климатроник на Б5 - датчик за температура на изпарителя?

Техническа и сервизна информация за Passat
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

климатроник на Б5 - датчик за температура на изпарителя?

Мнениеот brum » Пет 25 фев 2011 1:35

Имам проблем с климатроника. То вече стана цяла сага.

Преди седмица климатроника спира да работи от раз. До сега и при -10 си пускаше компресора и изсушаваше прозореца за отрицателно време. Тъй като колата е след ремонт на предница (имаше удар) и е сменян радиатора на климатика с такъв втора ръка предположих, че няма фреон. Отидох в Габела сервиз, но се оказа, че фреон има. Момчетата почнаха да мерят и стигнаха до пресостата. Казаха, че ми се губели едни 12V там. Вечерта аз налазвам колата, но на буксата на пресостата намира 2 х 12V - колкото трябва да са. И се почва голямото търсене. Климатроника не показва грешка. Откривам прикаченото документче в нета и започвам проврявам причината поради която климатроника не иска да пусне компресора. Отивам на канал 19 и там излиза 8 - функция на външната температура. Шах с пешката! Как миналата година работи на -10 тоя климатик ... Почвам да проверявам другите канали и на канал 40 намирам едно странно показание от -51 градуса. А това уж е температурата на изпарителя и би трябвало при много ниска температура климатроника да не пали компресора защото изпарителят е обледен. Решавам аз, че това е проблема и се почва голямото търсене на въпросният датичк. Но не успявам да го открия никъде.

Та имам една молба към хората с работещ климатроник на Б5. Пуснете климатроника в не-ECON режим за да подкара компресора и ако успее - натиснете едновременно копчетата за намаляне обороти на вентилатор + по-студено + ECON и отидете на канал 40 (с червено/синьо копче се сменят каналите). Какви са показанията там? Това би трябвало да са показанията за температура на изпарителя.

И другото което се опитвам да разбера - къде аджеба е тоя датчик за температурата на изпарителя и от къде му минават кабелите? Свалих жабката и огледах всичко там, но не го видях никъде. Освен да е набутан вътре в кожуха при самият изпарител, но силно се надявам да не е така. Ако е там ще е баси филма докато го сваля и проверя...

От Стефан (zfa159) имаше предположение, че климатроника не пуска компресора заради външната температура. Може и накрая да се окаже че е така, ама тия -51 градуса за температура на изпарителя звучат, все едно че тоя датчик е откачен.

И още нещо интересно - на канал 16 за диагностика на климатроника има показание за моментната скорост на колата. И при мен е абсолютно точно както на навигацията. А на таблото стрелката бяга с няколко километра напред. Та ако искате дигитален и коректен километраж - погледнете там :) .
Прикачени файлове
Climatronic_Self_Diagnostics.pdf
(83.58 KиБ) Свален 187 пъти

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Re: климатроник на Б5 - датчик за температура на изпарителя?

Мнениеот bobidi » Пет 25 фев 2011 8:58

Довечера ще погледна въпросният канал, а на теб ако ти се занимава намери на климатроника кое беше външната температура и я направи положителна след което виж дали ще тръгне компресора и евентуално какво показва на канал 40.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 25 фев 2011 9:45

bobidi написа:Довечера ще погледна въпросният канал, а на теб ако ти се занимава намери на климатроника кое беше външната температура и я направи положителна след което виж дали ще тръгне компресора и евентуално какво показва на канал 40.

Трудно ще му е ;)
Тя се смята от контролера от общо 3 датчика ;) 2 от които са под таблото и няма как да ги манипулира,ако не разглоби цялата кола.Иначе може да излъже само външния при радиаторите и тогава за малко климатроника ще покаже висока температура на дисплея,но твърде вроятно няма да си пусне компресора отново.
При -51 градуса на датчика на изпарителя и 100 градуса да е околната,няма да тръгне никога компресора :)
:beer

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пет 25 фев 2011 10:10

При мен съм го пускал по въпросният начин при отрицателна външна температура :wink: . Какво гледа незнам но ми променя температурата на ФИС-а и на самия модул на климатроника с тази която му казвам. Относно това дали ще стартира с тези -51 незнам.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 25 фев 2011 11:31

Е той компресора тръгва,ама за малко и след това ще спре,понеже следи и другите датчици.Ако въпросът е да се пусне само,може и през ВАГ-а да си пусне компресора,перката или каквото си пожелае,без да се налага да рови по колата и да лъже датчиците :)

brum

Мнениеот brum » Пет 25 фев 2011 11:39

Тръгва на -51 градуса температура на изпарителя! Не знам как, но тръгва.

