проблем с климатроника на VW PASSAT B5

Техническа и сервизна информация за Passat
offenham08
Автомобил:
Двигател:

проблем с климатроника на VW PASSAT B5

Мнениеот offenham08 » Съб 24 дек 2011 14:03

Здравейте,колеги !!!
Весели празници на всички и честита коледа.
Проблема ми е следния - когато стартирам климатроника не духа НИЩО - нито топло,нито студено
клапите се отварят,електрониката работи - спиране,пускане,смяна на клапи и т.н.
грешки при проверка няма - 00 - и сега идва основния въпрос - какво става тука бе майна scare
искам да кажа,че когато купихме колата сменихме радиаторчето,прочистихме системата,зареждаме само от другия антифриз - червения,оранжевия - въобще системата е на 6 .

моля за съвети,колеги
поздрави

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: проблем с климатроника на VW PASSAT B5

Мнениеот zfa159 » Съб 24 дек 2011 16:33

Добре де, вентилатора тръгва ли, чува ли се?
:beer

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Съб 24 дек 2011 17:50

не,колега не - включва се електрониката и дотам - клапите се отварят по команда от таблото без проблем,но няма нито студен,нито топъл въздух - досега не съм се натъквал на такова нещо

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 24 дек 2011 18:21

Каква диагностика си му пускал и как? Пробвай с една самодиагностика,да видиш какво ще каже.Както го описваш,вероятно е загинал вентилатора или регулатора му,но за това ще си запише грешка (освен ако кабелите не са прекъснати след регулатора).
Пробвай по този метод и пиши какво ти е показало :
Climatronic_Self_Diagnostics.pdf
(83.58 KиБ) Свален 361 пъти

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Пон 26 дек 2011 12:13

мерси,колега!!!
утре,живот и здраве ще видя какво излиза и ще те държа в течение
весели празници :drunk

04F9 Fresh Air Blower - това е грешката,колега :bishop

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 26 дек 2011 13:45

Както казват братята македонци - Вентилаторот
Сега ще видя да ти дам малко четиво за празниците,да си го оправиш,само да го изнамеря.ако кажеш коя година е колата,ще ме улесниш много,ако е 2000,искам и месец,че е гранична за двата вида вентилатори,които слагат (в стил,типичен за VW - нямат нищо общо един с друг :D ) :)

Започваш с най-лесното - предпазителя (нагаря понякога,защото вентилатора дърпа много ток :)
Номер 25,седи ето тук (това е отстрани на колонката до шоф, врата) :
untitled.JPG

Сваляш го,мериш го с уред дали е здрав,ако е здрав,оглеждаш му крачетата как са,както и на бушониерата,ако всичко ти се види ок,го слагаш обратно.Премери дали при подаване на контакт,се появява + там (често липсва + до предпазителя,заради проблем с клемите по силовата част.Ако пак не тръгне,тогава сложно - разглобяваш отпред ,където седи ф-ра за купето,от там можеш да видиш самия вентилатор - побутни го с нещо,докато колата е с пуснат климатроник (желателно е да е пуснат на най-бавната си степен в този момент).Ако се звърти и тръгне - самият вентилатор е умрял и трябва да се ремонтира (четки,колектор,спира в дадено положение и не тръгва повече :) )
Ако и така не стане,ще трябва да се задълбочиш в нещата - намираш друг вентилатор от морга (трябва да е със същия номер,защото от кола за десен волан не става за при теб (габаритно е точен,има разлика в посоката на витлата и няма да има дебит при теб :) ) ).Ако и новият не тръгне - регулатора за оборотите - до 2000 година е външен,след 2000 година е вграден в ел. мотора и се сменят комплект :)

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Пон 26 дек 2011 19:28

Уникален прочит на нещата,колега - рядко се срещат хора,като теб в днешно време - :drunk
Колата е 1998,десен волан - внос от Англия,като сменяхме радиаторчето видяхме зор,но изкарах късмет - взех го от БГ - :D .
Ще направя всичко и ще те държа в течение - благодаря ти от сърце,че ми помагаш.
Всичко най-хубаво и много поздрави засега - :beer :beer :beer .

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 26 дек 2011 20:08

Да,радиаторчето е различно за ляв и десен волан,с различен номер и с различна посока на тръбичките :)
Вентилатора ти трябва от кола с десен волан,да знаш,обръщам специално внимание,ако стигнеш до там,да се сменя той.
Регулатора на оборотите е 1:1 за ляв и десен волан,като свалиш жабката,ще го видиш - червена кутиика с една букса с 3 кабела :) Два от тях са дебели и са съответно - маса от купето (провери дали я има),проводник маса към вентилатора,другото са импулсите от контролера.
Няма смисъл да мериш с уред какво има до вентилатора,защото там напрежението е импулсно (управлява се с ШИМ от контролера).Вътре в регулатора са само крайните транзистори за управление на вентилатора фактически.С уред можеш да премериш дали идва + до вентилатора и дали има стабилна маса до регулатора (ама не е хубаво с уред,защото нямаш товар тогава,по-добре с пробна лампа и то мощничка (примерно 21W :) ) ).
Ето това е регулатора иначе,нов е безценен,втора ръка - 20-30-50-тина лв :
Изображение

