за маслото в скоростната

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
ohdan
Автомобил: vw Polo 1.4
Двигател: AEX 1996

за маслото в скоростната

Мнениеот ohdan » Нед 31 окт 2010 15:17

Лесно ли се сменя маслото в скоростната на пасат Б3 1,8/ 91г. как става и кое е най- подходящото??
Благодаря!

LuD_LevskaR
Автомобил:
Двигател:

Re: за маслото в скоростната

Мнениеот LuD_LevskaR » Нед 31 окт 2010 16:03

На скоростната кутия има 2 пробки горната е за пълнене долната за празнене.Точиш маслото от долната пробка и после наливаш през горната докато протече а относно маслото слагай 75W90 ПЪЛНА СИНТЕТИКА!

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Нед 31 окт 2010 16:05

Преди да затворят темата, защото има няколко такива теми за този модел (ползвай търсачката), по спомен трябваше да е 75W90 - пълна синтетика и никакво друго (провери пак за по-сигурно в темата)! Пълни се със тръбичка и фуния от пробка отстрани или специален уред, а се източва от друга пробка отдолу. Най-добре иди в сервиз да ти го сменят - няма да стане всичко в масло, а и едва ли ще имаш такива ключове. Успех!
П.П. Колегата ме е изпреварил! :)

Потребителски аватар
ulipet
Автомобил: VW PASSAT B7
Двигател: CFF

Мнениеот ulipet » Нед 31 окт 2010 16:32

ohdan написа:Лесно ли се сменя маслото в скоростната на пасат Б3 1,8/ 91г. как става и кое е най- подходящото??
Благодаря!
фасулска работа

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Нед 31 окт 2010 16:40

На първата картинка най в дясно се вижда пробката за точене.
На долната е посочена пробката за наливане, която се пада отпред,ако си с лице към ск.кутия...отгоре се вижда добре.

Потребителски аватар
ohdan

Мнениеот ohdan » Нед 31 окт 2010 17:10

Благодаря колеги за отговорите , само още нещо . Тъй като не знам кога е наливано това което е в момента , удачно ли ще е ако само долея от това което ми препоръчвате ,или е най-хубаво да го подменя направо?
Пак благодаря!!

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Нед 31 окт 2010 17:22

Ако нямам проблем с предавките бих долял.
Ако не ми харесва нещо...долу всичкото.
Така е при мен.

:!: 75W90

LuD_LevskaR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LuD_LevskaR » Нед 31 окт 2010 20:47

Само ново колега....точи и сменяй не е милиони това масло...по добре пари за масло отколкото за кутия...

Потребителски аватар
Harrry
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Harrry » Нед 31 окт 2010 21:19

vasilb написа:Преди да затворят темата, защото има няколко такива теми за този модел (ползвай търсачката), по спомен трябваше да е 75W90 - пълна синтетика и никакво друго (провери пак за по-сигурно в темата)! Пълни се със тръбичка и фуния от пробка отстрани или специален уред, а се източва от друга пробка отдолу. Най-добре иди в сервиз да ти го сменят - няма да стане всичко в масло, а и едва ли ще имаш такива ключове. Успех!
П.П. Колегата ме е изпреварил! :)

Моето си го смених сам- не беше трудно, но трябва да имаш нужния размер шестогран- май беше 16 мм или 17, не помня. Сам си го направих, иначе като заварих гайка на болт, го счупи. Трябва да е плътен, як шестогран. Има тема със снимки и подробни обяснения- потърси и ще я намериш. Масло сложих от най-най скъпото: MOTUL Gear 300 75W-90, пълна синтетика: 2 л.х 45 лв., та общо 90 лева. Само доливане не си струва, защото при каране се отделят разни стружки и прочее, на определен срок трябва да се смени, макар че някои тарикати твърдят, че скоростното масло не се сменяло до края на експлоатацията на автомобила. Но в това няма логика, според мен. Ако не знаеш, кога е наливано настоящото масло, според мен е задължително да го смениш изцяло.

