Здравейте,
Имам VW PASSAT 1995г. 2.0 бензин.
При смяна на маслото на двигателя обикновенно побира около 3,6 литра.
Този път обаче като го сменяхме му сипахме цялата туба от 4 литра и сега нивото му е над горната граница.
Превишаване на нивото на маслото в такова количество опасно ли е - дали по някъкъв начин натоварва двигателя и може ли да доведе до някъкви повреди? Необходимо ли ще е сега да източвам от маслото или може и така да карам?
Благодаря ви предварително за отговорите.
Поздрави.
Опасно ли е да се сипе повече масло на двигателя.
- Apokaliptiko
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1998 AFN
Re: Опасно ли е да се сипе повече масло на двигателя.
Аз карам 1.9 тди събира 3,900л.Слагал съм повече с 200,300 гр. не е опасно толкова да сложищ повече но ако сложиш с литър почва да се товари мотора и може да избия през гарнитурата.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ще го изгориш повечето масло
иначе до колкото знам за катализатора е фатално превишаване на допустимото количество
иначе до колкото знам за катализатора е фатално превишаване на допустимото количество
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Вариантите са или да го изгори маслото, което е в повече или да избие през някоя симерина. Последният вариант не е никак приятен. Според мен източи малко от маслото. Става за секунди и така няма да го мислиш.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Svetlix написа:Вариантите са или да го изгори маслото, което е в повече или да избие през някоя симерина. Последният вариант не е никак приятен. Според мен източи малко от маслото. Става за секунди и така няма да го мислиш.

Мисля, че за 300-400гр не би трябвало да е проблем, но ако ти се занимава източи малко както са те посъветвали колегите. Иначе може да почнат едни течове и после работата става по-неприятна.
- swir4o
- Автомобил: VW Passat Variant Pacific
- Двигател: 1.8 ADZ
3.6 литра побира двигателя + 300-500 милилитра филтъра. Не виждам защо се притесняваш. Кой ти гарантира, че щеката за маслото е оригинална?. Ако имаш деформация на картера също ще ти показва по- високо ниво. Имал съм случай- в картера с утайка 5-6 мм., която също вдига нивото.
Това е за дизелов мотор,на бензиновия маслото е по-малко.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
swir4o написа:3.6 литра побира двигателя + 300-500 милилитра филтъра. Не виждам защо се притесняваш. Кой ти гарантира, че щеката за маслото е оригинална?. Ако имаш деформация на картера също ще ти показва по- високо ниво. Имал съм случай- в картера с утайка 5-6 мм., която също вдига нивото.
Като има нещо, което вдига нивото (натиснат капак на картера, утайка и каквото и да е), то все едно имаш повече масло, защото обемът на картера е намалял и няма къде да отиде излишното масло, което всъщност си е стандартното количество. И сега ако някой ме разбере какво казах!

- nebeto
- Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
- Двигател: AFN 1996
колега гледай да не я вкарваш в обороти,като я запалиш изчакай малко да се постопли колата и тогава тръгвай да я караш.При тези условия смятам,че няма да имаш ядове.
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
nebeto написа:колега гледай да не я вкарваш в обороти,като я запалиш изчакай малко да се постопли колата и тогава тръгвай да я караш.При тези условия смятам,че няма да имаш ядове.
Точно казано! Ако не я вкарваш в кЬополото, няма да има ядове! Ще си изгори повечето масло и ще си дойде в нормата!
Не му се впрягай толкова, по-лошо е ако няма масло

Благодаря ви за отговорите. Може би ще поизточа около 250 - 300 грама понеже в момента не държи постоянни обороти на празен ход и си мисля, че може да е от високото ниво на маслото. Самоче сега ми се налага да пътувам, надявам се, че ако мина така 300 км на 3500 - 4000 оборота (130 - 140 km/h по магистралата) няма да избие от някъде. А относно щеката - оригинална е, в това съм почти сигурен.
- swir4o
- Автомобил: VW Passat Variant Pacific
- Двигател: 1.8 ADZ
vasilb написа:swir4o написа:3.6 литра побира двигателя + 300-500 милилитра филтъра. Не виждам защо се притесняваш. Кой ти гарантира, че щеката за маслото е оригинална?. Ако имаш деформация на картера също ще ти показва по- високо ниво. Имал съм случай- в картера с утайка 5-6 мм., която също вдига нивото.
Като има нещо, което вдига нивото (натиснат капак на картера, утайка и каквото и да е), то все едно имаш повече масло, защото обемът на картера е намалял и няма къде да отиде излишното масло, което всъщност си е стандартното количество. И сега ако някой ме разбере какво казах!Гледай щеката (ако искаш вземи от друг такъв пасат, за да сравниш дали ти е оригинална), следи нивото да е между минимума и максимума и по-далече от проблеми!
Да да и затова намаляме от обема на маслото. Ха-ха егати вица. Намираме причината и я отстраняваме. Не подвеждайте човека. Мотора събира 4 литра заедно с филтъра. Съжалявам, че не мога кача файла( много е голям). Дизеловият мотор събира 4.5 литра.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Причината е, че човекът е сипал повече масло! Няма такива филми за криви картери, утайки и приказки от хиляда и една нощ! Вицове тук не си разказваме! Баща ми сипал повече масло и го изкара през тръбата на задното гърне (добре, че гърнетата са за смяна та не ме е яд!) ! Пак казвам - маслото в границите на щеката, а другото е руска рулетка!
- BRUKLLIN
- Автомобил:
- Двигател:
swir4o написа:...... Дизеловият мотор събира 4.5 литра........
Кой дизелов мотор колега?
Не подвеждай хората така,да не се пускат нови теми "високо ниво на маслото"!