Въпрос за реле на Б5

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
KGL
Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
Двигател: CUAA 2016
Контакти:

Въпрос за реле на Б5

Мнениеот KGL » Нед 05 фев 2006 15:51

Каде се намира релето за задната чистачка на Б5 комби и кой номер е. Ако някой знае много ще помогне, благодаря :lol:

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Нед 05 фев 2006 18:25

Няма реле! Директишен +12V след контакт (което ще рече клема 75Х след Load Reduction Relay) и предпазител No.27 - 15A.
Кажи какъв е проблема и защо очакваш да е причинен от реле?

Потребителски аватар
KGL
Контакти:

Мнениеот KGL » Нед 05 фев 2006 22:28

Чистачката ми мръдва малко и спира, когато се опитам да я включа през лостчето на волана. Подадох директно ток от акумулатора, и моторчето си върти спокойно. зъбното колело е ОК, бушона и той е ОК, за това си помислих за реле. Помагай :cry:

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пон 06 фев 2006 0:36

Реле със сигурност няма. Според мен проблема е в самото моторче (по-точно в цялото изделие 8L0955711B). Прилича ми на лоша контактна история, която е вътрешна за изделието и може да е причинена от три неща: лош контакт/износване на четките на моторчето; лош контакт на пластините (един вид датчик) определящи положението на чистачката (нали винаги трябва да ти я върне в изходно положение) и най-лошото - повредена електроника за управление, за съжаление е елемент от цялото изделие 8L0955711B (виж тук - http://etka.auto2.ru/vw/PA/1999/221/57/2725668/)
При мен случаят беше следния: чистачката правеше 180° (т.е. отиваше до другия край) и на връщане прекъсваше два до три пъти (абе работеше на пресекулки). Най-итересното - точно както при теб - при сваляне на моторчето и подаване на захранване директо всичко изглежда О.К. Оказа се, че не е така. Самата чистачка със плъзгането си по стъклото се оказва сериозен товар за двигателчето. Не случайно там е предвидено редуктор с червячен механизъм. След като в VW Zentrum/UNITRADE ми казаха, че моторчето е около 200лв. аз постъпих по следния начин: свалих кората на задната врата и свалих моторчето. Електрониката за управление е елемент от цялото изделие (вероятно и затова цената му е такава). Разглобих механичната част като стигнах и до сваляне на моторчето. Не е страшно и става сравнително лесно. Ще ти трябват обаче отверки тип еврейска звезда. Смазах всичко що подлежи на смазване, включително и вала, който предава въртеливото движение от голямото зъбно колело (което ще видиш след като го отвориш). Едната страна на това зъбно колело представлява чисто механични приводи - там мажи яко и безотговорно с качественна грес. От другата страна обаче има метални пластини и контакти - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МАЖИ С ГРЕС ТАМ! Много добре ще е ако намериш технически вазелин с него можеш финно да намежеш металните пластини. Лично аз ги и закривих много леко за да дават по-добър конакт. Тези неща играят ролята на датчик за да определят къде се намира чистачката и винаги да ти я спират/връщат в изходно положение. Разглобих и моторчето и смазах добре и него. Почистих добре със спирт четките и местата където те контактуват върху ротора и след това финно смазах с технически вазелин. Единствено внимание трябва да проявиш при сглобяване на моторчето за да не изкривиш четките. Всичко останало няма как да сбъркаш - сглобява се по обратен ред. След тази маниполация повече (това беше рано на есен - да речем преди около 5 месеца) ядове не съм имал.
Пиши каквито въпроси имаш - ще помагам с удоволствие. Имаше и един руски сайт със step-by-step instructions как се разглобява движението на задната чистачка, илюстрирано със снимки, но в момента нещо не мога да го открия в bookmark-ите си. Ще го потърся утре и ако го намеря ще ти го пратя.
Желая успех !

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Пон 06 фев 2006 10:13

Rumen написа:При мен случаят беше следния: чистачката правеше 180° (т.е. отиваше до другия край) и на връщане прекъсваше два до три пъти (абе работеше на пресекулки).

И при мен така прави, но след 4 до 5 цикъла се оправя. Даже мислех че нарочно е направено така. Примерно ако има сняг на задното стъкло да спира чистачката за да не товари моторчето, за да не изгори.

Потребителски аватар
KGL
Контакти:

Мнениеот KGL » Пон 06 фев 2006 11:36

Румене, извършил съм предварително цялата процедура с изключение на свалянето на пластмасовото зъбно колело, зад което както разбирам са тези пластини. Всичко друго е почистено и смазано, ще опитам и това с пластините при първа възможност. Благодаря за напътствията, имаш ли ICQ имам и разни други питания, ако е удобно да говорим тан.

