Здравейте !
Изгоря ми моторчето на задната чистачка, както и да е , един роднина ми донесе такова от Германия, само че как да сваля стария механизъм, т.е. как да сваля рамото на чистачката ?

Задна чистачка за Пасат В3 - как се сваля ? Помощ ?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Задна чистачка за Пасат В3 - как се сваля ? Помощ ?
Хммм... трудно, ако решиш да го запазиш с цел ремонтиране... Щото гайката, дето е отвън винаги е клеасала и къса резбата
Ама при положение, че имаш ново - няма да са страхуйкаш
Развиваш гайката, дето държи рамото на чистачката. По спомен - ключа беше 14, ама спомена е много далечен и може да бъркам! Често тази гайка е под пластмасова капачка - капачката просто се отхлупва настрани
След това в дъното на резбата отвън имаш още една, по-голяма гайка, тъничка.
Нея не помня с какъв ключ се отвива, но ще да е от порядъка на 22, че и нагоре.
След като освободиш всичко отвън - отваряш капака и се заемаш с пластмасовата кора отвътре.
Огледай хубаво отстрани, тясната част на капака. Ще видиш пластмасови.... нитове ли, не знам как се водят...
С тънка отверка се вади пластмасовия 'пирон' на нита (има си леко скосяване, където да подпъхнеш отверката), а след това вадиш със същата отверка и самия нит.
Има по един от двете страни на капака, както и 2 или 3 в долната му част, при бравата.
Като ги вадиш - остави два или поне 1 отдолу, защото има и една видия
Тя се намира под малка (около 6-7мм) пластмасова тапичка малко над дръжката на капака от вътрешната му страна. Главата на видията е с кръстата отверка.
Хубаво е да има някой да крепи капака в този финален момент, за да не провисне и да се счупи преди да си го освободил отвсякъде.
След като вече си махнал вътрешния пластмасов капак лесно ще се ориентираш за механизма на чистачката
Държи се на 3 болта, мисля, че бяха М8 (ключ 13)
Преди това разкачаш куплунга с 3-те кабелчета, както и маркучлето за водата за пръскалката
И те това е!
Дръпваш навътре и целия механизъм излиза
Накрая, като го сглобиш, увери се, че не тече вода вътре от маркуча на пръскалката. Много често от там теква, механизма клеасва и за това горят моторчетата
Ако всичко в крайна сметка излезе 6 точки - да почерпиш роднината, дето ти е донесъл работещ механизъм!

Ама при положение, че имаш ново - няма да са страхуйкаш

Развиваш гайката, дето държи рамото на чистачката. По спомен - ключа беше 14, ама спомена е много далечен и може да бъркам! Често тази гайка е под пластмасова капачка - капачката просто се отхлупва настрани

След това в дъното на резбата отвън имаш още една, по-голяма гайка, тъничка.
Нея не помня с какъв ключ се отвива, но ще да е от порядъка на 22, че и нагоре.
След като освободиш всичко отвън - отваряш капака и се заемаш с пластмасовата кора отвътре.
Огледай хубаво отстрани, тясната част на капака. Ще видиш пластмасови.... нитове ли, не знам как се водят...
С тънка отверка се вади пластмасовия 'пирон' на нита (има си леко скосяване, където да подпъхнеш отверката), а след това вадиш със същата отверка и самия нит.
Има по един от двете страни на капака, както и 2 или 3 в долната му част, при бравата.
Като ги вадиш - остави два или поне 1 отдолу, защото има и една видия

Тя се намира под малка (около 6-7мм) пластмасова тапичка малко над дръжката на капака от вътрешната му страна. Главата на видията е с кръстата отверка.
Хубаво е да има някой да крепи капака в този финален момент, за да не провисне и да се счупи преди да си го освободил отвсякъде.
След като вече си махнал вътрешния пластмасов капак лесно ще се ориентираш за механизма на чистачката

Държи се на 3 болта, мисля, че бяха М8 (ключ 13)
Преди това разкачаш куплунга с 3-те кабелчета, както и маркучлето за водата за пръскалката

И те това е!

