в5 - възможен проблем с рейка или друго

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
kondzhagyulo
Автомобил:
Двигател:

в5 - възможен проблем с рейка или друго

Мнениеот kondzhagyulo » Вто 15 фев 2011 23:38

Здраейте колеги! Мисля, че и тази ми тема може да стане не малко посещавана поради пак един всеобщ проблем на нашите Пасати. Моля колегите, модераторите и администраторитеда не ми излизат с :търсачкаа защото съм преровил целия форум неколкократно. Аз съм с Пасат В5 TDI 99г. От преди две години се появи този звук - това "клоп" както ми звучи на мен - отпред отдясно, сякаш в основата на таблото, откъдето започва централната конзола или в краката на предна пасажерска седалка - и аз и една камара народ не знае окъде точно по дяволите се чува ТОВА. поради това "клопане", смених абсолютно всички носачи, биалетки и външни кормилни накрайници и пак същия звук :shock Чува се при:
- ниска предавка 2-ра, пирмерно ако си вдигнал крак от педала на газта и подадеш газ или си отнемеш газта по-рязко, но без спирачка
- като преминавам по неравности на пътя, но не всеки път "клопа".
Адски изнервящо особено по светофарите и задръстванията и хвърлящо те в какви ли не черни мисли. Имахме (или все още имаме) съмнения за вътрешен кормилен накрайник, удар на катализатор и изпускателната генерация по нещо си някъде си, разбит лагер на тампона на амортисьора, тампон на скороста кутия, тампони по двигатела. Днес пак при по обстоен преглед май стигаме до извод, че може да е от хидравличната рейка. При загасен двигател въртяхме волана много рязко и късо на ляво и дясно и си похлопваше, ама не като в движение. При запален двигател пак повторихме същата процедура и тогава се усещаше похлопване във волана. Давайте идеи и съвети...

Последна промяна от kondzhagyulo на Сря 16 фев 2011 0:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sno
Автомобил: Голф 4
Двигател:

Re: в5 - възможен проблем с рейка или друго

Мнениеот sno » Вто 15 фев 2011 23:57

Проверихте ли дали е стегната реиката?

Потребителски аватар
kondzhagyulo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kondzhagyulo » Сря 16 фев 2011 0:01

Да, не мърдаше.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 16 фев 2011 0:06

като минаваш на задна не се ли чува пак :?:

Потребителски аватар
kondzhagyulo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kondzhagyulo » Сря 16 фев 2011 0:14

niks76 написа:като минаваш на задна не се ли чува пак :?:

Дааа... е сега ме хвана неподготвен. В интерес на истината не мога да се сетя, но утре сутрин ще знам. Да добавя, че от година и малко карам без вакумклапан на дроселната клапа на ЕГР-а и "малко" тресеше при гасене на двигатела, та и от там идват размислите и за тампоните, които биха се скапали.

Последна промяна от kondzhagyulo на Сря 16 фев 2011 0:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
PagocmuH
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот PagocmuH » Сря 16 фев 2011 0:16

Колега направо ме хвърляш в пета глуха.

Такива проблеми са трудно доказуеми например при мен се получава някакъв резонанс от вибрациите.
Направо откачам едното място беше жабката,която веднага наместих,но сега пак чувам някакъв шум.

Другото нещо имах страшни вибрации,когато колата е на обороти и съм на светофар примено.
Гледах,рових,търсих няма и няма,накрая хванах с ръка кулера и вибрациите в купето изчезнаха :Mr Green Fun,набих му един гумен тампон между него и стойката и проблема се реши.

Друг дразнещ шум карах колата без кора под двигателя :oops: няма да ти кажа как дрънчат тея пластмаси(подкалниците) и в купето се чуваха мнооого яко :horror:

Сега имам друг проблем,който скоро ще реша,под горната пластмаса на двигателя и главата на двигателя имах дунапренена гъба която обираше вибрациите и шума беше мръсна реших да я изпера,но след прането я хвърлих понеже се разпадна,сега ще си правя нова за да си реша и този проблемен шум.

Та мисълта ми е кой знае още колко дребни неща могат да се чуват и и усещат по волана и да ни шашкат.
Недей да си мислиш,че е рейката могат да са мноого неща,доста от които си изброил.
Както се казва един накрайник да ти е заминал и ще го усещаш на волана.

:beer :beer :beer :beer

Потребителски аватар
kondzhagyulo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kondzhagyulo » Сря 16 фев 2011 0:34

Да колега @PagocmuH, адски си прав. Тези пластмаси, като горна кора на двигатела, подкалници и сърцането на пластмасите по таблото и корите на вратите са направо лудница да падладееш. Поредния абсурд е че в един момент след като изтърбуших катализатора, той започна да влиза в някъкъв резонанс и почва да вибрира яко. Като настъпя с обувка тръбите на аспуха отзад - всички вибрации спират, а като е в свободно състояние нищо не допира пък...

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Сря 16 фев 2011 9:47

Колега,видя ли мойта тема с описанието на въпроса ми
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=231049&sid=59bda7b7e9bb0330e9feee9416f93f01
Още не съм действал по проблема,чакам пролетта.Аз лично се съмнявам във вътрешен накрайник,но вероятно е конструктивния дефект, дето го описа колегата milenig.Иначе рейката няма др.проблеми-не губи хидр.течност,не задържа в никое положение(един комшия е сменил рейка на същия модел ,защото при връщане на волана от навито положение в един момент е имал задържане)

Потребителски аватар
kondzhagyulo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kondzhagyulo » Чет 17 фев 2011 19:17

Колеги днес както си излизам от колата и при отварянето и затварянето на вратата чух този прослувут звук. Отворих сувсем малко предната дясна врата и по сериозно я пораздвижих нагоре-надолу и ето ти този звук. Не знам дали е това, но се хванах като удавник за сламка в тази възможност. Чува се от основата на пантата, където е захваната за карусерията но от вътрешната страна. Звука, който го чувам като "клоп", но е глухо, не като метал в метал, по скоро като от извадане на нещо метално от гума или тампон, или на удар на метал в гума. Мястото е пак отпред в дясно и е близо до гумата и човек може да се заблуди, че е от окачването или от кормилните накрайници.Да добавя, че при навиването на волана в движение в която и да е от двете посоки клопа единствено при рязко подаване на газ или влизане в дупка (но второто е по-рядко ). @niks76 какво точно имаше в предвид с минаваш на задна - превключването на зъбците или момента след като си вдигна крака от съединитела и колата се задвижва? Сигорно имаш идея за луфт на плуоските в захващането при двигатела? Преминах десетократно на задна умишлено, но нито при превключването, нито при потеглянето назад. Пхлопва назад единствено и то ако везеш мого рязко в дупка и при това много рядко. Мисля си, че има хлабавина в захващането на пантата и затова при ниска предавка рязкото подаване и отнемане на газта, тягата е доста голяма и тя си се размества и намества :D

Върни се в “Passat”