Здравейте,
тази сутрин забелязах, че нивото на охладителна течност в казанчето е намаляла, поне с един пръст под минимума.
Преди 2-3 месеца ( около 2000км), бях долял малко, защото беше на минимума, но сега беше доста под него.
Под колата не видях петно (беше на паркинг тази нощ), но и в гаража ми няма никакви следи.
На какво може да се дължи този "разход" на антифриз? Възможно ли е да се смесва с маслото? Или с горивото?
Притеснява ме факта, че ми се налага да пътувам тези дни и няма да имам време за проверки в сервиз, и да не ме остави някъде на пътя? Или да не стане по-лощо положението?
Автомобила е Passat B6 2006, BMP мотор, DSG, около 200 000 км вече.

"Разход" охладителна течност Passat B6
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: "Разход" охладителна течност Passat B6
Ето тук има интересни мнения:
viewtopic.php?f=24&t=272732&hilit=%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
viewtopic.php?f=24&t=271317&hilit=%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
viewtopic.php?f=24&t=249675&hilit=+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
viewtopic.php?f=24&t=189712&hilit=+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7 - точно за твоят мотор
viewtopic.php?f=24&t=161216&hilit=+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
viewtopic.php?f=24&t=272732&hilit=%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
viewtopic.php?f=24&t=271317&hilit=%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
viewtopic.php?f=24&t=249675&hilit=+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
viewtopic.php?f=24&t=189712&hilit=+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7 - точно за твоят мотор
viewtopic.php?f=24&t=161216&hilit=+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
http://www.skodaclub-bg.org/forum/viewt ... 0%BD%D0%BE темата е доста обширна за съжаление решението на проблема не излиза хич евтино
- niks76
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
изглежда не се обърна внимание че мотора е 2.0тди 8клапана-от линковете файда почти нема
пич отвори си капака и на загрял двигател гледай за течове
пич отвори си капака и на загрял двигател гледай за течове

-
- Автомобил: VW Passat DSG
- Двигател: BMP 2006
Здравейте момчета,
изминах около 500км, бях маркирал точно върху казанчето нивото на течността - не беше мръднала.
По съвета на никс76, отворих капака веднага след като спрях, дълго оглеждах, но нищо странно не забелязах (на едно място сълзеше, но мисля от конденз, защото беше тръбичката, която излизаше от климатика).
Ще продължа да го наблюдавам, но притеснението остава..
Изччетох и линковете, които ми пратихте и искрено се надявам да не е тежък случая... но засега не мога да си обясна защо беше намаляла течността.
има ли някакви начини да се уверя какъв може да е проблема, без да разглобявам целия двигател?
В една от по-старите ми теми, бях писал че ми се е покачило нивото на маслото. Тогава обаче остана варианта да е влязло нафта. След смяна на масло и филтри( декември месец), вече около 5-6000 км не забелязвам такъв проблем.
Сега пък антифриза намалява...
Изобщо не зная дали да се впрягам по-сериозно (а това означава, че някои майстори ще протриват доволни ръце, злоупотребявайки с моето притеснение и паника), или да чакам нещо по-отявлено да се случи и разбера какъв е точно проблема, но пък може и да стане късно разбира се..
Давайте съвети, моля.
изминах около 500км, бях маркирал точно върху казанчето нивото на течността - не беше мръднала.
По съвета на никс76, отворих капака веднага след като спрях, дълго оглеждах, но нищо странно не забелязах (на едно място сълзеше, но мисля от конденз, защото беше тръбичката, която излизаше от климатика).
Ще продължа да го наблюдавам, но притеснението остава..
Изччетох и линковете, които ми пратихте и искрено се надявам да не е тежък случая... но засега не мога да си обясна защо беше намаляла течността.
има ли някакви начини да се уверя какъв може да е проблема, без да разглобявам целия двигател?
В една от по-старите ми теми, бях писал че ми се е покачило нивото на маслото. Тогава обаче остана варианта да е влязло нафта. След смяна на масло и филтри( декември месец), вече около 5-6000 км не забелязвам такъв проблем.
Сега пък антифриза намалява...
Изобщо не зная дали да се впрягам по-сериозно (а това означава, че някои майстори ще протриват доволни ръце, злоупотребявайки с моето притеснение и паника), или да чакам нещо по-отявлено да се случи и разбера какъв е точно проблема, но пък може и да стане късно разбира се..

Давайте съвети, моля.
- maimo
- Автомобил: GOLF 5 GTI
- Двигател: AXX-2005
караи не му мисли 

-
- Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
- Двигател:
julisimo написа:Здравейте,
тази сутрин забелязах, че нивото на охладителна течност в казанчето е намаляла, поне с един пръст под минимума.
Преди 2-3 месеца ( около 2000км), бях долял малко, защото беше на минимума, но сега беше доста под него.
Под колата не видях петно (беше на паркинг тази нощ), но и в гаража ми няма никакви следи.
На какво може да се дължи този "разход" на антифриз? Възможно ли е да се смесва с маслото? Или с горивото?
Притеснява ме факта, че ми се налага да пътувам тези дни и няма да имам време за проверки в сервиз, и да не ме остави някъде на пътя? Или да не стане по-лощо положението?
Автомобила е Passat B6 2006, BMP мотор, DSG, около 200 000 км вече.
Малко преди плановото обслужване на 120 хил.км. бях забелязал и при мен спад на антифриза. Оказа се че водната помпа е започнала да протича, което установихме със сигурност след около 2 хил. км. при смяната на ремъци, ролки и т.нат. Все още не мога да повярвам, че е възможно толкова добре да изчислят живота и издържливостта на възела. Също така да спомена, че и под моята кола нямаше локва или мокро. Но доколко е възможно да забележа такава зимата, при положение че паркирам в гараж и колата е цялата мокра.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
120 000км малък ресурс ли са за водна помпа? Не споделям мнението ти. Всеки иска с консумативи да кара по 500 000км ама просто няма как да стане 

