Питане за термостат и температура

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Питане за термостат и температура

Мнениеот alien1 » Сря 18 окт 2006 12:39

Колеги знам, че е банален въпроса и разискван ама искам да ви питам за температурата и термостата, понеже наскоро четох темата на Will 98 как се познава дали термостата работи правилно. Колата ми е тази от аватара Пасат комби автоматик 1991г 1.8ми RP двигател. В много теми за прегрели двигатели и смяна на части по охладителната система съм описал, че съм сменил почти всичко по нея без термостат и водна помпа. За термостата един майстор го беше свалял преди година ама каза,че работел и го върна обратно.
Напоследък съм доволен много от колицата и каква температура държи. Ония ден като валя и бяха адските задръствания в София я карах около 1 час и 40 минути без да я гася. След като загря температурата се въртеше около 90градуса. Падне 1-2 мм под 90г и след малко пак вдигне до 90г. На служебен Сеат Ибиза /1.4 бензин/е така също. Там няма градуси ама стрелката си стои по средата като загрее колата, предполагам че е около 90градуса средата.
Карам я на газ/ БРЦ система с Ловато изпарител/.
Сутрин до работата ми са 5-6 км и тъкмо като паркирам е загряла почти до 90 градуса колата. Няма много сфетофари до там /От Сухата река до кв. Изток през Редута/ и само паля на бензин. С автоматичен превключвател съм и докато изляза от улицата където паркирам си минава на газ сама колата. Парно има добро след като мине 60-70 гр стрелката и много яко като наближи 90гр. Даже го спирам от време на време, че пот се лее.
Някой колеги бяха споделили, че за тоя двигател и 100гр била нормлна температура.
Въпросите ми са:
1. Нормално ли е да ми загрява чак след 5-6км или е бавно?Говорим за днес сутринта около 9ч когато беше около 3 градуса външната температура за пример.
2. Нормално ли е да ми държи около 90 гр като колегите казват, че и 100гр е нормално?
3. На дълъг път ми държи около 80гр при константна скорост. Дори и да вдигне 90гр ако намаля или взема да изпреварвам, после пада пак на около 80гр. Това ли означава, че двигателя простива и че термостата ми е за смяна?
: vw fen

jerrry
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jerrry » Сря 18 окт 2006 12:44

Не пипай нищо.Всичко това е напълно нормално.

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Сря 18 окт 2006 13:54

1. Нормално е, даже 5-6 км са малко да загрее добре двигателя при тези температури които бяха сутринта;
2. 90 градуса са нормални, а 100 не са. Става дума че 100 градуса не могат да нанесат сериозни поражения на двигателя;
3. При константна скорост ( извън градксо ), при градксо каране, температурата трябва да ти е около 90 градуса, плюс минус 3-4 градуса. Т.е. тези 80 градуса при констатна скорост не са ти много нормални;По принцип термостата трябва да отваря някъде около 87 градуса, затова няма и как 80 градуса да са ти нормални.

Потребителски аватар
niviat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niviat » Сря 18 окт 2006 14:03

А дали датчика за температура ти отчита точно ?

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Сря 18 окт 2006 14:09

Поразрови се из темите в форума - по тази тема за температурата има страшно много какво да прочетеш.

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Сря 18 окт 2006 14:14

Колицата ти е тип-топ!Нема да ръчкаш нищо. :077: За температурата на охладителната течност има значение и кога ти се включва вентилатора и дали на вън е +40 или -10градуса, дали си на трета или на пета, имаш ли климатроник, нямаш ли...
Смея да твърдя че всичко по двигателя ми е перфектно и е нормално температурата да си варира.

Последна промяна от K22 на Сря 18 окт 2006 14:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 18 окт 2006 14:45

Аз от скоро карам на газ и тези дни като се застуди забелязах че на газ загрява по бавно отколкото на бензин. А относно 80-те градуса - може тогава да отваря термостата. Аз преди а си сменя термостата при извънградско каране температурата не стигаше 70градуса

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Сря 18 окт 2006 15:02

Нямам климатик. Карам я със антифриз. След проблеми и прегряване преди година ми сложиха нов датчик на новия радиатор, който включва перката на около 90гр. Мисля,че уреда ми показва вярно. Тогава при тази смяна ми бяха замерили всички други датчици и ми казаха че са си наред. Само този на радиатора не бил и затова ми го смениха.
Имах проблем и с тоя стабилизатор на платката на таблото и студени спойки но и това оправих преди 9-10 месеца.
А темите съм ги изчел може би всичките, но всеки казва различни работи за термостатите и работните температури на двигателя. Наскоро след като прочетах и темата на wili98 бях още по объркан.
Тъкмо си викам оня ден,че колицата си се държи супер, а от темата излиза че може би имам незатварящ се напълно термостат. :roll:

Потребителски аватар
dxd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dxd » Сря 18 окт 2006 15:15

Мойта е 1 към 1 с твойта :wink: Същия темп.датчик ( 90гр.)и стрелката ми стои м/у85-90гр. и за 5-6км ми загрява колата като твойта.Пушка ти е като мойта не си притеснявай и аз си мислех че термостата ми е отишъл ама щом перка включва 100% е отворил(термостата) :wink: Щом ти загрява за 5-6км значи не е заседнал в отворено положение :wink: Друго няма какво да му стане така че карай си като мене и не си пълни главата с глупости :wink:

Върни се в “Passat”