Дойде време и аз да дам своя дан в развитието на този форум, макар и по стар и изчеващ модел ФВ. Предварително се извинявам за качествоно на някои от снимките. На пролет обещавам повечко, ако е все още в мен автомобила(надявам се да е).
Необходими инструменти само 1 отверка и познаване на правилото "щом кората на вратата не излиза, значи някъде има скрито винтче".
След свалянето на корите се разлепват найлоните. Показва се ето тази гледка с характерното черно окабеляване, посочено на снимката
снимка №1

Когато се проследи "жицата", достигаме до тази букса
снимка №2

стискат се щипките и се отделят двата елемента на буксата. След което накрайникът, който излиза от вратата се вкарва вътре. Той е неразделна част от бравата.
Развива се болчето на снимката, за да се освободи бравата(тук болчето снимано след края на ремонта ми
снимка №3

Избутва се брават отвън напред (към пантите на вратите) и се вади навън първо от страната на ключалката(виж снимка №9).
Свалената брава изглежда по следния начин
снимка №4

До тук свалихме бравата остава да се сменят и патрона на бравите, за да не карате с два и повече ключа.
За целта първата стъпка е да се свали тази шайбичка (на тази снимка е частично извадена)
снимка №5

за да се освободи вилката. ЗАПАЗЕТЕ ТОЧНО ТАЗИ ШАЙБА, и я използвайте отново. Шайбите на новите дръжки са по дебели с около 0,1-,25мм. Имено там и минимална разлика прави проблеми. Със новата шайба дори и не искаше да отключва, смених шайбата и се оправи. Не знам каква е логиката, нека майсторите да обяснят, но е практически доказан факт. Вече бравата ми е окончателно ремонтирана и си работи както преди.
снимка №6

която излиза като цял механизъм с пружината и плочката под нея(при "новата" брава беше цял механизъм,
снимка №7

при повредената бях поотделно, но се сглобяваха лесно. Не знам дали това е било проблем.)
снимка №8

Изваждането става като с обикновена брава, върти се ключът леко наляво и надясно като същевременно този механизъм се избутва навън. Не е необходимо много усилие.
Вече няма какво да държи патрона в дръжката. Отново в въртене наляво и надясно на ключът и леко придърпване се отделя и патрона от бравата.
Би било добре ако имате смазка преди сглобяването да ги пресмажете. На пролет мисля да павя точно това. Сега по това време нямам желание грам да се занимавам с тая купчина ламарина.
Сглобяването станва по обратния ред.(колко шаблонен израз)
Поставяне бравата в гнездото и
снимка №9

Тук се вижда в гнездото ляво на бравата една бяла пластмаса. Когато ви дойде пратката с бравата и падне тази пластмаса от торбичката не се шашкайте(както аз), нормално си е тя да е отделно от бравата.
Първо затягате така бравата от болчето на снимка №3 така, че да се отваря лесно. Затягаш, затваряш вратата, отваряш. Ако не става добре, отново се провтаря - нова настойка, ново затваряне и ново отваряне на вратата. За целта бравата трябва да е абсолютно неподвижна, за това ако е необходимо се добавят шайби както съм направил аз(2стотинки всяка, но като нямам вкъщи). Едва след успешно приключване на тази процедура се продължава напред.
Прекарвате този накрайник
снимка №10

във вратата, така че да не бъде "прегризан" от движението на стъклото в рамката(това се прави независимо, дали са ел стъкла или ръчни). Този накрайник няма как да бъде объркан при включването, има два щифта(да ги наречем, които влизат в два канала на женското на буксата). Вкарва се в буксата на снимка 2.
Останалото са елементарни напасвания на корите на вратите, които мисля, че не е необходимо да се обясняват.
Слдед приключване на този ремонт имате нова брава със сменен патрон, т.е. автомобила продължава да се отваря и пали с един ключ.