Трудно влизат скоростите
-
- Автомобил:
- Двигател:
Трудно влизат скоростите
Здравеите имам проблем с скоростите когато колата е студена , скоротите 1 и 2 много трудно влизат. Миналата година сменях масло на ск. кутия но не знам какво масло сложиха. Дали проблема е в маслото или в съединителя или има нещо като втулки на ск.лост някои ако знае да казва. Двигателя е AHU 90 к. TDI
Re: Трудно влизат скоростите
здр. При мен има следния проблем - трудно влиза 2-ра почти винаги хърка и иска двойно амбрииране. Когато искам да вкл. на задна , след 1-ва имам чувството че 1-ва увлича. Какъв може да е проблема? Моля помагайте.
Приятелю,ако си със жила от скоростния лост към скоростната кутия,а не с лостова система-много често явление е жилата да се разхлабват с времето. имах подобен проблем преди години. "отворковците от "Дунев мотор спорт" искаха да ми разкостят цялата кола,защото при включване на 1-ва колаТА ПОТЕГЛЯШЕ НАЗАД. ДОБРЕ ЧЕ БЯХ ПОПРОЧЕЛ ТОВА-ОНОВА И ГИ "СВЕТНАХ" ДА ИСДЪРПАТ ГУМЕНОТО УПЛЪТНЕНИЕ ГО ЛОСТА НА СКОРОСТИТЕ И ДА САТЕГНАТ ЕДНО ОБИКНОВЕНО БОЛТЧЕ ОТДОЛУ,КОЕТО СЕ ЗАКОНТРЯ СЪС ЗЕГЕРКА,ЧЕСТО РАЗХЛАБВАЩА СЕ ОТ ВИБРАЦИИТЕ. ПРИ МЕН С ТОВА СЕ РЕШИ ПРОБЛ. НАДЯВАМ СЕ И ПРИ ТЕБ ДА Е СЪЩАТА ПРИЧИНА. УСПЕХ!!!
П.С. първа по принцип си е е...ла мамата на тези модели и най-често е именно от "халтави жила-детска болест на пасата от това поколение
lupo256 написа:Приятелю,ако си със жила от скоростния лост към скоростната кутия,а не с лостова система-много често явление е жилата да се разхлабват с времето. имах подобен проблем преди години. "отворковците от "Дунев мотор спорт" искаха да ми разкостят цялата кола,защото при включване на 1-ва колаТА ПОТЕГЛЯШЕ НАЗАД. ДОБРЕ ЧЕ БЯХ ПОПРОЧЕЛ ТОВА-ОНОВА И ГИ "СВЕТНАХ" ДА ИСДЪРПАТ ГУМЕНОТО УПЛЪТНЕНИЕ ГО ЛОСТА НА СКОРОСТИТЕ И ДА САТЕГНАТ ЕДНО ОБИКНОВЕНО БОЛТЧЕ ОТДОЛУ,КОЕТО СЕ ЗАКОНТРЯ СЪС ЗЕГЕРКА,ЧЕСТО РАЗХЛАБВАЩА СЕ ОТ ВИБРАЦИИТЕ. ПРИ МЕН С ТОВА СЕ РЕШИ ПРОБЛ. НАДЯВАМ СЕ И ПРИ ТЕБ ДА Е СЪЩАТА ПРИЧИНА. УСПЕХ!!!
Извиняваи колега че не оточних , но става въпрос за Омега. Знам че не е редно да пиша тук за Опел , но имам и Опел и VW ,и Рено Лагуна ,и др. , а и мисля че не е от голямо значение. Идеята ми е такава , дали може да е от липса на достатъчно масло, или синхронизатори , и ако сменя маслото дали може да се оправи? Междодругото скоро затягах болтовете на карето , на кардана (омегата е с задно), и трите бяха много хлабави , дали това може да е развалило кутията
Относно това което ти казваш , имах го същия проблем при Пасата ,само че не бе разхлабено , а направо се счупи накрайника. Вкл. на 2-ра и се прибрах. После потърсих жило с накрайник и ми излезна 80лв. настаро.
