Passat B5 въпрос за джанти 17-ки
- pEsHkyY
- Автомобил: VW Passat B5 1998
- Двигател: AFN++++
Passat B5 въпрос за джанти 17-ки
Привет
Искам да ви попитам за мнение понеже доста се колебая. Карам Passat B5 комби и с наближаване на топлите дни (не че са много скоро де) все повече и повече се чудя дали да си задържда джантите за лятото които са R17. В момента са със гуми 225/45 та искам да се допитам и до вас колко вреди това на окачването като цяло и струва ли си да ги бартеросвам за по ниска джанта? Благодаря ви предварително 
- pEsHkyY
Re: Въпрос за джанти
Ще си ги задържа. Може да локнете темата... 
- Apokaliptiko
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1998 AFN
Карал съм 17 цола на 215/45/17,3 години проблеми не съм имал,това лято карах 19 цола 235/35/19 пак нямах проблеми,и есента вече си намерих моят модел джанти 18 цола 225/40/18 пак никакви проблеми.Всичко по мнение е колко пазиш и как караш.Това е моето мнение.
- pEsHkyY
И аз това реших в крайна сметка. Зависи от карането и дали я пазиш 
И аз се чудих същото миналата година, в крайна сметка не ги продадох и си взех чисто нови 225/45.
Ако не те бърка визията на колата по-добре по-малкия цолаж и по-висока гума. По-евтина, по-добре вози, не трошиш толкова окачването.
Ако не те бърка визията на колата по-добре по-малкия цолаж и по-висока гума. По-евтина, по-добре вози, не трошиш толкова окачването.
-
brum
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Я пак за по-евтините гуми
. 205/55/Р16 ако сложиш - да, ама ако търсиш нещо на 225 широко и 16ка - цената е по-висока от 225/45/Р17.
Аз съм решил да минавам на 225/45/Р17 щото 205 гума не ме държи в пътя като заваря педала. Ако имаше читави 225/50/Р16 на добри пари щях да си карам пак със 16ки.
Аз съм решил да минавам на 225/45/Р17 щото 205 гума не ме държи в пътя като заваря педала. Ако имаше читави 225/50/Р16 на добри пари щях да си карам пак със 16ки.
brum написа:Я пак за по-евтините гуми. 205/55/Р16 ако сложиш - да, ама ако търсиш нещо на 225 широко и 16ка - цената е по-висока от 225/45/Р17.
Никой не говори за по-малък цолаж и същата ширина на гумата. Стандартните размери на тия коли.
-
brum
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Ако мотора ти е слаб 225цата ще ти качи разхода и няма да ти даде почти нищо - малко стабилност в повече и визия за сметка на вървеж и разход.
- pEsHkyY
Джантите може да ги видите в гаража, снимките са със тях. Ще ги търкалям това лято да видим как ще бъде, но като цяло дори и 15ка да си сложиш ако караш хамалската пак всичко ще ти е разбито 
- Apokaliptiko
Re: Passat B5 въпрос за джанти 17-ки
Джантите са хубави,проблема е това,че са с голямо ЕТ но аз лично не го намирам за болка за умиране.А и сега сещам че бях пускал тема за тия джанти точно и мисля,че предният собственик на колата ми бе дал някоя друга снимка и обменихме информация.
viewtopic.php?f=59&t=244614
viewtopic.php?f=59&t=244614
- pEsHkyY
Да чел съм я и да това е стария собственик на моя пасат, който е и мой приятел
Ще видим как ще вървят нещата. Аз пасата го взех Октомври месец та покарах малко с 17-ките, но беше за кратко. Сега като се стопли вече ще видим как ще стоят нещата, но съм на вълна да ги задържда и да бръмча с тях 
-
BG_POLICE
- Автомобил:
- Двигател:
Бях пред твоята дилема като взех моя Пасат Б5! В крайна сметка си запазих 17-ките и като всяко нещо си има + и - !
Плюсовете са:
1. По-добра визия!
2. По-добра стабилност, произтичаща от по-голямата широчина на гумите и по-добрия скоростен индекс!
Минусите са:
1. Една идея по-твърдо возене (не е фрапантно определено)!
2. Малко по-висок разход на гориво (в рамките на литър)!
3. Голяма вероятност да изкривиш джантите (всяка пролет като сменям аз ги изправям моите)!
4. Два пъти по-висока цена на гумите в сравнение с 15-ки!
Като обобщение мога да кажа, че не съм имал проблеми, но ако колата не ми беше дошла с 17-ки, най вероятно никога не бих си взел сам
Това е извода до който стигнах след 2,5 години експлоатация 
Плюсовете са:
1. По-добра визия!
2. По-добра стабилност, произтичаща от по-голямата широчина на гумите и по-добрия скоростен индекс!
Минусите са:
1. Една идея по-твърдо возене (не е фрапантно определено)!
2. Малко по-висок разход на гориво (в рамките на литър)!
3. Голяма вероятност да изкривиш джантите (всяка пролет като сменям аз ги изправям моите)!
4. Два пъти по-висока цена на гумите в сравнение с 15-ки!
Като обобщение мога да кажа, че не съм имал проблеми, но ако колата не ми беше дошла с 17-ки, най вероятно никога не бих си взел сам

- Cheater
- Автомобил:
- Двигател:
+1 за колегата BG_POLICE
Същото положение и при мен с разликата,че джанти за 2.5 години и 50 000 км съм изправял 1 път.
Дали се дължи на внимателното каране или на оригиналната джанта не знам
Същото положение и при мен с разликата,че джанти за 2.5 години и 50 000 км съм изправял 1 път.
-
BG_POLICE
- Автомобил:
- Двигател:
Cheater написа:+1 за колегата BG_POLICE
Колега аз го отдавам, на това, че моите джанти са според мен сравнително "мекички", т.е. материала, от който са направени не е твърд, а си е алуминий! Друго е лята джанта стоманена

- Apokaliptiko
Много пъти е повдигана темата,лично мен са ме питали как карам на такъв размер и тук във Форума и други познати.Аз джанти съм изправял 1 път и бях с 17 цола 215/45/17 и тогава нямах вина.Свиха ме,и да избягам през една канална шахта без капак.Не съм заварял никога джанта.И за мен нещата се свеждат до това,човек как кара и какво гледа на платното.Признавам 19 цола на 35 височина на гумата ходих до Варна и наистина имах едни резерви като каране.Понеже Русе-Варна пътя не е качество.Да,пазя се гледам и преценявам........но ако искаш да караш в дупките карай Тойота Ленд-Крузър,а и знаем си нашите носачи и с 15 цола да караш пак гледаш да не скочиш с някой трап,че започват да се сменят едни горен-заден десен,долен ляв.........и т.н.Всичко е как караш и как пазиш.За да имаш едно нещо на този свят е доказано,че трябва да го пазиш.