Здравейте колеги.От скоро време си взех пасат Б4 и искам да сменя маслото на скоростната кутия,та ако можете да ми кажете какво масло да сложа?Колата е ТДИ 90 коня.
Поздрави
Масло за Скоростната кутия?!
-
- Автомобил: VW Rabbit COOL 1.9TDI AHU
- Двигател: AHU 1997
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
Re: Масло за Скоростната кутия?!
75W90 ,марката по желание.
-
- Автомобил: virgine blue B3
- Двигател:
Принципно е редно да използваш търсачката ,
но все пак ето ти няколко линка за масло по избор .
Но пак трябва да се потрудиш да попълваш данни за колата
http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/select.asp
http://www.mobiloil.com/USA-English/Mot ... x?option=2
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web. ... guide.html
http://www.motul.de/oelberater/auto/index.php
Общо взето GL 4
75w90
Колегата ме изпревари

Но пак трябва да се потрудиш да попълваш данни за колата

http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/select.asp
http://www.mobiloil.com/USA-English/Mot ... x?option=2
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web. ... guide.html
http://www.motul.de/oelberater/auto/index.php
Общо взето GL 4
75w90
Колегата ме изпревари

-
- Автомобил: Пасат
- Двигател: AVF 2003г 4х4
Аз скоро сменях и доста се чудех накрая си купих оригинално от Юнитреид 21,50лв за литър 

Аз скоро сменях и доста се чудех накрая си купих оригинално от Юнитреид 21,50лв за литър
Колега, оригинални неща няма в Юнитреид(отдавна не са официален представител за Фолсваген, Ауди и т.н за България. Те са обикновен сервиз). Официалния представител е Порше България.
Колега, оригинални неща няма в Юнитреид(отдавна не са официален представител за Фолсваген, Ауди и т.н за България. Те са обикновен сервиз). Официалния представител е Порше България.
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Абе аз съм чел че масло на скоросна кутия не се сменя...само се проверява и ако трябва се долива ....Аз смених моето преди да се заровя в книгите да разбера за какво става на въпрос и съжалявам...само си дадох парите..подведе ме един майстор факир .....никаква разлика няма че и добавка даже му слагах ...Така и така смених го и вече 100 000 карам и проблеми нямам..... ама нека някои от по знаещите да кажат дали трябва или нетрябва да се сменя но моето мнение че няма смисъл. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
мобил GX SЕА 80W mn dobro moga da ti prodam imam 4 litra super e za po 10 lv na litar 6te ti go dam
Последна промяна от radotom на Сря 01 сеп 2010 13:16, променено общо 1 път.
Причина: Колега, за кирилица да си чувал?
Причина: Колега, за кирилица да си чувал?
- vpetrovbg
- Автомобил:
- Двигател:
drago_tr написа:Абе аз съм чел че масло на скоросна кутия не се сменя...само се проверява и ако трябва се долива ....Аз смених моето преди да се заровя в книгите да разбера за какво става на въпрос и съжалявам...само си дадох парите..подведе ме един майстор факир .....никаква разлика няма че и добавка даже му слагах ...Така и така смених го и вече 100 000 карам и проблеми нямам..... ама нека някои от по знаещите да кажат дали трябва или нетрябва да се сменя но моето мнение че няма смисъл.
Ами то по тази логика и двигателното не трябва да се сменя!

Доколкото съм запознат - на 50 хил. км или на 5 години!
- vladobg78
- Автомобил:
- Двигател:
мерси на колегата драго за въпроса, защото и мен ме вълнува и съм пред дилема, дали да го сменям това пусто масло - 100 майстора, 100 мнения чувам. А да не говорим, че не е и толкова евтино.
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Карай и не се плаши.....въпроса е само да я не оставиш без масло....следи си нивото и това е.
П.с. Само да ви споделя нещо на всезнаещите за маслото....Имах един колега които имаще една ладичка 2107.Та този колега никога не и беше сменял маслото а само и доливаше и ладата си вървеше прекрасно.Наложи му се да сменя гарнитура на главата и като отворихме мотора трябва да ви кажа че по чист двигател от неговия не бях виждал....та той я бракува в последствие не защото и стана нещо по мотора а защото и изгниха тенекийте.Но всеки си преценява сам за себе си.Аз моито масло го сменям(на двигателя) на 15-16 хил.не по-малко.Като направи 15 и тогава чак почвам да се замислям кога да го сменям.Соред мен най лошото е да си роб на колата си....колкото по я глезиш...толкова повече ядове ти създава.Казвам го това от собствен опит

П.с. Само да ви споделя нещо на всезнаещите за маслото....Имах един колега които имаще една ладичка 2107.Та този колега никога не и беше сменял маслото а само и доливаше и ладата си вървеше прекрасно.Наложи му се да сменя гарнитура на главата и като отворихме мотора трябва да ви кажа че по чист двигател от неговия не бях виждал....та той я бракува в последствие не защото и стана нещо по мотора а защото и изгниха тенекийте.Но всеки си преценява сам за себе си.Аз моито масло го сменям(на двигателя) на 15-16 хил.не по-малко.Като направи 15 и тогава чак почвам да се замислям кога да го сменям.Соред мен най лошото е да си роб на колата си....колкото по я глезиш...толкова повече ядове ти създава.Казвам го това от собствен опит

- vladobg78
- Автомобил:
- Двигател:
така е не трябва да и се робува, но трябва да я гледаш и тя да те слуша. а маслото на двигателя на 15 е малко късно според мен, но всеки си преценява сам- аз се замислям за смяна след 10, и не го сменям веднъж годишно, ако не ги навъртя а гледам километрите.
- vpetrovbg
- Автомобил:
- Двигател:
drago_tr написа:Карай и не се плаши.....въпроса е само да я не оставиш без масло....следи си нивото и това е.![]()
Не съм казал, че съм всезнаещ, теми има мнооого

А пък за ладата нема кво да говорим, това е друг автомобил, остарял морално, докато излезе на бял свят! Тя, ако е горяла по 500 гр. на 1000 км., естествено, че няма да и сменя маслото!

- offside
- Автомобил: Passat B5 1997
- Двигател: 1.8 20v ADR
На скоростите аз лично го сменям на смяна на ангренаж! Логиката е че там има доста голямо триене и малко или много тия зъбни колела се износват и пускат по малко от своя "материал" така да се каже. Нека някой който не е сменял масло доста време на скоростите и го източи да се загледа или в пробката(ако е с магнит, което се прави при някой коли целенасочено)или в самото масло ще го забележи това! Тези фини стружки рано или късно ще си кажат думата заедно с това че и самото масло си губи някои от свойствата след определен пробег или години
Слагай хубаво масло, все пак ремонта на едни скорости не е евтин и не си струва за 20 лв в повече да даваш после луди пари!
Поздрави и успех!

Поздрави и успех!