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Вто 27 дек 2011 9:25

благодаря ти отново,колега - забравих да ти кажа,че когато дам на контакт започва дисплея на климатроника да мига с колкото цифри по него се сетиш - целия дисплей буквално мига - за около 30-40 секунди и после застава на положение,на което си го оставил от последния път на ползване.
това е засега - днес ще го почвам,малко да се стопли,че сега е кучешки студ :beer

поздрави

Потребителски аватар
aliyatin.com
Автомобил: HONDA CR-V
Двигател: 2008

Мнениеот aliyatin.com » Вто 27 дек 2011 9:44

Хубава и полезна тема колеги чакам развръзка!Весели празници! :beer

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Сря 28 дек 2011 16:46

можеш ли да ми дадеш ел схемата от бушоните до вентилатора :D
не е от бушоните - проверих всички за всеки случай :beer
и още нещо - ако разглобя - махна - жабката - ще видя ли вентилаторот :D
или другаде да разглобявам
мерси предварително - :beer :beer :beer

предполагам,че си зает колега и затова не ми отговаряш - :D
първо - ток има навсякъде и електрониката на климатроника работи
второ - свалих жабката и се добрах до регулатора - всичко е наред,според уреда и твоите съвети
трето - свалих вентилатора и се оказа,че има доста нагаряния по него и освен това колекторчето
ми се видя death - занесох го на човек,който разбира и до довечера ще имам отговор
това е засега :beer :beer :beer

четките са заминали - сега взех - утре ги сменяме и ще видим какво ще стане
само ми кажи,дали това мигане на климатроника на дисплея при включване има някаква връзка
с повредения вентилатор или трябва да се притеснявам и за софтуера на климатроника
:drunk

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 28 дек 2011 23:20

Мигането е индикация за проблем т.е. грешка,каквато ти имаш,заради неработещият вентилатор :)
Когато оправиш вентилатора, си изчистваш грешката, за да я няма в паметта и мигането ще изчезне :)
Тази индикация се отнася само за сериозни грешки от първостепенно значение т.е. такива,които пречат сериозно на работата на климатроника - неработещ вентилатор,липса на фреон,повреда по ел. мотори за клапите и т.н.
За чистенето на грешката - натискаш Екон и вътрешната циркулация,въртиш показанията до края на грешките,където ще ти изпише 000,тогава задръжаш Екон,докато стане 444 и си готов ;)
Има го описано и във файл-а горе,как се прави,ако не си ме разбрал :)
За отговарянето - много работа тези дни и не съм стигнал до форума,да видя какво става :)
Ако все още трябват схеми и т.н.,казвайте,да ги мятам :)

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Сря 28 дек 2011 23:55

мерси много,брат !!!
ще видим утре какво ще стане
дано да се размина само с четките на вентилаторот :applause:
айде лека и доходна :beer :beer :beer

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 28 дек 2011 23:56

Те страдат от колектор и четки наистина, доста масов проблем за В5 и А4 ;)
Ако трябва,смени и колектора,така и така си разковал мотора :)

offenham08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот offenham08 » Чет 29 дек 2011 17:42

моят майстор казва,че не може да се смени колектора,защото така е направен мотора,че при ново сглобяване щял да се разтрака и не знам си какво още - ще го зачисти с някаква остра тел и ще смени четките
даже сега се скарахме с него,защото той твърди,че колектора така е направен,че не може да се разглоби или смени - според него,аз му казах ,че си ме посъветвал да го сменя и той каза,че дори и някой да го направи няма да е същия при работа след сглобяването
другото,което му обясних,че си ме посъветвал за смяна с вентилатор втора употреба,но с десен волан пак да търся - той се изказа,че се нагаждала някаква част и ставал от ляв за десен волан - направо пишман станах,че се хванах с такъв всезнайко,ама нямаше как брат - ако бях в София,друго щеше да е,ама тука само професори и само чакат сухото ,и най-важното - работят,както си знаят,а не както трябва
та ,на въпроса за деня - може ли да се смени колектора или да се закара на стругар,като съответно да се разглоби мотора и сглоби след това - защото според моя майстор тука в Пловдив,планките с които е хваната конструкцията на моторчето,след сглобяване ще поддадат и няма да работи както преди - scare
абе голяма караница,за няма нищо - двама дето не разбират се карат :applause: - викам му ,като не разбираш да питам моя човек от София - взе да скача ,като малко дете :063: - много зле са тези хора от третата възраст да знаеш :beat_butt2 - сега ,като ти разправям ми е смешно,ама отвън на студа друго си е
:beer :beer :beer

сега - имаме друг проблем,колега
вентилатора заработи и когато го пробвахме извън колата е супер
когато го вържем към колата не работи,когато завъртя перката започва да върти и се командва
от таблото перфектно,но когато изключа и после включа климатроника,не тръгва death
не знам,но утре смятам да сваля и регулатора на оборотите и да го дам да го замерят
дай,някакъв акъл :drunk

Върни се в “Passat”