Консумативи за Пасат В6

Техническа и сервизна информация за Passat
bobyjuvefan
Автомобил:
Двигател:

Консумативи за Пасат В6

Мнениеот bobyjuvefan » Съб 05 юни 2010 15:53

Здравейте колеги, имам вече 1.5г Пасат В6 2,0 ТДИ 140 коня и днес му празнувам 5тия рожден ден, та по този повод след като изчетох всички теми за В6 и не намерих отговори реших да си задам въпросите. Тъй като по принцип само карам и нямам идея за устройство и автомобила и ремонти, се интересувам какви смени на чаркове трябва да правя и на колко км, тъй като от Порше не искаха по телефона да ми кажат, а ме поканиха на място в сервиза. :D
След като я купих смених масло и всички филтри плюс ремък, ролки и водна помпа, знам, че трябва всеки момент да сменя накладки, но нищо не ми е светнало като индикация на борд компютъра. Тъй като отново е време за смяна на масло, какво ще ми препоръчате, мисля, че колата е помпа дюза, поне така ми каза предния майстор.
Интересувам се също и за смяна на масло на механична скоростна кутия, защото мисля, че въпреки, че е на 113хил км, май не е сменявана, както и странната дума, което съм чувал тампони(освен тези за цикъла на приятелката ми други не съм виждал :D ) и някакви други неща за смяна :D .

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Консумативи за Пасат В6

Мнениеот zfa159 » Съб 05 юни 2010 16:44

Първите 3 години,докато колата е в гаранция климатика не се пипа.Като изтекат 3-те години на всеки две години се прави обслужване т.е. ти е било време точно след края на гаранцията и сега отново ти е време.Обслужването се състои в източването на фреона и маслото от твоята климатична система и наливането на ново масло и точно определеното количество фреон за системата ти.Това е важно да се прави,понеже маслото събира влага,която вреди много на системата,също така старее точно,както и двигателното и съответно подлежи на смяна през определен интервал.Смяната става единствено и само с източване на съдържанието на системата и напълването и отново с точните количества масло и фреон.
Принципно това обслужване при мен струва 30-тина лв,на други места цените са ралзични,според конкретното място и материалите и т.н. и т.н. Важно е да не ти напълнят колата с китайски фреон (моите колеги много го обичат,понеже е 3 пъти по-ефтин от френския,който аз все още успявам да купувам без да променям крайната цена за потребителя,въпреки жестокото поскъпване на цената му последните 3-4 месеца :roll: ).
По принцип да си знаеш - климатичните системи на Пасат В6 са доста проблемни.Имам вече няколко случая на 2-3 смени на компресори още по време на гаранцията на колата,както и 2-3 смени на компресори малко след изтичането на гаранцията на колата.Основния проблем се корени в пластмасовия дехидратор,който седи в кондензатора (предния климатичен радиатор),който от стареенето се потрошва и парченцата от него задръстват системата.Това го наблюдавам доста при колите,произведени през и след 2006-та година.
Така че,не е лошо да хвърлиш едно око на системата ти ;)
:beer

Потребителски аватар
passat6
Автомобил:
Двигател:

Re: Консумативи за Пасат В6

Мнениеот passat6 » Съб 26 юни 2010 8:14

По каталог на колата: ангренажен ремък, ролки и водна помпа - на всеки 120 000км., като на 90 000 км. се проверява ремъка. Смяна на масло в скорости - на 60 000км. Накладки - когато стане нужда, като колкото по-слаб шофьор си толкова по-често сменяш накладки и дискове. Добрите шофьори сменят накладки на 50 - 60000км. За климатика колегата ти е казал. Тампони и всичко по окачването - когато се разтропа. Масло от вносителя - на 15 000км. Не разчитай на лонглайф за 30 000км. защото нафтата ни е калпава и амортизира маслото по-бързо. Заедно с маслото - въздушен филтър, а на две смени - поленов филтър. И за помпа дюза слагай профилактично добавка за подържане чистотата на системата - препоръчвам лъкимоли.

Върни се в “Passat”