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
Колега, възможно е и тук да има кой да ти даде отговор, но както и сам си посочил - форума на Опел е най-точното място.
Иначе това само в студено време ли ти се проявява или е постоянно. За мен лично износванията са комплексни и водят до по-трудно включване на някои скорости и дори издаване на звуци при опит за включване като "хъркане" или стържене.
Иначе това само в студено време ли ти се проявява или е постоянно. За мен лично износванията са комплексни и водят до по-трудно включване на някои скорости и дори издаване на звуци при опит за включване като "хъркане" или стържене.
Dpop написа:Колега, възможно е и тук да има кой да ти даде отговор, но както и сам си посочил - форума на Опел е най-точното място.
Не не е само в студено. Смених маслото и пак нищо.Междогругото имаше само 1.5л. масло и мислех че е малко , но като наливах пак толкова събра. Значи сигурно са синхронизатори. Някой има ли си представа дали синхронизатори се сменят или нова кутия? (Няма значение каква е колата - ако на една се сменят то и на др. сигурно ще е така)
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Здравей колега.По принцип маслото в скоростите (от край време) се налива от една пробка отстрани и се налива докато се стигне нивото да подлизне и да прелее лекичко....това е нивото,което трябва да има маслото.Ако това е нивото след 1.5Л - толкова събира значи....колко събира зависи от кутията и колата - има книги - там пише.
По повод трудното включване - карал съм какви ли не коли и на всичките като застудее времето има проблем с вклчването на скоростите....ако запалиш колата и я оставиш да поработи известно време,по-голямо от 5 минути на едно място и потеглиш няма да има проблем.
Ако и при загрял двигател си го има проблема говорим за механичен проблем по кутията или механизъма за скоростния лост - там вече има бая значение каква ти е колата - хората са измислили един куп механизми...не е истина просто.
За синхронизаторите - те при повечето коли се сменят (има и такива дето не се сменят ако се сменя цялата кутия направо ама тях не ги коментираме).Трябва обаче да се разглоби цялата кутия на чаркове и така и така е отворена се почват още един куп пропоръчителни ремонти :
-да се огледат вилките на избирача и ако трябва да се сменят или наварят и изпилят
-да се огледат всички лагери и при съмнения в някой да се смени с оригинален/или поне хубав,че като знам кви цени са...
-всички гарнитури по кутията ако има (някои са само на силикон)
-да се огледат колелата ако има някое пред разпадане - виждал съм едно,рацепено на 6 парчета,което не се беше разпаднало...как и аз незнам ама работеше.
-след това събираш по обратния ред,налива ново масло (може да му сложиш и добавка).
хубаво е да си смениш и маншоните и семерингите по скоростите (зависи каква са скоростите) да не береш после ядове с глупости.
-хубаво е ако колата е с предно да си огледаш диференциала и вътрешните карета за разни разбивания и т.н. - така и така си разглобил всичко.
Успех!
По повод трудното включване - карал съм какви ли не коли и на всичките като застудее времето има проблем с вклчването на скоростите....ако запалиш колата и я оставиш да поработи известно време,по-голямо от 5 минути на едно място и потеглиш няма да има проблем.
Ако и при загрял двигател си го има проблема говорим за механичен проблем по кутията или механизъма за скоростния лост - там вече има бая значение каква ти е колата - хората са измислили един куп механизми...не е истина просто.
За синхронизаторите - те при повечето коли се сменят (има и такива дето не се сменят ако се сменя цялата кутия направо ама тях не ги коментираме).Трябва обаче да се разглоби цялата кутия на чаркове и така и така е отворена се почват още един куп пропоръчителни ремонти :
-да се огледат вилките на избирача и ако трябва да се сменят или наварят и изпилят
-да се огледат всички лагери и при съмнения в някой да се смени с оригинален/или поне хубав,че като знам кви цени са...
