Какво да направим когато ни откажат спирачките в движение

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
danielmihov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Какво да направим когато ни откажат спирачките в движение

Мнениеот danielmihov » Пон 05 юли 2010 8:39

Какво да направим когато ни откажат спирачките в движение?
Това драги колеговци е вечния въпрос с който се надявах никога да не се сблъскам.
Когато откажат спирачките а вие сте засилили талигата с обща маса около 2 тона направете следното:
1.Натискайте педалчето което е на кокалче със зверска сила за да спечелите време
2.Вече имате време ,така че спокойно си извадете телефона и съобщете за бъдещо ПТП
3.Измислете лъжа.Нпример тоя отпред е дал на задна и сте се помляли и т.н
Но никога не казвайте че са ви ОТКАЗАЛИ СПИРАЧКИТЕ.Това е темата табу.
АКо все пак имате късмет и се отървете (както е моя случай) вижте моята история
Неделя сутрин.Свличам се като сопол по стълбите.Отключвам гаража.Влизам в колата и припалвам. ABS-са свети ше ми извади очите.Викам си "писнало му е" ама от кво като цел живот е на мой гръб.Както и да е.Тръгвам аз доволен и полу заспал.Пускам си тиха музичка за разсънване (спирачка кючек :кючек: ).И тук става интересно.Тътрим си аз сам на пътя,пред мен светофар и то червен.
Погалвам спирачката - нема никой,баце.Викам си явно сънувам че я погалвам.Подпирам с пета и лека опора в седалката-па нема никой,баце.В следващите части от секундата всичко ми е на забавен кадър.Подъзнанието тук е решаващо.Не си виждам ръката как мушкам втора да утепем малко скорост(даже ми остава време да сменя песен на CD-тo).През това време така съм натиснал педала (който е не на дърво а на гранит.Курав на копиле)че ше ми изкочат очите.И стана чудо.Спрях.Тъй като вече се разсъних изгасих колата и реших да поугледам какво става.И тук като че ли ми се причу тих запис на смях откъм модула с ABS-а.Викам си гледай го германеца за всичко е помислил.
Първо забелязах че бушончето е изгоряло.Смених го.Викам си екстра айде че закъснявам.Палим аз отдъхващ и какво да видя лампата за ръчната свети.Натискам спирачката все едно я няма.Заслушвам се аз - нема помпа.Д..а тая крива нива.Помислям за минута.Сигурно бушона за абс-а е изгорял който е зад панела с бушоните.С триста зора отивам до работата и почвам да разглобявам.Студена пот ми избива на челото- и задните бушони са здрави.Викам си дано да е релето(което не се чуваше да цъка).Ама не знам кое е.Докато ровя из нета да разбера кой номер е попадам само на мнения че е помпата или с други думи 100лв.След известно време на упорито търсене го намирам. Номер 178.Изваждам го от леговището му,махам му черупката и какво да видя - електроника(един келав резистор и един проклет диод.)Като завършил електроника си викам "Д..а и електрониката.Смених диода(за късмет имах почти същия) почистих контактите монтирах обратно и тръгна.
До всички които имат същия проблем - ПЪРВО СМЕНЕТЕ РЕЛЕТО :012: :bishop :bishop
heavy metal zork heavy metal zork

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Re: Какво да направим когато ни откажат спирачките в движение

Мнениеот pakumba » Пон 05 юли 2010 8:47

може ли малко разяснения как от бушон ще ти изчезнат спирачките? абс-а да, но спирачната система е хидравлична...

Потребителски аватар
danielmihov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот danielmihov » Пон 05 юли 2010 10:44

Хидравличната помпа е на точец.И я включва едно реленце

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пон 05 юли 2010 12:34

мерси

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Пон 05 юли 2010 16:41

Принципно си се отървал, но при положение, че свети лампа що поне не пробва спирачките дали работят първо? Не да го правиш на светофара когато всичко е на косъм.
Освен т'ва си спрял щото все пак прилагаш някакво спирачно усилие макар и минимално. Ръчна нямаш ли?

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пон 05 юли 2010 16:43

И ръчната ли беше отказала?

П.П Изпревариха ме с 2 секунди :lol:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 05 юли 2010 16:45

Точно в тоя момент за ръчната колегата
мушкам втора да утепем малко скорост(даже ми остава време да сменя песен на CD-тo)

mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 05 юли 2010 17:48

Не си виждам ръката как мушкам втора да утепем малко скорост(даже ми остава време да сменя песен на CD-тo)

На мама са и отказвали спирачките и толкова нежно е мушнала втора, че скоростния лост и останал в ръцете.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 05 юли 2010 22:12

А ръчната е много опасно нещо , особено ако държи :Mr Green Fun . Ако я дръпнеш в движение с "голямка" скорост , но не се сетиш да държиш бутончето отгоре натиснато за да можеш във всеки момент да я отпуснеш ... и се паникьосаш , пък и пътя ако е хлъзгав :horror: . Имам роднина , който при загуба на спирачки в наглед спокойна обстановка , с невисока скорост и малко кал обаче се е завъртал и блъскал в автомобил от насрещното движение .

Потребителски аватар
Волен
Автомобил: 1996 Polo 6N
Двигател: 1H

Мнениеот Волен » Пон 05 юли 2010 22:20

Смачкан педал на спирачката, по-ниска скорост, ръчна Внимателно и игра с волана са нещата, които може да се направят в такава ситуация. Късмет си извадил колега.
А на моменти в описанието на случката се смях доста :lol: Талант си.

Потребителски аватар
zozo77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zozo77 » Вто 06 юли 2010 23:51

Здравейте колеги. На моя Пасат Б5.5 му светваше АБС при скорост повече от 140км/ч, но при проба на спирчките - има, няма АБС, но има нормални спирачки. Като сваля скоростта под 140км/ч изгася двигатела и пак го запаля - вече лампата изгаснала. Проблема се оказа в карето - датчика отчита различна скорост.....смених карето и....няма проблем вече.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Сря 07 юли 2010 3:43

Трудна работа да се дават съвети в такъв момент. Всеки реагира според интуициата си и опита. Няма време да се мисли много...

Потребителски аватар
Siv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Siv » Сря 07 юли 2010 7:03

Какви подсъзнателни мисли, какви рефлекси, на един приятел жена му се заби в патрул, защото решила да мине на червено - нейната реакция била да си затвори очите и да пусне волана, какво да коментирам :)

Има един съвет - закон! Колкото повече си карал по писти (дрифт, скоростно отсечки, оффроуд) и си изпробвал лимитите на 1вата си кола, толкова по добре реагираш при възникнали условия за ПТП.
Не можеш да кажеш на човек какво се прави в дадена ситуация и той да се научи, можеш само да му покажеш как той сам да се научи.

Хайде безаварийно на всички, че оня ден на рамото на един приятел му плака една кукла в 2 сутринта и СLK до тях в полето, добре че е карал зад нея.

Върни се в “Passat”