Проблемът е: плафонът не свети при отворена врата (нито един от 3-те).
От седмица се боря (колата е 2001 пасат B5.5 комби), всички датчици на вратите работят - диагностиката каза, че няма проблеми там. Зумерът пищи, датчиците за борд компа също отчитат отваряне, лампите под вратите светят... Не съм разглобявал вратите, но все си мисля, че е малко вероятно във всички да има един и същ проблем. Днес свалих комфорт модула (целия беше зелен от окисление), изчистих го до блясък, сложих го и отново плафонът не свети, когато се отвори врата... Единствено този на багажника си работи. Проверих и плафонът, всичко си му е наред - разглобих и него и нямаше видими проблеми, крушките също светят.
Като рових под мокета забелязах, че и самите кабели са леко окислени на места, но предполагам изолацията си върши работата. А и ако имаше проблем на тези места (цял сноп), трябва половината електроника да спре май...
Има ли вариант нещо да се е случило на модула, което диагностиката да не засече и то да създава проблема?
Някой има ли идея? Бих ровил под мокета, за да стигна до модула отново, но изобщо не ми се разглобява всичко, за да проверявам целите кабели.. Също така идея за по-адекватен тест, който да покаже къде има проблем, ще е много добре дошла.
2001 B5.5 проблем с плафона
Re: 2001 B5.5 проблем с плафона
Mapa написа:самите кабели са леко окислени на места
Това как да го разбираме, окислени са връзките на кабелите или "самите кабели". Ако е второто, май само "дурашка" диагностика ще ти свърши работа.
ARusev написа:Mapa написа:самите кабели са леко окислени на места
Това как да го разбираме, окислени са връзките на кабелите или "самите кабели". Ако е второто, май само "дурашка" диагностика ще ти свърши работа.
Имам предвид, че като погледнеш снопа с кабели, освен прах и други боклуци, в/у тях има и следи от окисление, които се изчистват с пръст.
Малко да раздвижа темата, понеже вече ме изкарва извън нерви...
Снопа с кабели се оказа доста изгнил - оправих го и всичко заработи. След това проблема не се оправи, а се задълбочи - наложи се да взема нов модул. Всичко точно и прекрасно, но плафоните отново отказват да светят.
Днес разглобих големия над конзолата, за да измеря тоците - вътре има 3 жички (предполагам една с постоянен ток, една с променлив, който го има/няма и земя), но по две от 3те жици непрекъснато тече ток, без значение дали са отворени или затворени вратите. Пробвах и с крушка, която светеше при контакт с първия и втория кабел (дори при затворени врати), но пък плафонът не свети.
Някой има ли схема или знания кой кабел какво точно е? Защото според мен не може по 2 от тях непрекъснато да тече ток, а само в едно положение да свети. Като това се отнася за всички плафони в колата.
Снопа с кабели се оказа доста изгнил - оправих го и всичко заработи. След това проблема не се оправи, а се задълбочи - наложи се да взема нов модул. Всичко точно и прекрасно, но плафоните отново отказват да светят.
Днес разглобих големия над конзолата, за да измеря тоците - вътре има 3 жички (предполагам една с постоянен ток, една с променлив, който го има/няма и земя), но по две от 3те жици непрекъснато тече ток, без значение дали са отворени или затворени вратите. Пробвах и с крушка, която светеше при контакт с първия и втория кабел (дори при затворени врати), но пък плафонът не свети.
Някой има ли схема или знания кой кабел какво точно е? Защото според мен не може по 2 от тях непрекъснато да тече ток, а само в едно положение да свети. Като това се отнася за всички плафони в колата.
- pEsHkyY
- Автомобил: VW Passat B5 1998
- Двигател: AFN++++
Провери микроключетата 

pEsHkyY написа:Провери микроключетата
Лампите под вратите светят и бордовия компютър показва коя врата е отворена. Предполагам всичките неща са един датчик, а ако не са - какъв е шансът да заминат и на 4те врати?
- pEsHkyY
- Автомобил: VW Passat B5 1998
- Двигател: AFN++++
Ами доста малък попринцип там са 2 микроключета в бравата. Едното точно отговаря за инцидкацията на вратата дали е затворена или не. Аз имах проблем с предната дясна врата плафона отдоло не светеше и въобще като я отворя нищо не се индикираше никъде. Проблема при теб може и да е по-глобален щом са и 4-те врати, но не пречи поне на една врата да се провери електрическата част примерно на шофьорската
Надявам се да съм бил полезен.

Щом едно отговаря за това, значи при мен работят и 4-те. Цяла нощ го сънувах и продължавам да не разбирам, защо по всички кабели има ток, а плафона не свети във всички положения. Дали е възможно при снадките, който направих около снопа, да съм объркал кабела и да съм го вързал към постоянен ток, което по някакъв странен начин да го обърква и да влиза в режим 'няма да светя, за да не изхабя акумулатора'? И това да се е случило за 4-те плафона?
- _Technics
- Автомобил: VW Passat 2002
- Двигател: AKN V6 350HP
- Контакти:
Имах подобен проблем. Докато си карам колата се отключва (макар че е отключена) и плафоните светваха. Кабелите на комфорт модула (грижещ се за плафони, откл./закл. ...) бяха влажни, кичето под краката ми се мокреше! При разглобяване на прагове, надигане и проветряне с дни се оправяше. Ест. се наложи да отпушвам и премахна гумената тръбичка под акумулатора, която се запушва с листа и боклуци и пространството на акумулатора задържа вода и по кабелите влиза в купето и краката - съответно мокри лошо. Та..... проверявал съм кабелите нито бяха пукнати, вътре в комфорт модула нямаше влага, само снопа с кабели. Всичките тези думи доказват колко е капризен комфорт модула. Т.е. само с влажни кабели - проблем! камоли окислени, внадени....... Ако не се лъжа по кабелите връзката е CAN но не съм сигурен....
Мнението ми само би насочило мисленето в по-правилна насока!
Дано намериш разрешение колега, стискам палци !
Мнението ми само би насочило мисленето в по-правилна насока!
Дано намериш разрешение колега, стискам палци !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте имам голям проблем Passat 98 gd 1,9 110 коня значи при изваждане на ключа зумера не тръгва да писка освен това при отворени врати не светват лампите нито на задните врати нито на предни никъде нищо не светва нз къде е проблема помогнете ???