-всички гарнитури по кутията ако има (някои са само на силикон)
-да се огледат колелата ако има някое пред разпадане - виждал съм едно,рацепено на 6 парчета,което не се беше разпаднало...как и аз незнам ама работеше.
-след това събираш по обратния ред,налива ново масло (може да му сложиш и добавка).
хубаво е да си смениш и маншоните и семерингите по скоростите (зависи каква са скоростите) да не береш после ядове с глупости.
-хубаво е ако колата е с предно да си огледаш диференциала и вътрешните карета за разни разбивания и т.н. - така и така си разглобил всичко.
Успех!
-
- Автомобил:
- Двигател:
lupo256 написа:Приятелю,ако си със жила от скоростния лост към скоростната кутия,а не с лостова система-много често явление е жилата да се разхлабват с времето. имах подобен проблем преди години. "отворковците от "Дунев мотор спорт" искаха да ми разкостят цялата кола,защото при включване на 1-ва колаТА ПОТЕГЛЯШЕ НАЗАД. ДОБРЕ ЧЕ БЯХ ПОПРОЧЕЛ ТОВА-ОНОВА И ГИ "СВЕТНАХ" ДА ИСДЪРПАТ ГУМЕНОТО УПЛЪТНЕНИЕ ГО ЛОСТА НА СКОРОСТИТЕ И ДА САТЕГНАТ ЕДНО ОБИКНОВЕНО БОЛТЧЕ ОТДОЛУ,КОЕТО СЕ ЗАКОНТРЯ СЪС ЗЕГЕРКА,ЧЕСТО РАЗХЛАБВАЩА СЕ ОТ ВИБРАЦИИТЕ. ПРИ МЕН С ТОВА СЕ РЕШИ ПРОБЛ. НАДЯВАМ СЕ И ПРИ ТЕБ ДА Е СЪЩАТА ПРИЧИНА. УСПЕХ!!!
При мен(Пасат/В3/ABS/1992год.)....скоростите 1ва и 2ра- много към мен идват нещо,като превключвам...та и задната....интересно,няма проблем....видях чак като потърсих диагн.букси там....лелееее...зегерката паднала...сложих нова и застопорих оная бежавата пластмаса да не идва толкова към мен при превключване на 1ва и 2ра и задна...то пък стана малък луфта и сега не мога да свикна.Божеее...така е било с години...добре че конструктивно явно може и така...все пак ограничение има отляво от самото легло като придърпваш и може и без тая зегерка.
- toschomacher
- Автомобил:
- Двигател:
При ниски температури си е нормално да включват по трудно, както казват колегите. И на мен 2-ра включва трудно ако не уцеля точно оборотите на двигатела с тези на моментната скорост, което означава, че при студен двигател синхронизаторите не са влезли в работен режим явно. Като караш повечко време една кола и и свикнеш ще знаеш колко междинна газ да и даваш за да включва добре когато е още студена.
Само едно вмъкване да направя за колегата zfa159
едно време съм карал москвич дванайсетак и той беше единствената машина, която правеше обратната-когато беше студено скоростите влизаха като в маргарин, като загрееше и особенно като вземе да прегрява 1-ва влизаше страшно трудно, а втората с малко зор. Но тия антики вече са наизчезване така че да се върнем на темата 
Само едно вмъкване да направя за колегата zfa159

- vankoni
- Автомобил: VW passat B3 B5.5
- Двигател: PF1991 ALT2003
- Контакти:
При мен проблема е като загрее не влизат 1-ва и 2-ра от скоро и 4-та, при студен двигател се включват добре.
Съединителя е с помпа а скоростите с лостове... даите идеи?
-
- Автомобил:
- Двигател:
vankoni написа:При мен проблема е като загрее не влизат 1-ва и 2-ра от скоро и 4-та, при студен двигател се включват добре.
Колега и при мен до вчера бе нещо подобно,обаче вчера я закарах в сервиз провериха ми нивото на маслото и доляха 750гр.Не знам колко масло поема моята ск.кутия,но не е малко долятото масло,нали? Сега скоростите влизат перфектно,та си провери първо нивото на маслото.