Проблем с климатроника на Пассат В5

Техническа и сервизна информация за Passat
offenham08
Автомобил:
Двигател:

Проблем с климатроника на Пассат В5

Мнениеот offenham08 » Съб 03 окт 2009 10:43

здравейте колеги
преди около 20-тина дни си закупих пасат В5 1999 1.8 20 v но климатроника работи само на студено
тоест пускам го на 25,26,дайе на макс и запоцхва да духа леко топло в продулжение на няколко секунди след което си задухва се едно е нагласен на 18 градуса
сега - ходин на маистор човека свали всичко отпред -табло и т.н. но ми каза че не знае какъб е проблема защото всичко работело според него както трябва
ако някой се е сблъсквал с такъв проблем нека да помогне
:( :( :( :( :(

Последна промяна от radotom на Съб 03 окт 2009 11:19, променено общо 1 път.
Причина: Заглавието да не е с главни букви, моля :) И след като в зглавието пишеше, че Пассата е В5- защо в темата го беше кръстил 4-ка?

bachest
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с климатроника на Пассат В5

Мнениеот bachest » Съб 03 окт 2009 11:29

Колега, пробвай първо една диагностика с VAG-COM. Все ще изплюе нещо, пък тогава разглобявай.

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Съб 03 окт 2009 11:35

еми точно тва е че вчера го пробвах при същия майстор показа някаква грешка и той я изчисти
и след това премина към разглобяване
и каза че е в шах - не бил и чувал за такова нещо :banghead:

Потребителски аватар
I4o_naskov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот I4o_naskov » Съб 03 окт 2009 13:57

Пиши на колегата Zfa159 той е спец по климатичните инсталации сигурно ще знае за каква грешка става въпрос :да:

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Съб 03 окт 2009 14:28

:да:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 03 окт 2009 14:39

Той този колега има навика да пише и сам по темите без да го питат...когато му остава време :)
То може да не дава грешка ама това не значи,че степ моторите му работят добре.Другото което е - трябва да се види дали има читав поток на антифриза през охл. радиаторче.Това е втория такъв случай,който чувам.Първи още не смее да разлгобим колата понеже си я позлва.
Хипотезите ми този въпрос са няколко - скапва се мотор-позиционера на клапата за топло-студено и съответно запчова да не регулира добре.хипотез номер две - задръства се радиаторчето за антифриза и спира да отдава топлина като хората.Обаче и в двата случая трябва да се разкове всичко много красиво...понеже до тази клапа се стига трудно,а това,че ел.моторчето и се движи не значи,че и клапата се движи.Моторчето се вижда отдолу като се поразглоби таблото.А за радиаторчето трябва пък съвсем да се разколачи колата.
Ако колегата има желание нека ми пише в skype или на лични да се разберем евентуално как мога да я погедна тази кола и да видим какво ще правим...макар че без разглобяване най-вероятно няма да минем.
Климатроника има и живи данни и там може да се гледат позициите на клапите по стойности...ама това не помага особено понеже да,мотора се мести,но това не значи,че клапата също се мести.
Успех!

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Съб 03 окт 2009 14:46

не ми се разглобиава повече от това което видях снощи но благодаря за съветите все пак
значи положението е сериозно с климатроника :( идва зимата дупе да ми е яко

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 03 окт 2009 14:53

Вариант без разглобяване нямаш...пък и едва ли това,което сте разглобили е било достатъчно щом не сте видяли проблема.Ако се свли цялото това удоволствие,наречено климатроник ще се види къде точно е проблема...ама си е сериозно разглобяване.
Оглеждахте ли степ-моторите далис е мърдат,дали електрониката ги управлява коректно..какво се случва въобще?
Вижте да му погледнете живите данни и градусите на клапите...може оттам да излезе нещо интересно.Ама на другия,който гледах не излезе нищо нередно а се държеше напълно идентично.Чакам да си сглоби дръгата кола и тази да я разглобим за да открием отговора на въпроса.

