В5 вентилатор на радиатора на климатроник
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
В5 вентилатор на радиатора на климатроник
Как се сваля венилатора на радиатора на климатроник на В5 ТДИ 110 коня 1998 година.Трябва ми да видя някоя кратка инструкция...или ако може някои да опише как става....Търсих из темите но за съжаление не намерих такова описание....а най ще се радвам на снимков материал.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Re: венилатор на радиатора на климатроник на В5
Вентилатори по климатроника има цели три
Два от тях са на радиатори - единия е отпред, в моторния отсег, който охлажда кондензатора на климатичната система.Той е по-скоро перка,отколкото вентилатор. Другия е вътре, вентилатора за купето,който пък обдухва изпарителя на климатичната система... Конкретизирай кой точно искаш да сваляш,за да ти кажем как става.

- drago_tr
който охлажда кондензатора
-
- Автомобил:
- Двигател:
zfa159 написа:Вентилатори по климатроника има цели триДва от тях са на радиатори - единия е отпред, в моторния отсег, който охлажда кондензатора на климатичната система.Той е по-скоро перка,отколкото вентилатор. Другия е вътре, вентилатора за купето,който пък обдухва изпарителя на климатичната система... Конкретизирай кой точно искаш да сваляш,за да ти кажем как става.
и третия е едно малко вентилаторче в лявата решетка на ел блок за управление на климаТРОНИКА -за датчика за температура на въздуха в купето.Нали не бъркам,колега

- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Точно така 
Сваляш пластмасовия капак при казанчето за хидравличната течност.Отдолу има кафява букса с два дебели кабела и я откачаш.Така вече си освободил ел. перка от инсталацията.Разкачаш кабела отдолу от всички крепежи (вдигнал си колата и си свалил колата).
След това на самата перка има винтче,което играе ролята на контра - развиваш го и завърташ перката обратно на часовниковата стрелка перката и вадиш
Според вида на двигателя може да се наложи да свалиш въздуховода за турбото и кутията на въздушния филтър.
А защо всъщност ще я сваляш?

Сваляш пластмасовия капак при казанчето за хидравличната течност.Отдолу има кафява букса с два дебели кабела и я откачаш.Така вече си освободил ел. перка от инсталацията.Разкачаш кабела отдолу от всички крепежи (вдигнал си колата и си свалил колата).
След това на самата перка има винтче,което играе ролята на контра - развиваш го и завърташ перката обратно на часовниковата стрелка перката и вадиш

Според вида на двигателя може да се наложи да свалиш въздуховода за турбото и кутията на въздушния филтър.
А защо всъщност ще я сваляш?
- drago_tr
Ще я свалям защото перката играе...предполагам че втулките са отишли или са почнали да си отиват за сега вентилатора ряаботи но не се знае до кога....но не разбрах как да извадя мотора на перката?....цялата предница ли трябва да разглобя за да извадя тоя вентилатор. Не само перката искам да откача а целия вентилатор за да му видят втулките..zfa...даи един номер на телефон да ти звънна да ти обясня какво точно искам да направя
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Разбрах какво искаш да направиш.Обясних ти и как да стане.Предницата няма да я пипаш - ровиш отзад откъм двигателя
Иначе дори да я свалиш - няма какво да и направиш,освен да я смениш с друга. По повод мотора - след като се свали цялата перка,се развива мотора с 3 гайки от основата на перката.
Ако си от София, ела до сервиза и ще я измъкнем за 10 минути
Телефон - 0895 42 81 61 - Стефан.

Ако си от София, ела до сервиза и ще я измъкнем за 10 минути

Телефон - 0895 42 81 61 - Стефан.

- drago_tr
Не съм от София но благодаря за насоките... 

- Milanov
- Автомобил: passat B6
- Двигател: TDI
- Контакти:
Аз свалях вентилатора на моя пасат, след което на един приятел.
При вторият пасат, се сетих, че не е нужно да разкачам целия кабел на вентилатора, който минава под виско перката, което ако не се свали кората от долу е много трудно, отнеми доста време за да го направя от горе. По лесно е да се среже кабела след вентилатора, тоест на гредата, между двата вентилатора, след което сложих устерклема, която е добре да се изолира. По този начин си спестих доста време, да откачам кабела, остава само да се демонтира вентилатора.
Друго важно е, че резбата на перката е обратна, тоест сама се натяга.
При вторият пасат, се сетих, че не е нужно да разкачам целия кабел на вентилатора, който минава под виско перката, което ако не се свали кората от долу е много трудно, отнеми доста време за да го направя от горе. По лесно е да се среже кабела след вентилатора, тоест на гредата, между двата вентилатора, след което сложих устерклема, която е добре да се изолира. По този начин си спестих доста време, да откачам кабела, остава само да се демонтира вентилатора.
Друго важно е, че резбата на перката е обратна, тоест сама се натяга.
- drago_tr
Днес свалих перката и я занесох на майстор с надеждата да я оправим.Отвоеихме мотора но за съжаление ротора намотките са сдали багажа.Така че купих от моргата нова(стара) перка и сега всико е ок. На Пасата и на АUDI A4 и на GOLF4 са еднакви....аз лично моя го свалих от АUDI A4.И да добавя още нещо като информация: Предпазитела за този вентилатор се намира под кормилото..т.е. сваля се кората под кормилото та там отдолу е, и търсите голям 40А предпазетел.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: TDI
здр приятели, как се сваля това чопче отдоло за да падне перката ?
мерси
мерси
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: В5 венилатор на радиатора на климатроник
имам питане към колегата zfa159 значи имам следниа проблем на моя пасат б5 99г 1.9тди афн мотор.Като намаля температурата от червеното копче на климатроника примерно но 18градуса продължава на вкарва топъл въздух в купето.След което пускам климатика и пак духа топло предполагам че не работи клапата за топло и студено.Питането ми е какво точно е в моят случаи.Извинявам се че ползвам теми на колегите но проблема ми е сходен благодаря предварително.
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Re: В5 венилатор на радиатора на климатроник
krascho801 написа:имам питане към колегата zfa159 значи имам следниа проблем на моя пасат б5 99г 1.9тди афн мотор.Като намаля температурата от червеното копче на климатроника примерно но 18градуса продължава на вкарва топъл въздух в купето.След което пускам климатика и пак духа топло предполагам че не работи клапата за топло и студено.Питането ми е какво точно е в моят случаи.Извинявам се че ползвам теми на колегите но проблема ми е сходен благодаря предварително.
Ами вариантите са два. Предвид,че си от София, по-лесно е да минеш да го видя, вместо да ти обяснявам какво да го правиш...аз пари за гледане не взимам. Ето тук се намирам (само звънни предварително) - http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=44549
Aко не ти се идва или съм ти далеч и т.н. - има възможност за самодиагностика на климатроника (той ако има проблем с клапата,ще си каже сам) - ето тук пише как се прави :