Байпас на маркучи за радиаторче на парно

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Байпас на маркучи за радиаторче на парно

Мнениеот pronobis » Пет 17 дек 2010 10:22

Здравейте, момчета!
Пасат B4 Комби, 1994, 1.8mi ABS.
Питането ми е съвсем конкретно, а именно:
Дайте акъл с какво да байпасна, т.е. да свържа маркучите, оградени с червено на снимката по-долу. При слагането на газовата уредба навремето най-вероятно са срязали тези маркучи и са ги удължили, за да стигнат до изпарителя на газовата. Тъй като от 2 години не я ползвам тая газова, искам да махна изпарителя и да скъся пътя на "обикаляне" на антифриза.
Крайната цел на упражнението е да увелича КПД-то на радиаторчето, тъй като наскоро смениха оригиналното с такова на Hellа и облепиха клапите с продуханите дунапрени, но като цяло не топли толкова ефективно. Знам, че с оригиналното е най-добре, но все пак взех радиаторче от около 70-80 лева и ми се иска да елиминирам всички фактори, намаляващи капацитета на системата допълнително.
За въпросния байпас един познат ми спомена да намеря метална тръба с леко разширение в двата й края, така че да влязат двата маркуча в нея. Там обаче има и тройник и наистина търся креативно предложение, което да е подходящо за температурните нива там.
Мерси предварително!

Изображение

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Re: Байпас на маркучи за радиаторче на парно

Мнениеот ARusev » Пет 17 дек 2010 10:53

Те газаджиите са ти поставили някакви връзки, които би могъл да използваш, но явно не ти харесват.
В "Практикер" съм купувал месингови колена, тройници, нипели и др. Дебелината на стената им е около 1 мм, добри са за целта, диаметъра обаче може да се окаже 1-2 мм по голям, но вярвам че маркучите ще ги "поемат". Диаметъра на тези, които съм купувал, е 24 мм, а необходимия при теб е може би 22. Цената им е около 3-4 лв.. Може да има и по-малки диаметри, въпрос на късмет и търсене Успех!

Потребителски аватар
hristo1973
Автомобил: vw passat b3- skoda octavia 2 1.9
Двигател:

Мнениеот hristo1973 » Пет 17 дек 2010 11:05

Здравей колега!Според мен наи добрее да потърсиш подходяща тъбчка в магазини където продават части за топло отоплителни системи.Притях има различни кривки ,тройници и т.н.като е добре да бъде от материал който не корозира.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 17 дек 2010 11:32

Аз съм го правил с парче поцинкована тръба 1/2, като малко трудно се надянаха маркучите, но с малко масълце стана работата. Тая тръба мисля е с 22мм диаметър

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Пет 17 дек 2010 13:18

Мерси, колеги, за съветите.
Утре се мятам по магазините да търся... :wink:

Върни се в “Passat”