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Съб 03 окт 2009 14:57

другото което е че тои ми показа при разглобено табло как клапата работи при задаване на топло и после и двете тръби които влизат към радиатора бяха еднакво топли и според него това показвало че радиатора не е задръстен :banghead: не знам кво става

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 03 окт 2009 15:15

offenham08 написа:другото което е че тои ми показа при разглобено табло как клапата работи при задаване на топло и после и двете тръби които влизат към радиатора бяха еднакво топли и според него това показвало че радиатора не е задръстен :banghead: не знам кво става

Клпата няма как да ти я покаже - може да ти покабе само мотора...клапата е вътре.Ако мотора се върти това не може да се смята за критерии,че клапата работи...понеже мотора върти зъбчатка,тя върти една втулка и тази втулка върти клапата вътре...чупи се втулката и си дотам - няма и да разбереш,че клапата не се мърда ако не разглобиш целия кожух,което на място без да се свали тялото няма как да стане.
По повод радиатора - дори само една тръба от него да работи тогава той пак върти антифриз и входната и изходната тръба са еднакво топли.А тогава няма да затопли въздуха въобще.Предстви си го с твоя радиатор в апартамента...ако водата ти се върти само през най-първия глидер...същото е.
Съответно се замисли и за друго - ако клапата наистина работи и зъдуха се насочва към отоплителния радиатор и той наистина топли,както се установили как тогава няма да духа топли и зашо след като радиатора отдава топлина двете му тръби ще са еднакво топли..няма логика...и сам ще разбереш,че бъркате или за радиатора или за клапата.Така или иначе и за ремонт на което и да е от двете трябва да се разкове таблото и тогава ще стане ясно.
Радиатора ти е по-благоприятния вариант понеже струва около 50-60лв по спомени за Б5.За клапата зависи какво и е счупено.Моторчето е около 300лв ама то явно работи понеже иначе щяхте да видите пък и софт-а щеше да ревне,че има драма с мотора.
Ако желаеш да се занимавам с колата драсни ми лчино ще измислим как да стане да я видя и да се прави.

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Съб 03 окт 2009 15:36

аз го попитах сущото - защо след като работи клапата и пуска въздух към радиатора и той се е затоплил тоест работи както триа защо климатроника работи само с студен въздух - не знам вика не знам :(
а за свалянето първо свали кората под волана до самиа климатр и после жабката - за моторчетата ябно си работеха нормално но грешката която излезе на ваг - ком за климатр не я видях - възможно ли е да не я е изтрил както трябва

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Съб 03 окт 2009 17:26

Тя идеята на грешките не е да се трият, а да се анализират. Когато има проблем - се записват грешки. Ако проблема изчезне - и грешката изчезва сама. Ако има проблем и изтриеш грешката, не решаваш проблема. Все едно да тръгнеш за Варна и още преди да излезеш от София да ти светне лампата за горивото и да решиш проблема, като изтърбушиш лампата.

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Съб 03 окт 2009 17:55

sorry ама аз не съм се родил научен колега затова отивам на маистор :lol:

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 03 окт 2009 17:58

Пиши ми на лично или в skype понеже започваме да омазваме темата а е хубаво да се придържаме към идеята на темите - въпрос,разискване,някакви варианти,евентуални варианти за решения и съотвтни опити,целящи изясняването на проблема.Тук вече отиваме във фаза общи приказки и оспамваме сами темата :) .Иначе като има ррезултат не забравяй да споделиш с останалите какъв е той и готово :)
По повод моторчето - за топло-студено се намира отдолу под кожуха и не може да го види през жабката.Трябва да се свали страничния борд на таблото,което не е толкова лесно колкото изглежда и тогава да се види.Варинатите се свеждат до два - не работи клапата (това води много варианти от механично и електрическо естество) или не работи добре радиаторчето...което няма много варианти и завършва със смяна и разрязване на старото за да видим вътре какво има mhihi
По повод грешките - не е точно така.Клиамтроника е такава система,която като запише грешка дори да се реши проблема не се трие самичка...ако не я изтриеш...за което има два начина - или през самодиагноситката я триеш или през софтуера...резултата е един и същ.
За да не ходиш пак на майстор и да си даваш пак парите за глупости,от които ефект няма си пусни самодиагностика и ми пиши какво е казало контролерчето.
Съответно за целта палиш колата,пускаш климатроника и както работи задържаш Econ и копчето за вътрешна циркулация (онова със завъртяната стрелкичка) и вади грешка...с Temp + (копчето с червеничкото,от което се увеличават градусите)буташ грешките нагоре...запиши си ги на листче и ми ги прати да видя коя какво е и да мислим решение.Не при всички става понеже при някои софт-а на контролера е друг не важи :)
Успех!

nmikov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nmikov » Съб 03 окт 2009 19:27

И аз имах същата грижа, като пусна климатроника на автоматично и все студено.
След четене в руската и английска литература използвах бутона за икономична работа, което изключва климатика и почва да си духа топло :drunk

Върни се в “Passat”