-
- Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
- Двигател:
stefan4o написа:120 000км малък ресурс ли са за водна помпа? Не споделям мнението ти. Всеки иска с консумативи да кара по 500 000км ама просто няма как да стане
Не съм съгласен. Производителя казва сервизен интервал 120 хил. км. Колата е с оригиналната комплектация от завода, т.е. първи подобен сервизен интервал. Не смятам за нормално ролките вече да издават шум и водната помпа да е протекла. Като ще е така да фиксират интервала на 100 хил.
Хайде стига, че се отклонихме вече доста от темата. Ако колегата има развитие ще го сподели.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Хората са сметнали как да произведат консумативите и какви сервизни интервали да дават. Упреците ти нямат основания. Плюс това и малките деца знаят, че при съвременните автомобили последно/предпоследно поколение нещата не са сметнати с почти вечен ресурс, като колите от 80-те. Като не Ви кефи този факт - карайте стари таратайки, като мен. Иначе - плащаш и се радваш на новото. Извинявам се, че ти го казвам по този начин, надявам се не си се засегнал, говоря принципно. Не визирам теб, или автора на темата, или когото и да било, който кара нова кола. 
Фактите сами говорят и ти си ги забелязал. На някои нови автомобили съединителите им от завода не могат и 50 000 да изкарат
За да не съм съвсем оффтопик бих искал да посъветвам колегата, ако си върши работа с колата и я ползва постоянно да си следи нивото на антифриза и в момента, в който се установи от къде изчезва да се ремонтира и подмени евентуално частта. Пожелавам му да не му излезе дебел ремонта

Фактите сами говорят и ти си ги забелязал. На някои нови автомобили съединителите им от завода не могат и 50 000 да изкарат

За да не съм съвсем оффтопик бих искал да посъветвам колегата, ако си върши работа с колата и я ползва постоянно да си следи нивото на антифриза и в момента, в който се установи от къде изчезва да се ремонтира и подмени евентуално частта. Пожелавам му да не му излезе дебел ремонта

- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Карай докато явно не се прояви точно от какво е, а до тогава просто следи нивата на течностите и не се впрягай! 

Колега,аз съм с БКП двигател имах същият проблем преди време - на градско нямаше никаква промяна, на извън градско антифриза чезне (под колата нищо).Наплашиха ме със спукана глава,гарнитура етс .. .Оказа се по-просто - навиха една ръчна помпа върху казанчето с антифриза и вдигнаха налягането,естествено антифриза изчезна,вдигнаха колата и започнаха оглед оказа се едно малко маркуче между двигателя и купето - скъсано и сълзи.
-
- Автомобил: VW Passat DSG
- Двигател: BMP 2006
Здравейте,
благодаря на всички за мненията и коментарите.
Днес се прибрах, след около 1500км, нивото на течността така и не мръдна... нито надолу, нито нагоре. Всеки ден проверявах, бях се вкарал във филм...
Така и не разбрах на какво се е дължало предишното спадане на нивото, и дано скоро да не разбера.
Само ме притеснява следната дилема: дали ако хвана някакъв проблем в началото, отстраняването му ще бъде по-безболезнено и евтино, но пък това означава, че ако тръгна по майстори (както и лекарите), все ще ми намерят някаква "болест", дори и да я няма, но пък ако чакам да се прояви по-явно да не стане твърде късно.
Засега ще следя по-често ниво течност и масло.
Благодря още веднъж на всички отзовали се.
благодаря на всички за мненията и коментарите.
Днес се прибрах, след около 1500км, нивото на течността така и не мръдна... нито надолу, нито нагоре. Всеки ден проверявах, бях се вкарал във филм...
Така и не разбрах на какво се е дължало предишното спадане на нивото, и дано скоро да не разбера.
Само ме притеснява следната дилема: дали ако хвана някакъв проблем в началото, отстраняването му ще бъде по-безболезнено и евтино, но пък това означава, че ако тръгна по майстори (както и лекарите), все ще ми намерят някаква "болест", дори и да я няма, но пък ако чакам да се прояви по-явно да не стане твърде късно.
Засега ще следя по-често ниво течност и масло.
Благодря още веднъж на всички отзовали се.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
По-добре не си давай колата на български майстор, без да има явно изявен проблем, защото не знаеш какви са му познанията. Не сменяй оригинална част с може би предполагаема повреда с някаква си с неизяснено качество, докато не си сигурен, че наистина е за смяна! И на мен Пловдив-София-Пловдив ми изчезнаха 200мл. хидравлично масло и изпаднах в ужас, но вече няколко хиляди километра не го пипа изобщо (дявола да знае - чукам по масата
). Карай си с кеф, следи си колата и не се притеснявай! 

- niks76
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
Юли понатрупа опит покрай една маслена помпа и турбина с майсторите,а парен от каша бяга като дявол от тамян