Преди около 3 месеца забелязах, че при завъртане на стартера при палене се чува някакво трекане и чегъртане! Звука се появява по време на паленето докато варти стартера и изчезва около 1-2 сек след, като сам пуснал ключа. Прилича, като на триене на ремък в кора (к-р-р-р-р-р-р). Дори тресе, усещам го, на който и от педалите да ми е крака. И ми направи впечетление, че с течение на времето това изчегъртване при палене се засилва и става по продължително! Особено е явно изразено на студен двигател! При топъл го има, но почти не се усеща!
Та аз си мисля, колкото и да не разбирам, че има някакъв проблем с бендикса. Предполагам, че закъснява с прибирането някак си??? Или е друг проблема???

Шум от стартера при палене на Passat B4 1,8 mi
- milen_1975
- Автомобил: VW Passat Variant B4
- Двигател: 1.8 ABS 1993
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Шум от стартера при палене на Passat B4 1,8 mi
Добре си се насочил към бендикса! Свали стартера, изчисти, гресирай и обратно. Ако все пак има проблем ще сменяш
Погледни и втулката в скоростната кутия, тази дето лагерува оста на стартера в предния му край...

- milen_1975
- Автомобил: VW Passat Variant B4
- Двигател: 1.8 ABS 1993
Да, благодаря колега! Но ми е интересно, защо е много по явно изразено при студен двигател! Примерно утре сутринта, като тръгна за работа и запаля 100% ще изтещи, а като стигна на работа и угася и запаля на ново, почти нищо не се чува на топлия двигател???
-
- Автомобил:
- Двигател:
Щото и малкото мазно като се сгрее върши някаква работа. Това дето ти пиша е проверено много пъти.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Първо - колата автоматик ли е?
Ако да - имало някаква тенекийка, дето тракала - почти можело да се брои за нормално...
Ако е с ръчни скорости - само с почистване и смазване няма да мине!
То, разбира се, е нужно, но и фтулки има за смяна
Ако да - имало някаква тенекийка, дето тракала - почти можело да се брои за нормално...

Ако е с ръчни скорости - само с почистване и смазване няма да мине!
То, разбира се, е нужно, но и фтулки има за смяна

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Възможни причини - бендикс, касета на редуктора, втулки, подбити зъби на венеца. Най - вероятно - комбинация, затова сваляй и смени всичко по стартера, че иде зима и може да те изненада в по - студеното.