Проблем с скоростния лост Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
ivo_asenov
Автомобил:
Двигател:

Проблем с скоростния лост Б3

Мнениеот ivo_asenov » Чет 24 фев 2011 21:52

Колата е пасат Б3 2.0 2Е мотор , скоростите не им знам кода, но мисля че това не е важно знам, че съм с жила от ск лост до кутията.
Проблема е, че скоростите влизат все по трудно с времето, и днес седнах в друг пасат и се удивих колко свободно се движи лоста дори на място.
Според мен проблема е, че нещо се е разбило или просто механизма иска някаква подръжка за която незнам (смазване на жилата, втулки)
Моля някой да ми каже от какво може да е, да го сменя или там каквото трябва за да работи както трябва :)

Веднъж само съм махал пластмасите около лоста и се откриха движещите части и ги намазах профилактично с грес :)

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с скоростния лост Б3

Мнениеот altanivan » Пет 25 фев 2011 1:21

Провери имаш ли масло в скоростната кутия .. :)

Потребителски аватар
illy1977
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с скоростния лост Б3

Мнениеот illy1977 » Пет 25 фев 2011 15:18

Здравей!!!
Преди около месец имах подобен проблем... При температура от около -10 градуса напънах скоростния рост и се откачи едно от жилата. Беше луд купон... Отворих капака и на ръка на избирача включих трета ..и така до един приятел. Скоростите се включваха перфектно, като джойстик. Но нещо се беше скапала кутията под скоростния лост. Накрая авера ми смени нова кутия и сега не се откачва скапанато жило, което премества скоростите 1.3.5. Преди два месеца смених маслото в скоростната кутия с пълна синтетика 75W80, но вероятно нещо се бе износило в споменатата кутия под скоростния лост. Мой съвет е да махнеш декоративната пластмасова кутия около лоста и с смазка, най-добре е с спрей грес хубаво да напръскаш механизма. Същия е малко сложен и ако се наложи да се демонтира само отдолу, за което ти трябва канал или да качиш звяра на подемник. Виж и състоянието на избирача на скоростите т.е. механизма на края на жилата в двигателния отсег. Пръсни го и него с гресчица и ще видиш промяната. Състоянието на маслото в скоростната кутия не е от такова значение, относно усилието което изпитваш при смяна на предавките. Забравих да кажа, че карам същия звер!!!
Успех!!!

Zdako
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zdako » Съб 05 мар 2011 12:27

Аз също го имах този проблем.
Когато ми се откачи жилото видях че трябва да се легне за да се свали от долу.
така и направих и видях че е изпаднала зегерката ,сложих нова ,но след известно време пак се одкачи.И така няколко пъти.Докато не се отчупи лостчето на скоростния лост,смених го но разбрах че жилото е зепочнало да се движи по-тегаво.Знач ще трябва да го сменя.Отидох в магазина и там ми казаха 300лв за ново или 150лв за втора ръка.Взех по-ефтиното монтирах го и проблема се оправи вече 2 год.
Смени жилото и си готов.Знам скъпо е но е един път!!!

Върни се в “Passat”