Колеги VW-сти Passat-исти,
От месец съм с нова придобивка - VW Passat B5 (1.6). Една по една отстранявам по-дребни и по-едри неприятности. За последната (надявам се) имам колебания. Колата дойде със зимни гуми Goodyear - външно погледнато, направо нови. Но при движение от около 50 km/h нагоре започва да се чува един ритмичен (синхронно на скоростта), глух шум - аз го определям като нискочестотно ритмично "жужене". В сервиза VW на околовръстния път ми казаха, че гумите са старички (2000 г.) и са се втвърдили и деформирали. Е, вярвам им, сигурно са установили деформацията, но все пак да запитам и препатили колеги. Защото нов комплект гуми отива май към 400 - 500 - 600 лв. и ако се окаже, че причината за този шум не е съвсем в гумите, ще ми се наложи (например) да се снимам с двата комплекта. Може и цветно!

Деформирани, втвърдени гуми?
-
- Автомобил:
- Двигател:
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Re: Деформирани, втвърдени гуми?
Отиваш при гумаджия и ги проверявате на баланс машината. Ще стане ясно от гумите ли е, от джантите ли е или нещо друго... 

-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Ако са 2000та година и са зимни - направо на боклука. Каучака старее и се втърдява. А мекотата на каучука има голямо значение при зимните гуми. Като остарее и самопочистващият се грайфер вече не се самопочиства. И резултата ще са забележими при първият сняг - все едно си с летни гуми.
За 9 години....особено ако е имало и кола в/у тях-нормално е да станат на "яйца".
Честито за придобивката първо.Всъщност гуми от 2000 г. със сигурност няма да са цъфнали и вързали -със сигурност са станали пластмасови и няма да държат и колкото и да ти е неприятно ще се наложи да си вземеш други,най добре нови.Дори и да не са криви,зимните гуми си имат склонности към издаване на разни шумове.Хубавото е ,че твоя размер предполагам 195/65/15 се намират на съвсем разумни цени.
-
- Автомобил: Passat 4
- Двигател: AGG
Хвърляи ги ама със засилка.
Меко казано е опасно да караш с толкова стари гуми. Ако може да се наречат гуми.
Средният живот на гумата при нормална експоатация е около 35-40 хил.км или около 3-4год. Ясно е, че наличието на грайфер не ги прави гуми!! Освен от каране те стареят и от времето, както са казали и колегите. Грубо казано 3-4 зими или 3-4 лета и хвърляш.
Меко казано е опасно да караш с толкова стари гуми. Ако може да се наречат гуми.
Средният живот на гумата при нормална експоатация е около 35-40 хил.км или около 3-4год. Ясно е, че наличието на грайфер не ги прави гуми!! Освен от каране те стареят и от времето, както са казали и колегите. Грубо казано 3-4 зими или 3-4 лета и хвърляш.
И аз съм на мнението на колегите да ги хвърлиш. Иначе подобен шум може да се получи от гума карана на изпуснал амортесьор. Релефа на самата гума става на едва забележими вълнички - износва се през грайфер и това е причината за шума, който е наподобяващ виене на лагер.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на всички колеги. Вече съм с нови гуми. За всеки случай регулирах и предницата (беше ма-а-а-лко отворена). Шумът изчезна. Друг е въпросът, че в сервиза ми казаха: "Оттук нататък ще започнете да чувате всякакви шумове!". Утешително, нали? Важното е да не започна да чувам гласовя