Някой кара ли Пасат Б3 (1992 г.) с гуми 195/50 R15"?
Някой кара ли Пасат Б3 (1992 г.) с гуми 195/50 R15"?
Колеги, някой кара ли Пасат Б3, така наречената Двойка, с гуми 195/50R15", и ако да- как е? Не задира ли по-често нещо от пътя отдолу? Питам, защото според калкулатора в "Автогуми" този размер не се препоръчва, а ми предлагат едни такива Тойо.
- idkedikov
- Автомобил: VW Passat 3bg
- Двигател: AVF
- Контакти:
Re: Някой кара ли Пасат Б3 (1992 г.) с гуми 195/50 R15"
Harrry написа:Колеги, някой кара ли Пасат Б3, така наречената Двойка, с гуми 195/50R15", и ако да- как е? Не задира ли по-често нещо от пътя отдолу? Питам, защото според калкулатора в "Автогуми" този размер не се препоръчва, а ми предлагат едни такива Тойо.
Нямаш никакъв проблем да караш с такива гуми

- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
Аз съм точно с такива гуми, но друга марка, Пасата е Б4 но разликата в клиренса между б3 и б4 не е голяма.
За градски условия с тези гуми нямаш проблеми, по черните пътища е доста неприятно защото колата е доста ниска. Иначе автомобила стои стабилно на пътя и особено в завоите. просто по ниските гуми придават на колата по голяма стабилност в завоите.
Трябва и повишено внимание за наличието на дупки (които за жалост не са рядкост) този месец вече два пъти изравям джанти.
За градски условия с тези гуми нямаш проблеми, по черните пътища е доста неприятно защото колата е доста ниска. Иначе автомобила стои стабилно на пътя и особено в завоите. просто по ниските гуми придават на колата по голяма стабилност в завоите.
Трябва и повишено внимание за наличието на дупки (които за жалост не са рядкост) този месец вече два пъти изравям джанти.
По принцип не е проблем да караш и с 195/40/15 или 195/60/15
но на практика не е добра идея. За всяка кола размера на гумите е точно фиксиран от производителя, защото от него зависи натоварването на спирачките и тяхната ефективност, разхода на гориво (по-малки гуми, по-бързо ускорява, но и върви с повече обороти в сравнение с оригиналните при една и съща скорост), клиренса на колата(мисли за нашите родни пътища). За нашия Пасат ФВ дава като 15" размер гуми само 205/50/15. Калкулатора за размер на гуми изчислява като алтернативи 195/55/15 или 185/60/15. Лично аз смених оригиналните 205/50/15 с 195/55/15, защото борда им е малко по-висок и са по-пригодени за софийските дупки.

Работата е там, че 195/50 R15 всъщност е не по-голям, а по-малък размер- намалява диамеътъра с 20 мм, а клиренса съответно с 10 мм. от стандартния размер гуми 185/ 65 R 14. Първата цифра е само за ширината на гумите. Впрочем, какъв е по каталог клиренсът на комбито B3?NqKvo_GaDno написа:Harrry написа:Колеги, някой кара ли Пасат Б3, така наречената Двойка, с гуми 195/50R15", и ако да- как е? Не задира ли по-често нещо от пътя отдолу? Питам, защото според калкулатора в "Автогуми" този размер не се препоръчва, а ми предлагат едни такива Тойо.
Нямаш никакъв проблем да караш с такива гумимаксималния размер е 205/50 R15 който можеш да му сложиш до колкото съм гледал из каталози
- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
- Iavor
- Автомобил: Škoda Octavia VRS
- Двигател: CEGA 2008
Harrry написа:NqKvo_GaDno написа:Harrry написа:Колеги, някой кара ли Пасат Б3, така наречената Двойка, с гуми 195/50R15", и ако да- как е? Не задира ли по-често нещо от пътя отдолу? Питам, защото според калкулатора в "Автогуми" този размер не се препоръчва, а ми предлагат едни такива Тойо.
Впрочем, какъв е по каталог клиренсът на комбито B3?
Мисля си ,че бъркате клиренса с пътен просвет

отговор
Признавам, че според мен разлика между клиренс и пътен просвет няма. Ако някой я знае, нека каже.
- Iavor
Re: отговор
Harrry написа:Признавам, че според мен разлика между клиренс и пътен просвет няма. Ако някой я знае, нека каже.
Клиренса е ъгъла на атака,образуван от пътя и външната линия на предното колело (гумата),съединена с (обикновено бронята)най-ниската предна част на колата.Егати сложното изречение-не знам как да го обясня по- просто,а не ми се рисува хич!
А пътния просвет е това ,което наричаш "клиренс"-най-малкото разстояние между земята и колата.
Разбирам, благодаря ти. Всъщност, не е много сложно, а с по-малко думи нямаше да е ясно. Обаче в казармата , спомням си добре, ни учеха за БТР-ите , че клиренс е най-малкото разстояние между колата и пътя.
- Iavor
Harrry написа:Разбирам, благодаря ти. Всъщност, не е много сложно, а с по-малко думи нямаше да е ясно. Обаче в казармата , спомням си добре, ни учеха за БТР-ите , че клиренс е най-малкото разстояние между колата и пътя.
Ми то главно при високопроходимите машини се използва "клиренс".
В смисъл,че си е част от описанието на колата като характеристика

Колега, зимните ти май не са най-подходящия размер: 185/60 R14- това значи ,че са с 18 мм по-малък диаметър от летните. А зимата се слагат по-високи и по-тесни гуми. Най-добър за зимата за този Пасат е размерът 175/70 R14. С тях ще спечелиш общо 23 мм диаметър.sokura написа:Моята когато я купих беше 195/50/15 вървеше си нормално, но изглежда малко смешно. Голяма кола малки гуми:))))) Сега лятото карам 195/55/15 зимата 185/60/14