Ниво на масло -В3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
MAXXYY
Автомобил:
Двигател:

Ниво на масло -В3

Мнениеот MAXXYY » Пон 19 сеп 2011 18:52

Вчера установих че нивото на маслото ми рязко е спаднало и е на минимума.Маслото с което карам е Валволин 10/40 и до преди месец не бях доливал а вече е почти на 9 000км.и беше малко под средата на щеката и тогава преди да тръгна за морето реших да долея /около 150-200гр/ но нямах Валволин и мой приятел който има магазин за авто части ми препоръча за доливане друго масло -Манол и аз му се доверих.От тогава не бях проверявал как е нивото и вчера като извадих щеката установих че маслото е точно на минимума а съм врътнал само 1000км.Гледах за течове но никъде нищо не се вижда да е омаслено а не съм забелязъл да е пропушвала.От какво може да се е получило и как да разбера дали го гори и възможно ли е да се е получило при смесването с друго масло.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Re: Ниво на масло -В3

Мнениеот vasilb » Пон 19 сеп 2011 20:23

Старото масло (на 9000км) вече е с поизгубени качества и двигателят започва да го гори. Тези 150-200 гр. нищо не правят. :wink: Ако си го карал на високи обороти нормално да попригаря масълце. Следи нивото и виж нататък как ще се държи, колко харчи и т.н. До 0.5л. на 1000км. не е голям проблем и за VW е нормално особено на 20г., а от там нататък се мисли за нещо по-сериозно. То му е дошло времето за смяна - виж как ще се държи с новото масло и тогава го мисли. Сега само долей! :)

Потребителски аватар
ВидиМС
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ВидиМС » Пон 19 сеп 2011 20:57

Абе Василе ти чуваш ли се или не си ходил на училище????
0,5л. на 1000 = 5л. на 10 000 .Та той не сипва толкова като налива новото бре.Я се съвземи малко.При такъв разход на масло ще пуши като замаяна .

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Пон 19 сеп 2011 20:59

Тъй и тъй си минал вече 10 000 км ...смени си го и след някакъв по-голям пробег ще разбереш .

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пон 19 сеп 2011 22:55

ВидиМС написа:Абе Василе ти чуваш ли се или не си ходил на училище????
0,5л. на 1000 = 5л. на 10 000 .Та той не сипва толкова като налива новото бре.Я се съвземи малко.При такъв разход на масло ще пуши като замаяна .

Имам два пасата - единият харчи около 300-400мл. на 1000км. и по тръбата на ауспуха няма грам сажди, черно и каквото и да е (малко ръждица от конденза, но все пак е аспо :lol: ) и като го обърша с пръста - все едно съм обърсал праха от секцията и с леко духване всичко изчезва, другият харчи двойно и просто има сажди по тръбата отвътре, но не пуши! Ако му сипваш М10Д е друг въпрос! Хиляди пъти е писано, че дойчото си е казал - за В3 нормален разход на масло е до литър на 1000км. (въпреки, че ми се вижда пресилено, но така го е писал)! В книгата на немски (щото случайно знам няколко езика) пише - проверявайте нивото на маслото след всяко зареждане на резервоара - 70 литра - приблизително 900-1000км. (белите хора там зареждат до горе) и долейте масло до максимума (защото просто го харчи). Харченето на масло и гориво зависи от стила на каране, предназначението и употребата на автомобила, от самите масла и горива и т.н. Нови автомобили VW дават такъв разход - нов Туарег, така е конструиран двигателят. Освен на училище, ходя и в университет, пък даже имам и амбицията да го завърша с отличие, което не виждам какво общо има с харченето на масло, но както и да е! Не вкарвайте човека в беля и паника да цепи глави и да си купи колата 3 пъти от ремонти и накрая да стане още по-зле заради "качествените" части и "квалифицираните" майстори, с изключение на съвсем малко кадърни такива! :dummy:

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 20 сеп 2011 9:03

смени маслото с 15 40..това е стар двигател,който не си знае километрите.

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 20 сеп 2011 9:08

vasilb, хубави са нещата,които казваш,но дай да кажем нещо друго.казваш така са направени двигателите да харчат масло...чакай са..истината не е ли че не са могли да направят двигателите да не харчат масло mhihi за какъв чеп ми е на мен да наливам по кило масло на десетина дни..хубаво масло това са си два лева на ден само за масло..не става така.айде ако карам до морето само първа,втора и трета и до там съм съгласен,но при номрлано и спокойно каране това е ненормално за здрав двигател.и на ладата руснаците не знам колко и какво и дават,но при нормално каране никога не е харчила 1кило масло на 1000км..дори половин не е.
това си е чисто измиване на ръцете,някой ако каже нещо в сервиза да му кажат немците са го написали.еми немците да измислят най-накрая двигател който да гарантират че еди колко си км. при нормално каране няма да бута маслото.и да се подпишат под това,а не то е нормално едно кило.... едно кило за цялата смяна не е нормално,а не за 1000км

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Вто 20 сеп 2011 9:14

agent_kowalski написа:смени маслото с 15 40..това е стар двигател,който не си знае километрите.