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пон 06 фев 2006 11:38

imedarov написа:И при мен така прави, но след 4 до 5 цикъла се оправя. Даже мислех че нарочно е направено така...
Както се казва "класически" проблем за Passat-ите (в Bora, Golf, Skoda - предполагам механизъмчето е едно и също значи по-правилно би било проблема да е класически за механизъмчето). Руснаците са го описали много добре, но уви още не мога да изровя сайта.
Както и да е, сваляш, смазваш и всичко е 6+ (... ще видим до кога)

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пон 06 фев 2006 11:44

KGL написа:Румене, извършил съм предварително цялата процедура с изключение на свалянето на пластмасовото зъбно колело, зад което както разбирам са тези пластини. Всичко друго е почистено и смазано, ще опитам и това с пластините при първа възможност. Благодаря за напътствията, имаш ли ICQ имам и разни други питания, ако е удобно да говорим тан.
За съжаление нямам ICQ (някаква идиотска фирмена политика) но може ето тук: rumen@hotmail.bg (не забрявяй че е .bg!)
Да, точно от другата страна на голямото зъбно колело са - вади се с целия вал, който движи чистачката. Но преди това мисля се освобождаваше една зегерка.
Дано се оправи и да не се окаже, че е електронното модулче!

Потребителски аватар
KGL
Контакти:

Мнениеот KGL » Вто 07 фев 2006 13:19

А случайно да имаш схема на таблото за парното, аз съм с обикновен климатик и ми е изгоряла лампата зад ключовете.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 07 фев 2006 16:27

А всъщност за какво ти е схема, при положение, че е ясно коя лампичка е изгоряла...

Питам, за да те предпаза от отпесвания които могат да доведат до по-големи проблеми.

Смени я и си свиркай, ако изгаря няколко пъти за кратко време тогава има смисъл от схем :)

Потребителски аватар
KGL
Контакти:

Мнениеот KGL » Вто 07 фев 2006 16:46

Схемата е за да знам каде да я търся, защото като сваля декоративния капак отдолу е цяла кутия на която са закчени жилата към парното и степените и т.н.

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Вто 07 фев 2006 19:26

KGL написа:А случайно да имаш схема на таблото за парното, аз съм с обикновен климатик и ми е изгоряла лампата зад ключовете.
Съжалявам, тук не мога да помогна. Ще се опитам обаче да намеря описание как се сваля панела, че май имаше нещо специфично.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 07 фев 2006 21:13

KGL написа:Чистачката ми мръдва малко и спира, когато се опитам да я включа през лостчето на волана. Подадох директно ток от акумулатора, и моторчето си върти спокойно.

Ако наистина е така си провери захранването на мотора.Обикновенно се късат кабелите на сгъвките на капака.Имал съм 2 голфа и на двата съ правил там кабелите.При голфовете и пасата дето карам са 3 проводника-маса,+12 и управление.Масата е ясна.Управлението идва от ключа или релето в зависимост от колата.На него се получава кратък импулс само да тръгне чистачката.После чистачката се задвижва от +12 през контактите на колелото,както е описал колегата Rumen.Ако това напрежение липсва тя ще работи по начина,които ти си описал.Тези +12 са през контактактния ключ на колата.Мери преди да режеш,но е добре ако ти се прави профилактика да го смажеш като следваш по горния пост.Успех.

Потребителски аватар
KGL
Контакти:

Мнениеот KGL » Сря 08 фев 2006 19:24

На пасата клемите на контакта отзад са 4 бр., мерих ги и сичко си е ОК. Значи остават пластините зад зъбното колело.
По другия въпрос, сума ти схемки и картинки разгледах и никаде не намерих каде седи лампата за ключовете на парното. Румене, със свалянето няма проблем. Декоративния капак се държи на 4 еврейски звезди и се сваля лесно, само ме посмях да откача жилата на ключовете но утре ще огледам внимателно и ако успея да ги махна ще мога да разглобя цялата кутия.

Потребителски аватар
KGL
Контакти:

Мнениеот KGL » Нед 12 фев 2006 15:42

Оказа се че проблема е в платката която се намира в корпуса на моторчето. Сега е при един хакер да я прави. Ще дам инфо за резултата и ако някои има подобен проблем ще го пращам там.

Върни се в “Passat”