Вибрации на ниски обороти В5 автоматик

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Вибрации на ниски обороти В5 автоматик

Мнениеот galaboff » Вто 17 фев 2009 13:31

Здравейте колеги,
Карам Ауди А4 В5 95 година, дизел (1Z)автоматик. Темата не е точно за секцията "Пасат", но колата технически е същата, а в Ауди форума едва ли ще получа друго освен спам...
Проблемът на колата е следния - при каране на ниски обороти (под 1500) нещо отпред вибрира неприятно, така че във вибрация изпада цялото купе. Над 1500 оборота няма проблем. Сменил съм доста части по предницата - носачи, карета, полуоски, тампони стабилизираща щанга, амортисьори и тампоните към тях, мисля си че проблемът не е ходовата част. Много вероятно е да има нужда от смяна на маховик или може би смяна на маслото на автоматика би свършило работа, но нямам конкретна идея, надявам се някой да е имал подобен проблем и да сподели опит по отстраняването му.
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Re: Вибрации на ниски обороти В5 автоматик

Мнениеот gr_kanev » Вто 17 фев 2009 13:34

Само в движение ли ги има тези вибрации ?
На място, на празен ход как е ?

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Вто 17 фев 2009 13:39

Само в движение, да, на място няма проблеми. Преди имаше вибрации и на място, но откакто смених вътрешно каре (върви заедно с полуоската) - на място работи равномерно и без да тресе купето.
Сетих се и друга една особеност при тези вибрации - случват се не когато колата набира скорост, а когато я поддържа, т.е. като натискам педала на газта си набира равномерно без проблеми. Реша ли да поддържам дадена скорост, на която мотора е под 1500 оборота (50км/ч примерно) - вибрира непоносимо. В движение решавам проблема като карам с 55-60км/ч градско, когато е малко над 1500об. и не вибрира, но все пак е доста неприятно...

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Сря 18 фев 2009 14:43

Възможно ли е автоматика да не превключва навреме или нещо подобно ? Маслото му не е сменяно от мен, имам я от 2006г. и колата е на около 300хил.км., аз съм навъртял около 100хил.км., в документите на колата пише, че маслото на автоматика е предвидено за целия живот на колата.
Преди година (преди около 20хил.км.) в сервиз Джемини4 провериха маслото - казаха, че е перфектно и достатъчно като количество.

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Сря 18 фев 2009 15:20

Много странно, аз карам Пасат автоматик- типтроник, доколкото знам от майстори, маслото на скоростната кутия се сменя на около 50 000 км. Не че разбирам особено, ама какво трябва да е маслото за да издържи толкова много километри? :?:

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Чет 19 фев 2009 1:10

Има и майстори-екстремисти, които смятат, че се сменя на 30хил.км...
Иначе маслото е подобно на това в хидравликата, а доколкото знам там се сменя на мноооооого километри...
Ще пробвам смяна на маслото на автоматика, пък каквото излезе, ако реша проблема - ок :)

jollyroger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollyroger » Нед 22 фев 2009 19:25

galaboff написа:Има и майстори-екстремисти, които смятат, че се сменя на 30хил.км...
Иначе маслото е подобно на това в хидравликата, а доколкото знам там се сменя на мноооооого километри...
Ще пробвам смяна на маслото на автоматика, пък каквото излезе, ако реша проблема - ок :)

колега ,не си прави майтап с това.маслото се сменя на 50000км ,а ако беше доживотно (много странно но няма такова дори ихидравликата се сменя...),то нямаше да има маслен филтър на който има щампам с дата кога е сменяно за последен път,ако е карана в германия.Иначе ремонта на скоростите е между 2-3000лв

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Пет 17 апр 2009 8:08

След много проучване, питане на 100 места и сглобяване на всички идеи заедно, изводите са следните :

1. Първото масло на автоматика се сменя на 120 хил.км., за толкова е предвидено и това е "целия живот на
автомобила според ВАГ", следващите смени са на по-често, тъй като половината масло остава старото (при мен от 5.5литра се сменят 3.5л)
2. Много вибрации и недобро превключване на скоростите изчезнаха след смяна на маслото на автоматика, включително и тези, за които съм писал в темата.
3. При покупка на филтър и гарнитура за автоматик от Ауто + объркаха и ми дадоха комплект за Фолксваген, т.е. гарнитурата е друга, нищо не им пречи според мен да дадат Ауди гарнитура и на колега с Фолксваген, тъй като си мислят, че са еднакви.

Та проблема е решен :)

Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ping23 » Пон 09 май 2011 9:07

Имам същия проблем с а4 б6 2.5тди куатро...
когато я карам с около 70км и колата работи на 1000 оборота което според мен не е нормално
все едно колата не се движи на правилната скорост
и вибрациите са непоносими :horror:
Смених маслото,тампони и цялата предница и още куп неща за които в момента не се сещам но проблема си остана :(
Някакви идеи?

Върни се в “Passat”