:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Малко помощ при монтирането на абс от пасат Б4

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Малко помощ при монтирането на абс от пасат Б4

Мнениеот pe6kata » Чет 30 сеп 2010 20:18

малко тъпо, ама... бях белязал тръбичките- коя на кой щуцер е, обаче белезите ми се прецакаха и незнам кое колело къде стои. :oops: Бая рових в нета, ама не намерих нищо

на снимката- общо 6 щуцера са, двата най-крайни са едс-а, те са ми ясни, останалите 4- за колелата са проблема
Изображение

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Re: Малко помощ при монтирането на абс от пасат Б4

Мнениеот pe6kata » Пет 01 окт 2010 6:55

Никой ли не е с такъв абс- този е от б4 1995г(от вр6 ако има значение), айде че днес трябва да го завърша

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 01 окт 2010 7:20

по разликата в резбите и от Мк20 знам че големите резби са левите колела, малките-десните.
на Мк20 вътрешните щуцери са задните-външните-предните.
за тука не съм убеден, но все пак може да ти поразмърда ситуацията... :roll:

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Пет 01 окт 2010 16:16

Здравей колега
Преди малко погленах как е при мен и направих няколко снимки . За съжаление снимките няма да мога да ги кача сега .
Значи и при мен са 6 тръбички . Докато при теб излизат вертикално нагоре при мен са хоризонтални и излизат на пред към радиаторите . Също така при мен не са в редица а са на дра реда . Горният ред има две тръбички които са в краищата на блока . На долният ред са четири като предполагам , че те са колелата а горните две са за ЕДС - а ( или нещо друго ). От четирите на долният ред средните две отиват към задните колела като предполагам лявата е за лявото а дясната за дясното . Лявата и дясната са за предните колела , като лявата е лявото адясната за дясното .
Дано да съм ти бил полезен по някакв начин .

п.п. За твоят случаи аз лично бих предположил следно . От ляво на дясно гледаики твоята снимка .
1 - едс
2 - предно ляво
3 - задно ляво
4 - задно дясно
5 - предно дясно
6 - едс
Пак казвам , че това е сампо предположение

Поздрави .

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 01 окт 2010 17:24

vaskoto1 написа:по разликата в резбите и от Мк20 знам че големите резби са левите колела, малките-десните.
на Мк20 вътрешните щуцери са задните-външните-предните.

резбите и за четирите колела са еднакви, за едс-а са различни, ама аз тях не съм ги и отвивал. Втората тръбичка(на снимката отляво надясно) със сигурност е за предно ляво колело, както споменавате и двамата

IANSTO написа:Преди малко погленах как е при мен и направих няколко снимки . За съжаление снимките няма да мога да ги кача сега .
Значи и при мен са 6 тръбички . Докато при теб излизат вертикално нагоре при мен са хоризонтални и излизат на пред към радиаторите . Също така при мен не са в редица а са на дра реда .

Качвам новия абс/едс на пасат б3. За донор имам два пасата- б4(1994)комби и б4(1995 седан)
IANSTO имам и този абс с едс, той е все още на б4комбито което взех, явно както твоя. Положението е следното- абс-ите са еднакви като исталация и букси, разменях блоковете, компютрите- всичко работи. Номерата на конторлерите съвпадат с изключение на буквата накрая (при единия е "А", при другия "С"). Предпочетох този, понеже е от кола 95г и тръбичките са удобно за работа разположени. На доста места има инфо за абс-а за който споменавате, обаче не намирам за този дето го монтирах :banghead:
Звучи доста правдоподобно предположението, ама ако се объркат тръбичките става много кофти- колата ще отнеме спирачното усилие от неправилното колело- хем ще остане блокирало колелото(евентуално завъртане), хем колелото което има сцепление ще остане без спирачно усилие.

Затова ако не съм 100% сигурен мисля да го демонтирам, а да сложа от комбито, което означава че... :horror: :horror: :horror:

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Пет 01 окт 2010 19:39

За това последното си абсолютно прав . Сигурноста винаги трябва да е на първо място .
Ама си мисля , че някой ще има такъв АБС . Ако помислим малко излиза , че зада се разберат тръбичките които са за предните колела е необходима само да се отвори предният капак . За задните е малко по сложно но с малко желание може да се проследят . Така , че аз те съветвам да задържиш така положението и да изчакаш още малко , все някой ще каже верният подход . Това разбира се ако не ти трябва колата да ходиш някъде за почивните дни .

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 01 окт 2010 20:15

Прерових и ЕТКА,ама там не дава тизобщо да има с ЕДС от тези,по-новите (Тевес МК4) и няма никаква инфромация за тях.А старите с ЕДС нямат нищо общо с тези като структура,за да видя нещо.
Метода на проба-грешка е добър вариант,ако никой не каже нищо,а и ще ти спести много много време.
Щом мъката е само за задните колела,закачаш и пробваш дали са така...ако са,ще отблокира и двете задни колела,ако не са,едното ще си остане блокирало и ще ги размениш.
За целта може да пробваш и с 20км/ч на по-лигав терен и по-широк и няма да има проблем и няма да се пребиеш,дори да се извъртиш,което ме съмнява да се случи с 20км/ч ;)
Иначе при по-новите можеш да си пуснеш тестове през ВАГ-Ком и да ти разблокира или блокира което колело искаш и да разбереш дали си в грешка,дори без да я пускаш от крика.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 01 окт 2010 20:47

умно :!:
ако предположим че проблема е само в задните, си много прав. То тогава може и да разменя само датчиците за абс-ите от буксите им, без да се цапам...

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 01 окт 2010 21:28

Теоретично е така за буксите,макар че после при проблем, ще трябва да помниш,че левия ти датчик е от дясната страна на колата ти,което е кофти,понеже се забравя :)
А за предните колегита казаха,че могат да ударят едно рамо по въпроса.
Лошото е,че никъде няма информация за този АБС.Рових в ЕТКА,в Аутодата (от време на време има някоя хубав аполезна картинка) но нищо.Даже странното е ,че в ЕТКа изобщо и не споменават да има АБС със ЕДС на Пасат В4 т.е. след 93-та,пък твоя е такъв :banghead:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 01 окт 2010 21:47

ами и двата пасата донори са Б4, вр6-ци, и двата са с ЕДС-и, единия е набор 94, другия 95, снимката е на този от 95г. Както казах., разликата е в блока. отпред Иначе и ако на пасат вр6 не сложат едс, не виждам на кой... Аз търсих, други колеги прегледаха и те, никъде в никоя програма не излиза подобен абс с такова разположение на тръбичките, ебах ти загадъчния...
Ето снимка с номера на контролера, ако може да е от полза. На модела от 94г номера е същия като само завършва на буквата "С" (а каква е разликата от една буква се убедих на няколко пъти вече :lol: )

Изображение

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 01 окт 2010 22:39

А тва да не е синхро?
Понеже аз го търся на прос Пасат в ЕТКА?

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 01 окт 2010 22:45

предно

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 01 окт 2010 22:52

Е,чудесно. :banghead: .По номера,който има на комп-а,излиза само,че е комп за АБС система ама не споменават нищично за ЕДС в ЕТКА-та...а пък на комп-а си пише,че е за АБС/ЕДС на етикета.
Дори за Синхро-тата не дават,да има АБС с ЕДС (а съм виждал такъв) .
Щом в ЕТКА го няма не е добре.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 04 окт 2010 12:04

Гледаш откъм акумулатора към предното стъкло :
1 - ЕДС
2 - предно дясно
3 - задно ляво