на Passat 5.5 не работи климатроника на охлаждане

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Yu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

на Passat 5.5 не работи климатроника на охлаждане

Мнениеот Yu » Вто 21 апр 2009 15:49

Колеги докато съм ползвал за охлаждане работеше до последно.Зимата не съм охлаждал само на отопление е работил.Но сега като стана по-топло го пуснах и не ще.Проверих дали има газ в тръбите има с нормално налягане.Интересува ме дали някой има ел.схема да видя, как се управлява да проверя датчици кабели не знам откъде да почна, а самия климатроник не пише за грешка или проблем.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Re: на Passat 5.5 не работи климатроника на охлаждане

Мнениеот DimitarBT » Вто 21 апр 2009 17:30

мани мани мани :horror: :horror: аз в момента се занимавам с такава история само че на б3(идентично е)
провери комресора дали щрака като пуснеш студеното.ако щтрака може да е реле,пресостат,прекъснат кабел,контролер.абе чудесия е.неискам да те плаша ама е чудесия

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 21 апр 2009 21:51

Как си гледал наляганията?
Гледа се на машина високото и ниското налягане....с манометри примерно.
виското трябва да е около 15-30 бара псоред зависи от много неща.
Може да провериш тръбите само с пипане горе-долу за да се оринетираш :
-тънката тръба,където излиза от компресора трябва да е вряла до 10-тина секунди след като го пуснеш (чуеш,че цъква шайбата на компресора).
-след това пипаш тънката тръба преди да влезе в ТРВ (клапана преди изпарителя) - трябва да е доста топла,но малко по-хладна от след компресора.
-пипаш дебелета тръба,която излиза обратно към компресора - трябва да е ледена до след 20-тина секунди работа на компресора.

Съответно :
-ако тънката тръба е вряла и на двете места ти е наред високото налягане и там няма проблем.
-ако тънката тръба е вряла при компресора а е студена при ТРВ-то и постепенно захладнаява все повече има запушване или в дехидратора или в редиатора отпред (90% дехидратор).
-ако тънката тръба е студена преди ТРВ-то ама не охладнява повече - проблем с ТРВ.
-ако дебелата тръба е топла тогава има проблем с изпарителя или ТРВ....зависи какво е поведението на тънката.
-ако пък като я закачиш на манометрите покаже еднакво налягане и във високото и в ниското налягане и като даваш газ манометрите се покачват заедно и съответно като пуснеш спадат заедно (успоредно) тогава имаш проблем с клапана в компресора.
Общо взето ако компресора тръгва нормално това е положението.Разбира се ако наляганията са в норма и фреона е проверен дали е точно като количество.

Потребителски аватар
Yu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Yu » Сря 22 апр 2009 10:33

Благодаря колега за съветите.Ще проверя дали е така и ще съобщя резултата.

Потребителски аватар
Yu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Yu » Вто 12 май 2009 16:48

Като включа климатротика веднага се включва втория вентилатор.Преди се включваше след определено време. Казаха ми за някакъв датчик за прегряване ако се е прецакал няма да се включва компресора.А той не се включва тръбите не си променят температурата. Бил някъде на радиатора но не видях нищо подобно.Знаете ли дали има такъв датчик и къде е той?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 13 май 2009 22:38

Хъм...тази кола е с надлъжен двигател и съответно има всико перка...и една електрическа.
редно би било в състояние на нормални налягания да си върти само виското и фреона да се охлажда от него...при свръхналягане да тръгва и електрическата.А ако електрическата е двускоростна може да работи първо на 1-ва а после на 2-ра скорост.
Принципно решаващо за скоростта на перките е налягането а не температурата - ако нялагането е над 15-20 бара....пали авариен режим на перките.
Иначе по повод датчика - той трябва да е общо с 4 кабелчета...и да се намеира някъде на тънката тръба,която тръгва от компресора и пъпли по колата чак до вътре....обикновенно е при дехидратора.Този датчик е просто един ключ...по-точно два ключа.
Единия ключ управлява компресора - гаси го ако няма налягане в системата....т.е. въобще не го пуска.Другия ключ реагира на високо налягане и пали авариино перките...при налягане над 15-20 бара.
Сътветно ако имаш известни електропознания може да го премериш дали е наред.
А ако има запушване в системата тогава е нормално да става така - за норматив тръгва компресора,вдига огромно налягане,датчика сработва и пуске перките а компресора байпасира високото наялгане през вътрешния си авариен клапан за свръхналягане.
Този компресор хич ли въобще не тръгва или?

Потребителски аватар
Yu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Yu » Чет 14 май 2009 14:18

Проблема го реших.Оказа се че е прекъснал електромагнита който залепва съединителя на компресора.Той изобщо не е заработвал затова и климатроника не ми даде никакви грешки.А за вентилатора така е направен ,като се пусне климатика се включва първата скорост на електрическия вентилатор.Благодаря на всички отзовали се да помагат.

Потребителски аватар
leolima
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leolima » Нед 20 юни 2010 11:18

Здравйте колеги.И аз имах същия проблем на моя Б 5.5 . В купето духаше по малко студено , но не достатъчно , отидох на майстор , който каза ,че компресора не работи нормално. Той ги ремонтира , каза ,че има счупени 4 бутала вътре , след като му платих 160 лв. , напълни системата на колата и сега пък се оказа ,че не тръгва електическата перка . :( Тя пък струвала повече от 200 лв. и не знам какво да правя........

Върни се в “Passat”