Задна чистачка за Пасат В3 - как се сваля ? Помощ ?

Техническа и сервизна информация за Passat
ginevs
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: AAM 1992

Задна чистачка за Пасат В3 - как се сваля ? Помощ ?

Мнениеот ginevs » Пет 30 юли 2010 19:12

Здравейте !
Изгоря ми моторчето на задната чистачка, както и да е , един роднина ми донесе такова от Германия, само че как да сваля стария механизъм, т.е. как да сваля рамото на чистачката ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Задна чистачка за Пасат В3 - как се сваля ? Помощ ?

Мнениеот radotom » Пет 30 юли 2010 19:52

Хммм... трудно, ако решиш да го запазиш с цел ремонтиране... Щото гайката, дето е отвън винаги е клеасала и къса резбата :?
Ама при положение, че имаш ново - няма да са страхуйкаш ;)
Развиваш гайката, дето държи рамото на чистачката. По спомен - ключа беше 14, ама спомена е много далечен и може да бъркам! Често тази гайка е под пластмасова капачка - капачката просто се отхлупва настрани ;)
След това в дъното на резбата отвън имаш още една, по-голяма гайка, тъничка.
Нея не помня с какъв ключ се отвива, но ще да е от порядъка на 22, че и нагоре.
След като освободиш всичко отвън - отваряш капака и се заемаш с пластмасовата кора отвътре.
Огледай хубаво отстрани, тясната част на капака. Ще видиш пластмасови.... нитове ли, не знам как се водят...
С тънка отверка се вади пластмасовия 'пирон' на нита (има си леко скосяване, където да подпъхнеш отверката), а след това вадиш със същата отверка и самия нит.
Има по един от двете страни на капака, както и 2 или 3 в долната му част, при бравата.
Като ги вадиш - остави два или поне 1 отдолу, защото има и една видия ;)
Тя се намира под малка (около 6-7мм) пластмасова тапичка малко над дръжката на капака от вътрешната му страна. Главата на видията е с кръстата отверка.
Хубаво е да има някой да крепи капака в този финален момент, за да не провисне и да се счупи преди да си го освободил отвсякъде.

След като вече си махнал вътрешния пластмасов капак лесно ще се ориентираш за механизма на чистачката ;)
Държи се на 3 болта, мисля, че бяха М8 (ключ 13)
Преди това разкачаш куплунга с 3-те кабелчета, както и маркучлето за водата за пръскалката ;)
И те това е! :yahoo:
Дръпваш навътре и целия механизъм излиза ;)

Накрая, като го сглобиш, увери се, че не тече вода вътре от маркуча на пръскалката. Много често от там теква, механизма клеасва и за това горят моторчетата ;)

Ако всичко в крайна сметка излезе 6 точки - да почерпиш роднината, дето ти е донесъл работещ механизъм! :да:

ginevs

Мнениеот ginevs » Пет 30 юли 2010 20:52

Radotom, благодаря за изчерпателната инструкция!
Както и да е, стария механизъм го свалихме, обаче роднината (от на жената страната....)като свалял "новия" не е видял че го няма щуцерчето(онова жълтото на снимката) което свързва маркучето и пръскалката, т.е. маркучето няма къде да се надене. Ще се мъча да сваля от старата машинка
30072010.jpg

ginevs

Мнениеот ginevs » Пон 02 авг 2010 7:23

Такаааа, оказа се, че това жълтичкото, на което се надява маркучето, е цяла тръбичка. Тази тръбичка излиза чак на каря на оста, която задвижва рамото на чистачката, така че колеги - ако купувате такава машинка 2-ра употреба, внимавайте, иначе просто няма да ви върши работа.

ginevs

Мнениеот ginevs » Пон 02 авг 2010 11:55

НАМЕРИХ !!! що годе читава. Модераторите могат да заключват или да трият

Потребителски аватар
ohdan
Автомобил: vw Polo 1.4
Двигател: AEX 1996

Мнениеот ohdan » Чет 05 авг 2010 10:48

ginevs написа:НАМЕРИХ !!! що годе читава. Модераторите могат да заключват или да трият

Здравейте :lol:
преди да се закрие темата , да се възползвам за да попитам и аз колегите.
Аз отдавнасъм я свалил моята , но повредата се оказа счупени зъбци на механизма които са от пластмаса :banghead:
Дълго време не смогнах да открия начин да го поправя, а на магазините попадам само на други които просто не стават, поради факта че захващането на на вратата е по- друго.
При хубаво време не ми прави впечатление ,но напоследък тия дъждове направо ме изнервят :banghead:
Та понеже случайно попаднах на темата , мисля да се захвана този път да я поправя или направо да я сменя пак но вече съм решил по магазините да не ходя ,а по моргите още повече (че то там цените са по-високи поне два пъти от магазините) ,та ако може някой ако има не нужно ,изгоряло такова от което да използвам само механизма... :bowdown
Аз съм от пловдивско село на 20 к.м. от града.
Благодаря!! :да:
Ето и стария механизъм http://media.snimka.bg/6852/019958630.jpg
Там където зее едната дупка има едно помалко зъбчато колело на което зъбите му са изпочупени.

Потребителски аватар
ti6ogb
Автомобил: WV Passat Variant TDI 1.9
Двигател: AVF - 2001

Мнениеот ti6ogb » Чет 05 авг 2010 12:41

Здравеи, това със изронени зъби го имах на старата ми Мазда.Ако ти се занимава се сменя с ново зъбно колело ,ако ли не свали го и се опитаи с нагряване да сплескаш изроненото(т.е. да се издължи участъка)за да го захапе червяка.Поне при мен се получи така.Успех.

Потребителски аватар
ohdan
Автомобил: vw Polo 1.4
Двигател: AEX 1996

Мнениеот ohdan » Чет 05 авг 2010 12:51

Мерси колега но при мен няма да стане :no-no просто бяха отчупени и заличени зъбите нацяло, а и отдавна съм го захвърлил :да:

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 20 юли 2011 14:30

radotom написа:Хммм... трудно, ако решиш да го запазиш с цел ремонтиране... Щото гайката, дето е отвън винаги е клеасала и къса резбата :? ...

Пръскалката не ще да седи на едно място, а се върти заедно с чистачката. Развих всичко, но като дърпам моторчето, за го извадя, външната част (пръскалката и основата, която се върти) не ще да влезе навътре в капака, а се върти със външната пластмаса (капачето над стъклото). Като го напъна пластмасовото капаче чак се извива иначе чистачката си се върти свободно и добре. Как е захванато това чудо. :roll:

Върни се в “Passat”