Кой кара 1.6, Б4 с махнат катализатор? Мнения.

Техническа и сервизна информация за Passat
Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Кой кара 1.6, Б4 с махнат катализатор? Мнения.

Мнениеот Гергин » Чет 24 фев 2011 11:20

От сумати време се замислям за тази интервенция.
Изчел съм де що има, но нищо от колеги с мотор като моя АЕК, 1.6, 101к.с.
За това и питам дали има някой дето е махнал катализатора да сподели какво се е получило, къде го е направил
, доволен ли е, има ли разлика във вървенето и разхода. Битува мнение, че на по малките мотори, махането му се усеща.

okem
Автомобил:
Двигател:

Re: Кой кара 1.6, Б4 с махнат катализатор? Мнения.

Мнениеот okem » Чет 24 фев 2011 11:30

Твоят човек е "kimif2008" :wink:

Гергин

Мнениеот Гергин » Чет 24 фев 2011 11:44

okem написа:Твоят човек е "kimif2008" :wink:

Писал съм му преди 1-2мес. не отговаря. Работеше в ЕМ- Коплект 33, ако не се лъжа.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 24 фев 2011 12:41

Според мен Гергине най-безболезнен практичен и икономичен вариянт е да свалиш катализаторното тяло, за да изтърбушиш питата и да си останеш с ламбдата без допълнителни преработки.
:wink: Виж мненията на Speedy86 тук viewtopic.php?f=5&t=169229&start=0&hilit=%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0+AEK

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Чет 24 фев 2011 13:06

Карал съм AFT с махнат катализатор. Разхода в града намаля, но извънградско се качи. Не си е работа, резонаторното дрънчи. Гърнето след това се прави на всеки 10к, прогаря и се налага да се сменява или заварява. Съветът ми е да продупчиш или свалиш, изтърбушиш катализатора и пак да си го сложиш

Гергин

Мнениеот Гергин » Чет 24 фев 2011 20:30

Чета ама нещо оскъдна информацията.
Чуда се ако се реже няма ли да се повреди от температурата?
И ако се слага резонатор, то има ли на него място за тая тъпа сонда. Мое ли баш там да я сложат нейната кожа. ДА я бях изкорубил до сега, а не да ви занимавам с глупости :evil: :evil: :evil:

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 24 фев 2011 21:35

За кое се притесняваш, че се реже?
Първо се развива ламбдата(пръскаш хубаво с ВД40 или нещо друго за проникване в резби), а катализатора е захванат с болтове и скоба. Ако ще преминаваш на вариант с резонатор трябва да ти разпробият отвор и заварят гайка за ламбдата, но не съм сигурен дали ще й осигурят аналогична среда както е било в катализатора за отчитане на газовете. Мисля, че последното накланя везните към вариант 1 :wink: .

Потребителски аватар
gottibg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gottibg » Чет 24 фев 2011 23:09

Преди около 6-7 месеца го изтърбуших като смених ламбдата с нова НЖК,резултатите са че колата е доста по еластична на 5 предавка,разхода е 7.5-8л. газ извън града до 120км.,наскоро пътувах до Чехия и даде 8.5л./100км. но се караше 130-150км.ч./знаеш за какви обороти говорим/.има едно звънтене на празен ход и се чува когато е свален прозореца или минаваш покрай стена или кола,не бих казал ,че е по шумна...използвах една паста за уплътняване на снадките при монтажа /има я в бриколаж/.Реших да отавя генерацията както е от завода,причината е че е в пъти по здрава от алтернативите.Катализатора го изкупуват 50-60лв/събери го в пликче/.Ламбдата я свали когато катализатора е свален,доста по лесно и безопасно е.Ако има нещо друго питай.поздави

Гергин

Мнениеот Гергин » Чет 24 фев 2011 23:48

А ти само си го изтърбушил, но без да го режеш ли ? Дай малко повече информация, щото има ли заварка ще се учуда ако издържи без ръжда и година. :beer

Благодаря на всички за отговорите. Ще го мисля. :dummy:
Нещо още ако се сетите, пишете.