Не искам да влизам в спорове, но доста познати с Б3-ки си карат с 10W40, както и аз, наистина нека колегата MAXXYY да смени сегашното и да сипе някакво качествено, от което е бил доволен той преди и да сподели отзиви след това за да не влезе в някой ненужен ремонт на този етап. Защото има всякакви легенди за ново хубаво масло и последващи проблеми и респективно неизвестно толкова и никакви проблеми за двигателя...луда работа! :beer

Иначе и на мен ми се вижда много такъв разход на масло, особено на 1000 км, то наистина съм съгласен с колегата над мен, че с нормално каране не би трябвало да го бута чак пък толкова...

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 20 сеп 2011 9:20

А знаете ли колко гори по спецификация двигателя? :roll:

Потребителски аватар
tihony_audio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tihony_audio » Вто 20 сеп 2011 9:20

Не знам какъв ти е мотора, но за 1.8 ABS по Autodata виж какво дават.

За студен климат 5w/30
умерен климат 15w/40, като алтернатива може да се ползва 15w/50
топъл климат 20w/50

Така, че както казаха колегите ти трябва 15w/40. Аз ползвам Motul 15w/50 и съм доволен ! Все пак това е 20 годишна кола и се предполага, че малко се е поизносила през годинките mhihi и ще и трябва по-гъстичко масло ;)
Прикачени файлове
1111.jpg

Потребителски аватар
stoyan0264
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0264 » Вто 20 сеп 2011 9:23

Здравейте колеги ,

До преди година карах Б3 1.8 моно на газ (АБС мотор).
Сменях масло 2 пъти в годината (карах го по 20/25000 км на година).
Мотора не си знаеше километрите и от смяна до смяна съм доливал максимум 2 пъти по 150 мл масло.
Този допуск е нормален , но за 0.5л на 1000 км не е добре според мен.
Чувал съм , че 1л/1000 км бива - от там нагоре не е добре.
Сега карам 1.9ТДИ - 1Z мотор 90 кс за 10000 км доливах на около 7000 200мл масло и това е .Вече съм на 11000 и трябва да го сменям.

Поздрави на всички !

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 20 сеп 2011 9:48

точно маслото зависи от климата.от моя опит,който не претендирам че е кой знае какъв за 15-20годишни двигатели,на които не е правен основен ремонт 15 40 е най-доброто масло,от гледна точка на разхода му,шум на двигателя и тн.
те са казали 10 40,ама пред 90 година когато б3-ката е била нова.сега сме 2011 и тя не помни от къде е тръгнала.нищо не пречи да се кара една смяна с 15 40 да се види как ще се държи.от това двигателя НЕ МОЖЕ да се повреди,няма как просто.
и също винаги е по-добре да се пробва малко по-гъсто масло една смяна ,отколкото да се почне отваряне на двигателя и наливане на пари и време.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Вто 20 сеп 2011 10:07

Една кола започне ли да гори масло каквото и масло да сипеш ще го гори. Така ,че и 15в40 да сипеш пак ще го гори. друг е въпроса , че идва зимата и с тава 15в40 не те виждам зимата трябва да палиш калорифер под картера да затопляш маслото. А хидравличните повдигачи ще тракат докато не изкокнат най накрая. mhihi Ако ще и Лики-Моли ,или М10Д да сипеш ще го лапа. Просто си иска сервиза и тва е.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Вто 20 сеп 2011 10:11

agent_kowalski написа:vasilb, хубави са нещата,които казваш,но ...

Всичко е до късмет на двигателя и всичко останало - двама съседи си взеха еднакви коли, защото единият беше много доволен и след него и другият си взе същото - рено сценик. На единия грам не харчи масло и няма проблеми, а на другия харчи и все има нещо развалено, а двигателите като код са еднакви и в сервиза му казват - в допустимите норми е - няма проблем. Има и теории, че като гори масло има по-добро смазване на двигателя и износването е по-малко и обратното - запушват се гърнета, катализатори и т.н. Няма да я карате тази кола вечно, та не се втелявайте чак толкова. От опит съм решил, че ще правя по колата нещо, което съм сигурен, че е развалено и същевременно е вредно за колата или опасно за мен в това си състояние, а всичко останало е параноя! (лично мое мнение и решение, с което не задължавам абсолютно никого и не съветвам с него никого) Ако имате излишни пари, нерви и време - пробвайте! :)
Ето и една хубава тема за маслата. :)
П.П. nikson85 е напълно прав - и аз пробвах такова - зимата колата просто не вървеше докато загрее, а и след това пак се мъчеше, бученето беше по-голямо. Няма по-гъсто и по-рядко, а има отговарящо на стандартите на VW и неотговарящо на тях.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 20 сеп 2011 10:39

escrime написа:А знаете ли колко гори по спецификация двигателя? :roll:

Някой да извади официално инфо... :?:

П.П.: Изобщо не е вярно, че колата се мъчи с 15w40 през зимата. ;)

Върни се в “Passat”