Сутринта в гаража - 8 градуса. Паля колата, пускам климатика и тръгва. Върти перки, товари мотора. Проверявам канал 40 и показва -51 градуса. Излизам от гаража, карам малко и ... компресора се е спрял вече. Явно нещо външната температура му влияе.

Стефане, къде да го търся датчика за температура на изпарителя? Вътре в кожуха при самия изпарител ли е или има достъп от вън до него?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 25 фев 2011 11:45

Вадиш таблото и отдолу mhihi
Достъп почти няма никакъв от никъде.
Кажи точна година и месец на колата,за да видя къде точно е,защото са 2-3 вида телата на климатрониците и седи на различни места,а и са 3-4 вида датчици.
Той че е отвън,отвън е ама редовно няма достъп до него само като свалиш корите откъм педалите и се налага да се смъкне цялото табло,но там зависи от конкретния модел на системата (дали е Valeo или Behr/Hella)

Потребителски аватар
vlladii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vlladii » Пон 28 фев 2011 20:17

Колега датчика се намира отзад зад моторчето което е за парното то се намира зад жапката, бърка се зад моторчето и ще напипаш буксата му.Също така можеш да махнеш филтъра на купето и под него ще видиш как стърчи част от датчика.Лятото и аз имах проблем с него и при мен не се пускаше климатроника но тогава ми показваше на дислея на климатроника външна температура -60 градуса.Показанието се взима от този датчик и от датчика който е на радиатора отпред на колата стойноста от двата се усреднява и се показва на климатроника на дисплея.

brum

Мнениеот brum » Пон 28 фев 2011 20:32

Говорим за различни датчици :) . При мен единственият неработещ е този за обледяване на изпарителя.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 28 фев 2011 22:22

vlladii написа:Колега датчика се намира отзад зад моторчето което е за парното то се намира зад жапката, бърка се зад моторчето и ще напипаш буксата му.Също така можеш да махнеш филтъра на купето и под него ще видиш как стърчи част от датчика.Лятото и аз имах проблем с него и при мен не се пускаше климатроника но тогава ми показваше на дислея на климатроника външна температура -60 градуса.Показанието се взима от този датчик и от датчика който е на радиатора отпред на колата стойноста от двата се усреднява и се показва на климатроника на дисплея.

Има и 3-ти,който учавства във формирането на температурата.Ти му говориш за датчик на входящ въздух,който не е този,с който той има проблем.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Вто 01 мар 2011 10:13

Съжалявам за забавянето, аз на 40 канал нямам показания стои си на 3 черти(---) и не мърда.

Последна промяна от bobidi на Вто 01 мар 2011 12:06, променено общо 1 път.

brum

Мнениеот brum » Вто 01 мар 2011 10:54

А климатика при сегашните температури (< 0 градуса) работи ли?

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Вто 01 мар 2011 11:23

brum написа:А климатика при сегашните температури (< 0 градуса) работи ли?

Колега и аз пробвах какво ще покаже на канал 40-при мен показва променливи стойности от 103 до 110-112,но явно не е температура,защото при мен каналите са 44 а не 60,както е в таблицата.Иначе на 16 е скоростта и при тест за грешки на климатроника показва ,че няма-изписва 444.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Вто 01 мар 2011 12:08

brum написа:А климатика при сегашните температури (< 0 градуса) работи ли?

Ако въпросът е към мен- не съм пробвал да го пускам принудително.

п.с. И при мен каналите са по малко, а именно 52.

brum

Мнениеот brum » Вто 01 мар 2011 14:16

Под въпроса ми дали работи имам в предвид да цъкенш ECON и да видиш дали ще се включи. Би трябвало на мотора леко да му паднат оборотите и да завърти електрическата перка на радиатора :) .

Върни се в “Passat”