Потребителски аватар
Speedy86
Автомобил: Audi A4 1.8 20V
Двигател: ADR 1996

Мнениеот Speedy86 » Пет 25 фев 2011 0:02

Колега няма никакъв проблем с махането на катализатора,както съм писал и в другата тема отидох при един майстор за ауспуси и му казах че искам да махам катализатора,той ми предложи вариант да разцепи гърнето на катализатора и да го изтърбуши и аз се съгласих,каза ми че ако сложа резонатора трябва да се пробива дупка за ламбдата и че няма да се нагласи както е била на оригиналното гърне.
И така оставих му колата и след 30-40минути се изкарах колата от канала със съвсем различен(по плътен)звук,даде ми пича изтърбушеният катализатор в едно пликче и до сега не съм имал проблеми нито с ламбдата нито със "Враговете" :Mr Green Fun .
Колата започна да върви повече,но за разхода немога да кажа че постоянное в лютеницата :drive , шегичка колега относно разхода падна с около 1л/100км.
Дано съм ти бил полезен с информацията :да:

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Пет 25 фев 2011 0:13

Доколкото знам ,когато ламбдата е на катализатора,то неговото премахване нарушава правилната и работа,но пък ако се е запушил не вярвам да е по-добре.Все пак ако си решил да го махаш,по-добре сложи тръба и на нея монтирай сондата,защото ако оставиш корубата ще звънти неприятно а и колата няма да се отпуши както трябва,защото газовете ще забавят скоростта си в уширението mhihi

Потребителски аватар
gottibg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gottibg » Пет 25 фев 2011 0:18

Гергин написа:А ти само си го изтърбушил, но без да го режеш ли ? Дай малко повече информация, щото има ли заварка ще се учуда ако издържи без ръжда и година. :beer

Благодаря на всички за отговорите. Ще го мисля. :dummy:
Нещо още ако се сетите, пишете.

без да го режеш,взимаш едно желязо и чука....и почваш да го начупваш на парчета,за да може да излезне през отвора.

Потребителски аватар
Speedy86
Автомобил: Audi A4 1.8 20V
Двигател: ADR 1996

Мнениеот Speedy86 » Пет 25 фев 2011 0:21

emiltd написа:Доколкото знам ,когато ламбдата е на катализатора,то неговото премахване нарушава правилната и работа,но пък ако се е запушил не вярвам да е по-добре.Все пак ако си решил да го махаш,по-добре сложи тръба и на нея монтирай сондата,защото ако оставиш корубата ще звънти неприятно а и колата няма да се отпуши както трябва,защото газовете ще забавят скоростта си в уширението mhihi

Колега не звънти изобщо,просто нямя прична за това,а относно отпушването колата се отпуши доста,не мисля че е по дибре да си набие сондата в тръба аз мисля че е по добре да си седи там дето е сложен!!! :да:

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Пет 25 фев 2011 0:30

Speedy86 написа:
emiltd написа:Доколкото знам ,когато ламбдата е на катализатора,то неговото премахване нарушава правилната и работа,но пък ако се е запушил не вярвам да е по-добре.Все пак ако си решил да го махаш,по-добре сложи тръба и на нея монтирай сондата,защото ако оставиш корубата ще звънти неприятно а и колата няма да се отпуши както трябва,защото газовете ще забавят скоростта си в уширението mhihi

Колега не звънти изобщо,просто нямя прична за това,а относно отпушването колата се отпуши доста,не мисля че е по дибре да си набие сондата в тръба аз мисля че е по добре да си седи там дето е сложен!!! :да:

Добре,да кажеме ,че при теб не звънти... :D но без да се махне корубата на катализатора ефекта ще е половинчат(написал съм по-горе) :012:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 25 фев 2011 8:42

Не се цепи корубата, а се надробява питата с по - дълго желязо. После в отвора се вкарва надупчена тръба с подходящ диаметър и се заварява. Така се получава най - обикновено гърне, доста по - издръжливо от боклуците, дето се продават.

Върни се в “Passat”