
това за "до трите месеца" не е вярно, когато аз си търсех кола в немско попаднах на няколко такива случая. Един такъв е например пасат с първoначална регистрация май 1999, но буквата от шасито бе "Y" (точно като за 2000-ната).
- kacarov_dupnitsa
- Автомобил: Ауди А6
- Двигател:
- Контакти:
KirilGeorgiev написа:Pav3l написа:KirilGeorgiev написа:
напълно съм съгласен с колегата за шасито
ами колата ако е произведена примерно 95год. и датата на първото и производство е 98 това значи ли че е колата е 98 година

-
- Автомобил:
- Двигател:
Pav3l написа:KirilGeorgiev написа:Pav3l написа:....
Всъщност говориш за няколко месеца (по-точно до три). Пък и нали не мислиш, че всичко се произвежда конкретно за твоята кола, че да ти отговаря и по месеци...? Все пак се оставят бройки от артикулите и на склад, нали?
Разликата е близо 6 месеца при мен.Според мен е много по добре да се гледа какво пише по детайлите а не шасито.Не искам да споря просто се опитвам да помогна на човека да не бъде подхлъзнат с 1 година.

- Pav3l
- Контакти:
Ами да гледа внимателно колегата, май това е единствения начин...
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Взимаш и номера на рамата и го пишеш тук > http://www.vw-club.ru/vw/vin/
Дава ти и приблизителна дата на сглобката
Дава ти и приблизителна дата на сглобката

Годината в шасито е моделна година а не година на производство и затова се разминава понякога. Ако е произведен след 6 ти месец дадена година се води модел от следващата и по шаси е от следващата.
- pit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
mysqld написа:Можете ли да ме посъветвате за какво трябва да внимавам, какво да огледам
Задължително я закарай на диагностика, 30 лв. са все пак! Ако няма номера, уговори да я закараш с паяк, ако не се съгласят, иди на място с някой който прави диагностика с лаптоп..ако и тогава неискат,..аз бих бягал далече от тая кола, независимо от цената и дали ми изглежда перфектна, за да не ядеш дървото както аз

Слаби места са дюзите,от обикновенна нафта се получават запушвания, аз съм с същия пасат но 131 к.с. и автоматик, едната дюза ми е заминала вероятно а те са 4 броя.Нова е 1500лв. втора ръка от 500 до 250 лева има...
Скоростите са много скъпи ( имаш около 25-30 диска вътре, всеки е по 25-30лв.прави си сметката), така че там трябва да гледаш също много внимателно! При мене беше заминала и задната скорост(нов диск за задна е 380 лв.без труд) почти едвам работеше,та се наложи сервиз

За скоростите малко работи които да прегледаш на пръв поглед:
1На наклон с муцуната напред, вкарваш D,колата трябва да тръгне сама напред, нито милиметър назад!Ако е голям наклона, трябва да седи на едно място!
2На наклон но с задницата напред, същата прцедура, вкарваш R и колата трябва да тръгне назад и нагоре по наклона сама и нито милиметър обратно по наклона!Ако е голям наклона, трябва да седи на едно място!
3При каране трябва да превключва предавките плавно,без да има рязко сменяне, без да има "удар" или "ритане", точно на това прилича, все едно пускаш на кола с ръчни скорости рязко съединителя и се получава нещо като удар, това не трябва да го има! Смяната трябва да е плавна!
Има и още, но едва ли ще ти позволят... при смяната на маслото в скоростите, се сменя филтър, масло и гарнитура, като се източи маслото, на самия картер/капак под скоростите,само че трябва да е свален, има отвътре два магнита, които събират ако има метални стружки, по принцип не трябва да има стружки, ако има е лошо,знак че нещо се "трие" и "чегърта" .... но едва ли ще можеш да видиш отвътре, защото няма да ти дадат от автокъщата да го направиш това упражнение.
Иначе друго за което се сещам за удари, гледаш от всякъде дали са равни разстоянията между детайлите, между вратите,калниците и капака,фаровете и капака, увиснали брони...луфтове.. по-принцип трябва всички луфтове между детайлите да са еднакви.
Ако я покараш, прав волан напред и като го пуснеш,колата трябва да върви право напред..ако отива нанякъде, това не е нормално,може и да е нещо дребно,примерно крива джанта, но може и да е удар от към страната на където завива сама колата.
Това се сещам каот важно, дано ти е от полза