Потребителски аватар
vasko__2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko__2 » Пон 01 ное 2010 0:30

На опелите колега не се сменя маслото.Във заводското инфо пише: "Заредено за целия период на експлоатация на автомобила".Така,че някои "тарикати" както се изразяваш са прави. Сега конкретно за Пасата : най-бързия шестограм 17 ,който ти е под ръка е - отвиваш един болт от колелото и с него и гаечен ключ 17 отвиваш пробката.Разбира се ако не е стегната зверски.За да го източиш хубаво трябва да махнеш един от фиксаторите на вилките.Отдолу има два ( с ексцентричен отвор са),завити с болт 13 или торкс 45.Отвиваш болта и издърпваш фиксатора.Ще изтечат още около 200 грама.Ако искаш да изцедиш маслото още по-добре,се разхлабва капака на 5-та скорост, но чак толко не е необходимо.Масло си купуваш оригинално на VW-специално за износени синхронизатори и кутии като цяло.Това е сравнително нова разработка на VW за техните кутии.Струва около 25 лв литъра.Има го в официалните представителства.

Потребителски аватар
ohdan

Мнениеот ohdan » Пон 01 ное 2010 7:40

Значи така, проблеми със скоростите нямам но понеже карам пасата отдавна а и не знам кога е наливано маслото реших да взема да го сменя затова се поинтересувах за начина на смяната му.Благодаря на всички и за себе си смятам че от повече мнения няма да имам нужда, което не значи да не се дискутира по темата. Аз ще избера варианта при който може само да се долее ако разбира се след като проверя се окаже че има нужда, а маслото ще гледам да е това което препоръчва колегата vasko__2.
И не защото е по евтино маслото а защото е разработено точно за тази цел както казва колегата, все-пак колата е доста карана и не върви да се налива масло като на нова, или пък ако беше нещо сменяно по нея.
Привет на всички :да: : само VW

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 01 ное 2010 9:10

Няма нужда от състезателния напълно естерен Мотул (Gear300). MotylGear (без 300) си е почти пълна синтетика - 75W90 е 24лв по спомен шишето, 2 ще ти стигнат. Проверено е на няколко такива Пасата че няма проблеми с него, дори напротив. Също това което ти е предложил колегата изглежда много добър избор, и информацията за него е ценна. Това че не се сменяло, да пише го, но са имали предвид първите 7-8 години колега, това дето е вътре си е загубило свойствата отдавна ако изобщо има ниво, което е съмнително също, защото гаранция и от семерингите е поизпуснало на тия години.

Поздрав.

Потребителски аватар
bobar
Автомобил: Passat B6 2.0 TDI
Двигател:

Мнениеот bobar » Пон 01 ное 2010 9:14

Ако питаш мене, недей въобще да го бараш.Познавам 2ма които след смяна са имали сериозн проблеми.Там не се пипа.Аз на стария (Б3) му смених малото ,защото зимата трудно влизаше 2ра скорот, но ефект никакъв нямаше.Поздрави

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 01 ное 2010 9:24

vasko__2 написа:На опелите колега не се сменя маслото.Във заводското инфо пише: "Заредено за целия период на експлоатация на автомобила".Така,че някои "тарикати" както се изразяваш са прави.

Същото пише и в заводското инфо на VW, споко!
Сега... хайде, обаче, да питаш ТИ съответните 'тарикати' колко точно е 'целия период на експлоатация на автомобила'?
Щото гаранция - отговора няма да е "20 и повече години!" :lol:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 01 ное 2010 9:41

Да де ама Опел-ите изобщо нямат и пробка за източване ;) А нашите си имат :Mr Green Fun .Иначе "целия период на експлоатация" ,нашите са го минали вече по няколко пъти mhihi
Хубаво е маслото да се сменя от време на време понеже и кутията се загрява и охлажда,както и двигателя,макар и не толкова и си променя свойствата с течение на времето...
Принципно е хубаво да се сменя на няколко години,исто профилактично и аз лично си ползам и една добавка на STP за скорости (тефлонова май се водеше) и съм доста доволен от комбинацията.Маслото,което сипвах беше Mannol по 20-тина лв за литър.
:beer

Върни се в “Passat”