Цвърчащ звук от съединител при свободно положение?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Reflexa
Автомобил:
Двигател:

Цвърчащ звук от съединител при свободно положение?

Мнениеот Reflexa » Сря 07 сеп 2011 12:33

Значи чува се едно като леко цвърчене(като много щурчета на едно място) когато съединителя е НЕнатиснато положение,тоест кракът ми не е на педала.При натискането на педала звукът изчезва.Цялата работа започна след смяна на феродов диск ,като след като останових проблема заведох колата до майстора ,но каза че няма представа от каде се чува и да си я карам така.
По работата и вървежа на колата няма проблеми.

П.П Като млад шофьор все още не съм наясно изцяло с много неща ,но да попитам нормално ли е при включена предавка да речем 3-та скорост и работа на двигателя с 2000 оборота да мога да изключвам скоростта без никакъв проблем съвсем леко без натискане на съединителя.

Надявам се бях достатъчно ясен в описването на проблема,ако не пишете и ще давам допълнителни разяснения.
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: Цвърчащ звук от съединител при свободно положение?

Мнениеот Ljubon » Сря 07 сеп 2011 12:53

Reflexa написа:но да попитам нормално ли е при включена предавка да речем 3-та скорост и работа на двигателя с 2000 оборота да мога да изключвам скоростта без никакъв проблем съвсем леко без натискане на съединителя.

По-добре натискай съединителя, за да не правиш скоростни кутии.

Потребителски аватар
Reflexa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Reflexa » Сря 07 сеп 2011 14:38

То ясно това аз си го натискам просто онзи ден ми направи впечатление и реших да го споделя/запитам било то дали е нормално и като възможна връзка с проблема.

SpliFF
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SpliFF » Сря 07 сеп 2011 15:15

Добър ден колега!За тов аче лесно си изключил от скорост без натискане на съединителя,може просто да си нацелил точния момент.Относно шума това най вероятно е аксиален лагер който е в съединителя.Желателно е да беше сменил целия комплект съединител(Феродов,притискателен и аксиален лагер) не само феродовия диск,но това е съвсем друфа инвестиция. :beer

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 07 сеп 2011 15:29

Просто някой (майсторът) не ти е сменил и аксиалното лагерче при смяната на феродовия диск, затова сега ти е казал, че нищо му няма. Иначе причината е в него най-вероятно, често срещано е и наистина не е кой знае какъв проблем, но дразни.

Потребителски аватар
ilianmilenin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ilianmilenin » Сря 07 сеп 2011 15:39

аксиален лагер 100 процента,работата е там че сега ще трябва да даваш пари за сваляне и слагане пак на скоростите,при положение че е можело да свършиш тази работа и преди това,когато си сменял феродовият диск.

apu
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: APU 1999

Мнениеот apu » Сря 07 сеп 2011 19:26

Колега и според мен проблема със звука който чуваш е от аксиалния лагер. А относно, че изключва лесно без да натискаш съединителят като си на обороти не се притеснявай, аз карам точно така от 12г. и нямам проблеми с колите просто спестяваш едно натискане на съединителя.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 07 сеп 2011 19:37

Reflexa написа:То ясно това аз си го натискам просто онзи ден ми направи впечатление и реших да го споделя/запитам било то дали е нормално и като възможна връзка с проблема.

Ами ей затова като се сменя, се сменя комплект съединител :да:

stefan_gb1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefan_gb1 » Сря 07 сеп 2011 20:30

Същия проблем и шум се изявява и с износен лагер на първичния вал така че вариянтите са два.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Сря 07 сеп 2011 20:38

apu написа:Колега и според мен проблема със звука който чуваш е от аксиалния лагер. А относно, че изключва лесно без да натискаш съединителят като си на обороти не се притеснявай, аз карам точно така от 12г. и нямам проблеми с колите просто спестяваш едно натискане на съединителя.

И аз така изключвам винаги и баща ми така вече над 35 години кара така и не сме счупили скорости, само трябва да знаеш как и кога... mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Сря 07 сеп 2011 21:01

stefan_gb1 написа:Същия проблем и шум се изявява и с износен лагер на първичния вал така че вариянтите са два.

Така е. Но обикновено при лагер на първичния вал шума е при натиснат педал.

Потребителски аватар
blaze
Автомобил: Кораб Майка
Двигател: AHF BAU

Мнениеот blaze » Сря 07 сеп 2011 21:21

И аз го имам този шум, цвърчи само когато крака ми не е на педала.
Ако го подпра само, 2см да мръдне и го няма цвърченето.
За момента го реших като сложих ограничителче самоделка на педала да подпира тези 2 см. Педала иначе отделя ниско долу. Работната ефективност му е в първите 10см от хода на педала, така че това ограничение от мен не го бъзика ич :)

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Чет 08 сеп 2011 10:06

blaze написа:И аз го имам този шум, цвърчи само когато крака ми не е на педала.
За момента го реших като сложих ограничителче самоделка на педала да подпира тези 2 см. Педала иначе отделя ниско долу. Работната ефективност му е в първите 10см от хода на педала, така че това ограничение от мен не го бъзика ич :)

Интересно решение относно цвърченето :wink:
Но така аксиалния лагер е постоянно натоварен и бързичко ще свърши и би трябвало да почне да чегърта,ако не и по-зле...да блокира. И пак ще го смениш,но по-скоро.
Поне аз така мисля :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Чет 08 сеп 2011 10:08

gancho написа:
blaze написа:И аз го имам този шум, цвърчи само когато крака ми не е на педала.

Интересно решение относно цвърченето :wink:
Но така аксиалния лагер е постоянно натоварен и бързичко ще свърши и би трябвало да почне да чегърта,ако не и по-зле...да блокира. И пак ще го смениш,но по-скоро.
Поне аз така мисля :beer

Прав си, под товар е. Той за това явно спира да се чува. Но товара е минимален и като нищо може да се окаже доста трайно решение :да:

Потребителски аватар
blaze
Автомобил: Кораб Майка
Двигател: AHF BAU

Мнениеот blaze » Чет 08 сеп 2011 11:03

Ми незнам колко ще изкара и колко му е товара, но педала е натиснат (силно казано) едва 1-2см. Примерно натиска който е нужен за да спре цвърченето е точно тежестта на една нокиа 6267 :mrgreen: Премерено, ей така за та*ак !
По скоро при това мое решение обира някакъв луфт койот се е появил. Едва ли държа лагера под напрежение!

Им друг вариянт, с много игра реглаж на жилото го бях докарал да не цвърчи , ама педала ми отделяше по средата. Работеше си пълноценно, ама не ми е удобно така, тъй като аз използвам само стъпалото (работя с глезена) при педалите, не движа целия крак!!

Върни се в “Passat”