Опасно ли е да се сипе повече масло на двигателя.

Техническа и сервизна информация за Passat
sgrapt
Автомобил:
Двигател:

Опасно ли е да се сипе повече масло на двигателя.

Мнениеот sgrapt » Пет 03 юни 2011 13:37

Здравейте,

Имам VW PASSAT 1995г. 2.0 бензин.
При смяна на маслото на двигателя обикновенно побира около 3,6 литра.
Този път обаче като го сменяхме му сипахме цялата туба от 4 литра и сега нивото му е над горната граница.

Превишаване на нивото на маслото в такова количество опасно ли е - дали по някъкъв начин натоварва двигателя и може ли да доведе до някъкви повреди? Необходимо ли ще е сега да източвам от маслото или може и така да карам?

Благодаря ви предварително за отговорите.

Поздрави.

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Re: Опасно ли е да се сипе повече масло на двигателя.

Мнениеот Apokaliptiko » Пет 03 юни 2011 13:42

Аз карам 1.9 тди събира 3,900л.Слагал съм повече с 200,300 гр. не е опасно толкова да сложищ повече но ако сложиш с литър почва да се товари мотора и може да избия през гарнитурата.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 03 юни 2011 13:52

ще го изгориш повечето масло
иначе до колкото знам за катализатора е фатално превишаване на допустимото количество

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Пет 03 юни 2011 14:58

Вариантите са или да го изгори маслото, което е в повече или да избие през някоя симерина. Последният вариант не е никак приятен. Според мен източи малко от маслото. Става за секунди и така няма да го мислиш.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пет 03 юни 2011 15:04

Svetlix написа:Вариантите са или да го изгори маслото, което е в повече или да избие през някоя симерина. Последният вариант не е никак приятен. Според мен източи малко от маслото. Става за секунди и така няма да го мислиш.

:да: Източи малко, за да си нямаш ядове!

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Пет 03 юни 2011 15:20

Мисля, че за 300-400гр не би трябвало да е проблем, но ако ти се занимава източи малко както са те посъветвали колегите. Иначе може да почнат едни течове и после работата става по-неприятна.

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Мнениеот swir4o » Пет 03 юни 2011 16:01

3.6 литра побира двигателя + 300-500 милилитра филтъра. Не виждам защо се притесняваш. Кой ти гарантира, че щеката за маслото е оригинална?. Ако имаш деформация на картера също ще ти показва по- високо ниво. Имал съм случай- в картера с утайка 5-6 мм., която също вдига нивото.

Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haga » Пет 03 юни 2011 16:08

Това е за дизелов мотор,на бензиновия маслото е по-малко.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пет 03 юни 2011 16:09

swir4o написа:3.6 литра побира двигателя + 300-500 милилитра филтъра. Не виждам защо се притесняваш. Кой ти гарантира, че щеката за маслото е оригинална?. Ако имаш деформация на картера също ще ти показва по- високо ниво. Имал съм случай- в картера с утайка 5-6 мм., която също вдига нивото.

Като има нещо, което вдига нивото (натиснат капак на картера, утайка и каквото и да е), то все едно имаш повече масло, защото обемът на картера е намалял и няма къде да отиде излишното масло, което всъщност си е стандартното количество. И сега ако някой ме разбере какво казах! :lol: Гледай щеката (ако искаш вземи от друг такъв пасат, за да сравниш дали ти е оригинална), следи нивото да е между минимума и максимума и по-далече от проблеми! :)

Потребителски аватар
nebeto
Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
Двигател: AFN 1996

Мнениеот nebeto » Пет 03 юни 2011 16:11

колега гледай да не я вкарваш в обороти,като я запалиш изчакай малко да се постопли колата и тогава тръгвай да я караш.При тези условия смятам,че няма да имаш ядове.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 03 юни 2011 16:15

nebeto написа:колега гледай да не я вкарваш в обороти,като я запалиш изчакай малко да се постопли колата и тогава тръгвай да я караш.При тези условия смятам,че няма да имаш ядове.

Точно казано! Ако не я вкарваш в кЬополото, няма да има ядове! Ще си изгори повечето масло и ще си дойде в нормата!
Не му се впрягай толкова, по-лошо е ако няма масло :wink:

sgrapt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sgrapt » Пет 03 юни 2011 16:16

Благодаря ви за отговорите. Може би ще поизточа около 250 - 300 грама понеже в момента не държи постоянни обороти на празен ход и си мисля, че може да е от високото ниво на маслото. Самоче сега ми се налага да пътувам, надявам се, че ако мина така 300 км на 3500 - 4000 оборота (130 - 140 km/h по магистралата) няма да избие от някъде. А относно щеката - оригинална е, в това съм почти сигурен.

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Мнениеот swir4o » Пет 03 юни 2011 16:18

vasilb написа:
swir4o написа:3.6 литра побира двигателя + 300-500 милилитра филтъра. Не виждам защо се притесняваш. Кой ти гарантира, че щеката за маслото е оригинална?. Ако имаш деформация на картера също ще ти показва по- високо ниво. Имал съм случай- в картера с утайка 5-6 мм., която също вдига нивото.

Като има нещо, което вдига нивото (натиснат капак на картера, утайка и каквото и да е), то все едно имаш повече масло, защото обемът на картера е намалял и няма къде да отиде излишното масло, което всъщност си е стандартното количество. И сега ако някой ме разбере какво казах! :lol: Гледай щеката (ако искаш вземи от друг такъв пасат, за да сравниш дали ти е оригинална), следи нивото да е между минимума и максимума и по-далече от проблеми! :)

Да да и затова намаляме от обема на маслото. Ха-ха егати вица. Намираме причината и я отстраняваме. Не подвеждайте човека. Мотора събира 4 литра заедно с филтъра. Съжалявам, че не мога кача файла( много е голям). Дизеловият мотор събира 4.5 литра.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пет 03 юни 2011 16:41

Причината е, че човекът е сипал повече масло! Няма такива филми за криви картери, утайки и приказки от хиляда и една нощ! Вицове тук не си разказваме! Баща ми сипал повече масло и го изкара през тръбата на задното гърне (добре, че гърнетата са за смяна та не ме е яд!) ! Пак казвам - маслото в границите на щеката, а другото е руска рулетка!

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Пет 03 юни 2011 17:02

swir4o написа:...... Дизеловият мотор събира 4.5 литра........

Кой дизелов мотор колега?
Не подвеждай хората така,да не се пускат нови теми "високо ниво на маслото"!

Върни се в “Passat”