Дръпваш навътре и целия механизъм излиза

Накрая, като го сглобиш, увери се, че не тече вода вътре от маркуча на пръскалката. Много често от там теква, механизма клеасва и за това горят моторчетата

Ако всичко в крайна сметка излезе 6 точки - да почерпиш роднината, дето ти е донесъл работещ механизъм!

-
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: AAM 1992
Radotom, благодаря за изчерпателната инструкция!
Както и да е, стария механизъм го свалихме, обаче роднината (от на жената страната....)като свалял "новия" не е видял че го няма щуцерчето(онова жълтото на снимката) което свързва маркучето и пръскалката, т.е. маркучето няма къде да се надене. Ще се мъча да сваля от старата машинка
Както и да е, стария механизъм го свалихме, обаче роднината (от на жената страната....)като свалял "новия" не е видял че го няма щуцерчето(онова жълтото на снимката) което свързва маркучето и пръскалката, т.е. маркучето няма къде да се надене. Ще се мъча да сваля от старата машинка
-
Такаааа, оказа се, че това жълтичкото, на което се надява маркучето, е цяла тръбичка. Тази тръбичка излиза чак на каря на оста, която задвижва рамото на чистачката, така че колеги - ако купувате такава машинка 2-ра употреба, внимавайте, иначе просто няма да ви върши работа.
-
НАМЕРИХ !!! що годе читава. Модераторите могат да заключват или да трият
- ohdan
- Автомобил: vw Polo 1.4
- Двигател: AEX 1996
ginevs написа:НАМЕРИХ !!! що годе читава. Модераторите могат да заключват или да трият
Здравейте

преди да се закрие темата , да се възползвам за да попитам и аз колегите.
Аз отдавнасъм я свалил моята , но повредата се оказа счупени зъбци на механизма които са от пластмаса

Дълго време не смогнах да открия начин да го поправя, а на магазините попадам само на други които просто не стават, поради факта че захващането на на вратата е по- друго.
При хубаво време не ми прави впечатление ,но напоследък тия дъждове направо ме изнервят

Та понеже случайно попаднах на темата , мисля да се захвана този път да я поправя или направо да я сменя пак но вече съм решил по магазините да не ходя ,а по моргите още повече (че то там цените са по-високи поне два пъти от магазините) ,та ако може някой ако има не нужно ,изгоряло такова от което да използвам само механизма...

Аз съм от пловдивско село на 20 к.м. от града.
Благодаря!!

Ето и стария механизъм http://media.snimka.bg/6852/019958630.jpg
Там където зее едната дупка има едно помалко зъбчато колело на което зъбите му са изпочупени.
- ti6ogb
- Автомобил: WV Passat Variant TDI 1.9
- Двигател: AVF - 2001
Здравеи, това със изронени зъби го имах на старата ми Мазда.Ако ти се занимава се сменя с ново зъбно колело ,ако ли не свали го и се опитаи с нагряване да сплескаш изроненото(т.е. да се издължи участъка)за да го захапе червяка.Поне при мен се получи така.Успех.
- ohdan
- Автомобил: vw Polo 1.4
- Двигател: AEX 1996
Мерси колега но при мен няма да стане
просто бяха отчупени и заличени зъбите нацяло, а и отдавна съм го захвърлил 

- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
radotom написа:Хммм... трудно, ако решиш да го запазиш с цел ремонтиране... Щото гайката, дето е отвън винаги е клеасала и къса резбата...
Пръскалката не ще да седи на едно място, а се върти заедно с чистачката. Развих всичко, но като дърпам моторчето, за го извадя, външната част (пръскалката и основата, която се върти) не ще да влезе навътре в капака, а се върти със външната пластмаса (капачето над стъклото). Като го напъна пластмасовото капаче чак се извива иначе чистачката си се върти свободно и добре. Как е захванато това чудо.