Здр колеги.Днес погледнах нивото на маслото и що да видя-долна граница преди 4000 км го сменях лапнало е малко.Трябва да се долеят 150-200 гр.Сега карам с Мобил 15W40 удома имам някакво масло което също е 15W40 но е различна марка,ако взема да долея може ли да стане нещо нежелано на двигателя ?!
Благодаря ви за съдействието!
Пречи ли,ако долея масло от различна марка ? Б3/89 год.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Пречи ли,ако долея масло от различна марка ? Б3/89 год.
И аз карам с такова минерално на Мобил и съм доливал безпроблемно полусинтетично 10W-40, пак на Мобил (кофти момент, няма кинти, а такова намерих). За всеки случай: Отваряш шишето на това от което ще доливаш, слагаш една капка примерно в капачката на шишето, вадиш щеката и от щеката капваш в капачката капка и от сегашното масло. Ако не се пресекат (което не би трябвало да стане) е ок.
Ако все пак маслото от което ще доливаш е много старо, по-добре потърпи малко ... 200 грама дето ги няма, не са чак толкова голяма беда.
Ако все пак маслото от което ще доливаш е много старо, по-добре потърпи малко ... 200 грама дето ги няма, не са чак толкова голяма беда.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
passenger написа:... За всеки случай: Отваряш шишето на това от което ще доливаш, слагаш една капка примерно в капачката на шишето, вадиш щеката и от щеката капваш в капачката капка и от сегашното масло. Ако не се пресекат (което не би трябвало да стане) е ок...
Стига вече с тези гаражни легенди за пресичане на масла. Просто няма такъв филм!

- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:Стига вече с тези гаражни легенди за пресичане на масла. Просто няма такъв филм!
Искаш ли да ти извадя от мазето едно стандартно 10W-40 масълце в идеално чиста опаковка, наследено от предишния собственик на апртамента, пък ти с чиста съвест и затворенни очи да си го налееш ?
Човека пита, точна така както и аз питах преди да долея и точно така ме посъветваха и точно така направих.
Легенда или не, глупаво или не и аз проверих преди да си долея различно масло.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Доливайте каквото имате, няма опастност. Ако ще да е и М 10Д!
Досега не съм видял моторно масло да се пресече, освен с антифриз или вода.

Досега не съм видял моторно масло да се пресече, освен с антифриз или вода.

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
passenger написа:Искаш ли да ти извадя от мазето едно стандартно 10W-40 масълце в идеално чиста опаковка, наследено от предишния собственик на апртамента, пък ти с чиста съвест и затворенни очи да си го налееш ?
Искам, давай маслото да го наливаме! Дано някой да не е напълнил тубата със сода каустик!
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
В мотора на мой приятел наливам каквото е останало по тубите, така вече няколко години. Колата си върви и нито повдигачи тракат, нито маслото се пресича. Голф - 2 1,6.
Проблем е да налееш трансмисионно или хидравлично, те не се предвидени за температури и прочие.
Проблем е да налееш трансмисионно или хидравлично, те не се предвидени за температури и прочие.
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
jivotnoto3 написа:Здр колеги....
Здравейте колега, не търсите и не четете, а има толкова изписано за моторни масла, за доливане, съвместимост и т.н.

- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:passenger написа:Искаш ли да ти извадя от мазето едно стандартно 10W-40 масълце в идеално чиста опаковка, наследено от предишния собственик на апртамента, пък ти с чиста съвест и затворенни очи да си го налееш ?
Искам, давай маслото да го наливаме! Дано някой да не е напълнил тубата със сода каустик!
Не знам какво има ... ти сам си го каза.
Затова и предпочитам когато ми предложат ей така масло да се пробва предварително колкото и да е гаражно легендарно глупаво.

-
- Автомобил: virgine blue B3
- Двигател:
МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СМЕСВАТ МАСЛАТА
Всички марки моторни масла могат да се смесват без опасност, също и тези с различни качества. Тази възможност за смесване без опасност следва от приетите интернационални норми. Решаващо е съвпадението на възможностите.
ЗАБЕЛЕЖКА: Все пак синтетичните и минералните масла имат различно предназначение и действие въпреки, че те теоритично могат да се смесват.
Не би трябвало да имаш проблеми и да ги смесиш .... аз поне съм смесвал 5w40 със 15в40 .... в съотношение 2.5л. / 1 л.
-
- Автомобил:
- Двигател:
jivotnoto3 написа:Здр колеги.Днес погледнах нивото на маслото и що да видя-долна граница преди 4000 км го сменях лапнало е малко.Трябва да се долеят 150-200 гр.Сега карам с Мобил 15W40 удома имам някакво масло което също е 15W40 но е различна марка,ако взема да долея може ли да стане нещо нежелано на двигателя ?!
Благодаря ви за съдействието!
Само дето от минимум до максимум въобще не са 150 - 200грама

- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
Може и отработено масло да се долее,сигурно пак няма да има проблем.
Въпроса е,защо се циганите за 10-ина лева и не си купите 1л.от маслото което сте сипали в мотора и да си доливате с него?
Въпроса е,защо се циганите за 10-ина лева и не си купите 1л.от маслото което сте сипали в мотора и да си доливате с него?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Може и отработено масло да се долее,сигурно пак няма да има проблем.
1-во 10 лв. както и да ги погледнеш са 2 тарелки с кюфтета и 2 литра бира (в условията на криза трява да сме по-практични).
2 при положение,че има някакво останало масло от предишна смяна,защо да не се оползотвори.
3 ходенето до магазин или сервиз също е свързано с разходи и губене на време.
1-во 10 лв. както и да ги погледнеш са 2 тарелки с кюфтета и 2 литра бира (в условията на криза трява да сме по-практични).
2 при положение,че има някакво останало масло от предишна смяна,защо да не се оползотвори.
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
jivotnoto3 написа:1-во 10 лв. както и да ги погледнеш са 2 тарелки с кюфтета и 2 литра бира (в условията на криза трява да сме по-практични).
Ако маслото е от предишната смяна,значи е същото и няма проблем да се долее и да се оползотвори,но колегата пише за друга марка.
Иначе и хапването на 2 тарелки кюфтета и 2 литра бира за 10 лв е опасно за здравето защото са от най-евтините и си представям какво има в тях,а също трябва да се ходи до магазина и си е губене на време...

-
- Автомобил: VW PASSAT B5 TDI
- Двигател: TDI
- Контакти:
лично аз сам смесвал маслото ми беше ЯКОО 15/40-смесих го с ШЕЛ 15/40.и то по време на път при топъл двигател.никакъв проблем,долях към 400гр